Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
İçgüdü ve dürtü kesinlike aynı şey değildir.
Tepki vermek veya tepki almak dürtüler sonucunda gerçekleşen eylemlerdir. Bu nedenle bireylerin dürtülerini kontrol edememesi yaşama sağlıklı devam edebilmek için tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Dürtü Nedir? Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir.
Dürtü azalma kuramına göre, güdülenen davranış, olumsuz bir bedensel gerilimi azaltma ve bedeni biyolojik denge durumuna döndürme çabasıdır.
Güdü, insanı harekete geçiren ya da düşünceye sevk eden temel neden demektir. Önceleri sadece yük hayvanları için kullanılan bu sözcük, daha sonra psikoloji ve felsefe gibi alanlarda terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Vücut uyarıldıktan sonra, birey ihtiyacını gidermek için bir davranışta bulunur. Karnı acıkan insanın, evde yemek yapmak için hazırlanmaya başlamasını ya da bir lokanta arayışı içerisine girmesini güdüleme sürecinin üçüncü aşaması olan davranışa örnek olarak vermek mümkündür.
Dışsal güdü, bireyin dışından gelen etkileri içerir. Bir öğrencinin yüksek not aldığı için öğretmeni tarafından övülerek pekiştirilmesi buna örnek gösterilebilir.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Dürtü kontrol bozuklukları anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları gibi çeşitli zihinsel bozukluklar ile ya da travmatik beyin hasarı gibi fiziksel durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kişide madde bağımlılığı bulunuyorsa bu durum dürtü kontrol bozukluğunun kötüye gitmesine neden olabilir.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Dürtüler insanı bir harekete doğru yönlendirir. Dürtü mutlaka haz, yani doyum ister. Dürtünün doyumu ile ruhsal ve bedensel denge hali oluşacaktır. Dürtünün doyumu sırasında gerçekliğin ve ahlaki, etik değerlerin de gözetilmesi için kişinin güçlü olması gerekir.
17- Cinsellik doğuştan ve içgüdüsel bir temele sahip olmasına rağmen öğrenilmez ve geliştirilmez değildir. Erkekler ve kadınlar doğuştan nasıl çocuk yapacaklarının bilirler ancak eşlerini nasıl tatmin edeceklerini sonradan öğrenirler.
Dürtünün tek amacı doyumdur.
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
Dürtü kontrol bozukluğu tamamen psikolojik bir durumdur. Bu nedenle bu rahatsızlığın en etkili tedavisi psikoterapi olarak kabul edilir. Alanında uzman kişiler tarafından yürütülen bu seanslarda kişilerin dürtü kontrol bozukluğu yaşamasına neden olan sorunların tespiti gerçekleşir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Dürtü kontrol bozukluğu, kişinin kendi kendini kontrol etme yeteneğinden yoksun olduğu ve çevresine zarar verecek davranışlarda bulunduğu ruhsal bir sağlık sorunudur. Bu durum, ani dürtülerle hareket etmeye yol açar ve çoğunlukla zararlı sonuçlar doğurabilir.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar.
Davranışı harekete geçiren ve yönlendiren bir ihtiyaç ya da istek.
· Bireyin kendi kendini motive etmesi ve kendi amaçlarına ulaşmak için öğrenmek istemesidir. · İçsel güdülenme; kişinin ilgi, merak, ihtiyaç gibi içinden gelen etkilerle ortaya çıkar. · Birey, bir doyum elde etmek için başarmak ister. Öğrenmenin verdiği doyum içsel bir ödüldür.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri