Periferik sinir hastalıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak diyabet rahatsızlığı da periferik sinir hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Pek çok sinir hastalığında stres, hastalığı tetikleyici faktörler arasında yer alır. Bu nedenle hastanın stresten uzak kalması, sigara ve alkol kullanımı gibi kötü alışkanlıklardan kaçınması oldukça önemlidir. Bazı hastalarda nörolojik hastalığın yanı sıra psikiyatrik tedaviler de gerekli olabilir.
Genel olarak bakıldığında, psikotik ve nörotik olarak meydana gelir. Eğer ruhsal sorunlar oluşursa, hastalarda anksiyete, fobi, aşırı duyarlılık, çarpıntı gibi belirtiler oluşur. Hastalar kendini izole eder ve diğer kişilerden uzaklaşırlar. Bunun sonucunda hastalarda huysuzluk görülebilir.
Fiziksel olarak Geçirilen ağır trafik kazası ya da düşme gibi kaza sonrası sinir merkezinde meydana gelen hasarlar, bozukluklar da sinir hastalıklarına neden olabilirler. Ayrıca, sinir hastalıklarının bazıları sonradan kaza sonucu ya da düşme gibi, anne doğum yaparken oluşan hasarların dışında doğuştan da gelebilir.
Sinir hastalıkları yapısal ya da fonksiyonel olarak iki türlüdür. Sinir hücreleri kendini yenileme özelliğine sahip olmadıkları için yenilenemezler. Doğuştan gelen sinir hastalıkları olduğu gibi felç ya da menenjit gibi sinir hastalıkları sonradan gelişir.
İlgili 36 soru bulundu
Erken belirtiler arasında sonunda kollara doğru yayılabilen ellerde zayıflık ve karıncalanma sayılabilir. Kan basıncı ve kalp ritmi sorunları ise daha ciddi vakalarda ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte hastalığın ciddiyetine rağmen erken teşhis edildiğinde iyileşme oranları oldukça iyidir.
Gergin omurilik sendromu (GOS), tedavi edilmezse ilerleyebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Omurilikteki basınç artışı sinirlere zarar verebilir ve bu da felç, kalıcı kas zayıflığı, idrar ve dışkı inkontinansı gibi kalıcı nörolojik hasara neden olabilir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Sinir krizi kişinin aşırı öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında ortaya çıkan ortalama 15-20 dakika süren bazen 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada kişide aşırı öfke belirtileri, ağlama, bağırma, kendine ve çevreye zarar verme davranışları görülebilir.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Araştırmalar stresin obezite, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı, diyabet, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, astım ve daha birçok durum için riski artırdığını gösteriyor.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
En ağır psikiyatrik bozukluklar da bile iyileşme %50'den az değildir. Şüphesiz iyileşme olasılığı ve iyileşme oranı psikiyatrik bozukluğun tipine göre değişmektedir. İyileşmenin süresi de farklılık gösterir. Bazen kısa sürede sonuç alınırken bazen bu süre daha uzun olabilir.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Ruh ve Sinir Hastalıkları, muayene ve tetkikler sonucunda tespit edilebilir bir hasar olsun (bunama gibi) ya da depresyon gibi, düşüncede, duygularda ve davranışlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozuklukların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Sinirli olmak hastalıklara sebep oluyor
Pittsburg Üniversitesi'nden araştırmacılara göre; sinir, kin ve agresiflik, serotonin geninde oluşan farklılıklar sonucunda ortaya çıkan ve genetik olan hisler.
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri