Gitmediğiniz takdirde mahkemeye zorla getirilirsiniz. Tanıklıkla ilgili daha fazla detay için tanıklıkla ilgili soruya bakabilirisiniz. Şayet hukuk davasıysa ve davacıysanız mahkemeye gitmediğiniz takdirde davanızı takip eden bir avukatınız yoksa dava düşecektir.
Eğer mazeretiniz ve davayı takip eden bir vekiliniz yok ise davaya bizzat da katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.
Mahkemeye gitmesem ne olur? Ceza davalarında taraflara duruşma gününü bildirir tebligat gönderilir. Tarafların hiçbir mazeret bildirmeksizin duruşmaya katılmadığı durumlarda, mahkeme tarafından bir sonraki celseye getirilmek üzere zorla getirme kararı verilmesi ile kişi hakkında “yakalama kararı” çıkarılması istenir.
Duruşmaya çıkmazsanız, davanız takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılır ve açılmamış sayılır. Bunun dışında feragat de davayı sona erdiren işlemlerden biridir. Feragatiniz mahkeme tarafından kabul edildiyse davanız sona ermiş olur, evliliğiniz sona ermez, devam eder.
İlgili 16 soru bulundu
Davalının duruşmaya gelmemesi, duruşmanın yapılmasına ya da yargılamanın devamına engel bir durum olarak ortaya çıkmaz. Ancak gelmeme durumunda ise kendini savunma durumuna da giremeyecektir. Davalı için negatif sonuçların ortaya çıkması görülebilir.
Davacı veya Davalı Duruşmaya Katılmazsa Ne Olur? Davacı taraf, duruşmaya katılmaz ve duruşmada kendisini bir avukat ile de temsil ettirmezse, açmış olduğu boşanma davası müracaata bırakılır. Yani, dava 3 ay içinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılır.
Sanık, duruşmanın disiplinini bozucu davranışlarda bulunursa, mahkemece sanığın dışarı çıkartılmasına karar verilebilir. Bu halde sanığın yokluğunda duruşmaya devam olunur. Fakat bu durumda dikkat edilmesi gereken, sanığın müdafisi yoksa sanık hakkında zorunlu müdafi görevlendirilmesi yapılır.
Türk Hukuk sisteminde mahkemede avukatla temsil istisnalar dışında zorunlu değildir.
Buna göre: Ceza davasının ilk duruşmasında mahkemece öncelikle; sanık ve müdafiinin duruşmaya gelip gelmediği, duruşmaya çağrılan tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediğinin tespiti yapılır. Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır.
Sanığın duruşmada hazır bulunması kendisi açısından bir hak olduğu gibi aynı zamanda bir yükümlülüktür. Bu nedenle sanığın duruşmadan haberdar edilmesi ve duruşmaya katılmasının sağlanması gerektiği gibi kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılabilmesi de mümkün değildir.
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması – Madde 150. (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Savcılık şikâyette bulunan kişinin ifadesini aldıktan sonra şikâyeti değerlendirerek davanın seyrine karar vermektedir. Savcılık şikâyeti değerlendirdikten sonra davanın açılıp açılmayacak konusunda karar verir. Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması gerekli değildir.
Duruşma Kaç Kez Ertelenebilir? Ceza duruşmalarında kesin bir erteleme sayısı yoktur. Amaç her ne kadar hız olsa da bazı durumların ortaya çıkması nedeiyle hâkimin takdirine bağlı olarak duruşma ertelenebilir.
Evinize tebligat gelmediyse mahkeme, duruşma yine de olur. Ancak burda farklı durumlara göre değerlendirme yapmalıyız.
Hukuk mahkemesine sunulacak dilekçeler için hukuk ön büroya, ceza mahkemelerine sunulacak mahkemeler için ceza ön büroya başvurulmalı, yazılan dilekçe onaylatılmalıdır, ön büro olmayan adliyelerde ise ilgili mahkemenin kalemine sunulmalı ve mazeret dilekçesinin hakime havale edilmesi gerekmektedir.
Türkiye'de Türkçesi herhalde Hukuk sigortası oluyor, bunun yaygınlaşmasını herhalde avukatlar istemiyorlardır. Çünkü sigorta müşterisi davayı. kaybederse 2 avukatın ücretini de öder, kazanırsa ödeme yapmaz çünkü karşı taraf ödemek zorundadır.
Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Kural toplanan delillere göre sanık hakkında mahkûmiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılması hâlinde sanığın sorgusu yapılmamış olsa da yargılamanın sanığın yokluğunda bitirilebilmesine imkân vermektedir.
Duruşmaya/mahkemeye gidilmemesi halinde bazı yaptırımlar ortaya çıkabilir. Gidilmeyen duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanık veya şikayetçi hakkında ikinci duruşmaya zorla getirilme kararı verecektir. İlk iki duruşmaya da katılmama halinde, sanık hakkında yakalama kararı verilebilir.
1- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 195/1. maddesinde “Suç, yalnız veya birlikte adli para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir.
Dava dosyası işlemden kaldırıldıktan sonra bir ay içinde yenilenmediği takdirde ihtiyati haciz kendiliğinden hükümsüz kalır. Bir dava en fazla iki kez yenilenebilir. Üçüncü kez takipsiz bırakılan dava açılmamış sayılır.
Davanızı artık yenileme imkanınız yoktur. Zira son düştüğü tarihten itibaren -yeniden harç yatırarak- yenilemek için gereken 3 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız ve mahkemede de büyük ihtimalle bu süre sonunda davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Davanın Düşmesi Kararı Nedir? (CMK 223/7)
Ceza hukukunda davanın düşmesi, TCK'da öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde ceza mahkemesi tarafından verilen bir hüküm çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri