Doğru sözlüdürler: Dürüst insanlar, sözlerinde doğru olduğundan emin oldukları şeyleri söylerler ve yalan söylemekten kaçınırlar. Güvenilirdirler: İnsanların dürüstlüğüne güvenmek için, güvenilir olmaları gerekir. Dürüst insanlar, yaptıkları sözleri tutarlar ve söz verdikleri şeyleri yaparlar.
Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır.
Genel olarak bakıldığında dürüst insanların davranışları tamamıyla gerçeğe, etik ve toplumsal değerlere dayanmaktadır. Daha içten ve samimi davranışlar sergileyen dürüst insanlar, karşısındaki insana değer veren, duygularını düşünen ve aynı zamanda kendini de düşünen, değer veren insanlardır.
Dürüstlük, her zaman bizi yüceltir. Dürüstsen kaybetmek nadirdir. Doğruluk ve dürüstlük her zaman verdiği sözü tutma, kimseye yalan söylememe, hatamızı kabullenme, insanlara saygılı davranma gibi davranışları içinde barındırır.
İlgili 45 soru bulundu
dürüst olmayan, sahtekâr, yalancı
Dürüstlük kuralları hem hakların kullanılmasında hem de borçların ifasında uygulanan kurallardır. Dürüstlük kuralların hem sözleşmeden hem de kanundan doğan hakların kullanılmasında ve borçların ifasında uygulanır.
Unutmayalım ki, dürüst insanın hem ruhu hem bedeni rahattır. "Akıllı, bilgin, zengin olmak zorunda değiliz ama dürüst olmak zorundayız." Doğruluk ise bir iç adalettir. Doğru olmak, bencillikten sıyrılmak, gerçek huzuru bulmaktır. Doğru ve dürüst davranmak ve bu hali korumak çoğu zaman zordur.
Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır. Dürüstlük insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir ve insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur. Haksızlık yapmaz.
Dürüstlük, sadâkat, istikamet, hidâyet gibi kelimelerle izah edilen doğruluk, Allah'ın emrine ve koyduğu kurallara uygun bir yol izlemek ve insanların haklarına riâyet etmek demektir. İman eden ve inancını hayata geçiren doğru insan, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in güzel ahlâkını örnek alır.
Ekonomik ve sosyal yaşamda karşılıklı güven için dürüstlük gerekir. Eğer dürüstlük olmazsa, verilen sözler tutulmaz, istenilen vergiler toplanamaz, devlet yönetimlerinde yolsuzluk olağan sayılır.
Dürüstlük kuralı Objektif rol model: Dürüstlük kuralı , kişilere, tarafı oldukları hukuki ilişkilerde, orta zekalı, makul, dürüst bir kişi gibi davranma yükümlülüğü yükleyen kuraldır. Hakların kullanımında ve borçların ifasında muhataplar en azından asgari olarak orta zekalı, makul, dürüst bir kişi gibi davranmalıdır.
Fiziksel çekicilik bütün kültürlerde ortak olan evrensel bir bakışı içerdiği gibi kültürel ve sosyal farklılıklar ve öznel tercihleri de içerir. Pek çok kez, insanlar bilinç dışı bir şekilde zeka ve dürüstlük gibi olumlu özellikleri fiziksel olarak çekici insanlara atfederler.
Dürüstlük; bu bütünlükten dışarıya yansıyan duygu, düşünce ve eylem uzantılarıdır.
Çocuğunuza yaşına uygun bir dille, yalan söylemenin güveni sarstığını ve aile bireylerinin birbirlerine yalan söylememeleri gerektiğini ve yalan söylemek yerine neler yapabileceğini açıkça anlatabilirsiniz. Çocuğunuza dürüstlüğü öğretebilmek için ona uygun bir rol model olmanız önemlidir.
Doğruluk ve dürüstlük, bu sıfat- lardan bir tanesidir. Dürüstlük, hayatımızın her aşamasında asla taviz vermeyeceğimiz bir ilke olmalıdır. Çünkü dürüst olmak beraberinde güven duygu- sunu da getirir.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir. Bütün meslektaşlar çalışmalarının her cephesinde dürüstlük sergilemelidir.
Aşırı dürüstlük derken, söz ettiğimiz şey; gerçeği, dikkatsizce, sınırsız ve diğer insanın ne hissettiğini ya da ne istediğini düşünmeden söylemektir. Ve bunun üzerine, herhangi bir düşünce olmadan samimiyeti kullanmak, anlamsız bir zarara yol açabilir.
Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması anlamında bir ahlâk terimi. Doğru sözlü, doğruluktan ayrılmayan, gerçeği tasdik eden anlamında bir Kur'an terimi.
Dürüstlük, sözleri ve davranışlarında herhangi bir yanıltma, aldatma veya hileli durum olmaksızın, kişilerin doğru ve adil olmalarıdır. Dürüstlük, insanların başkalarıyla olan ilişkilerinde güveni ve saygıyı korumalarına yardımcı olur.
Tablo 5'e baktığımızda; değer tercihi listesine göre ilk beş sırada yer alan değerler adil olma, saygı, dürüstlük, sevgi ve bağımsızlıktır.
Diğer bir anlatımla dürüst davranma “bir hak sahibinin hakkını kullanırken veya bir borçlunun borcunu yerine getirirken iyi ve doğru hareket etmesi yani dürüst, namuslu, makul, fiilinin neticesini bilen, orta zekalı her insanın benzer hadiselerde takip edecek olduğu yolda hareket etmesi” anlamındadır.
Eğer kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkı yoksa yapmış olduğu fiiller dürüstlük kuralına aykırılık teşkil eder. Kişi dürüstlük kuralı çerçevesinde haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken hak sahibi olması gerekir, sahibi olmadığı hakkı kullanamayacaktır.
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder.
Dürüst Yorum: Yorumcuların hukuk kuralını anlamlandırırken tarafsız ve bağımsız olması ve saf hukukî ilkelere dayanmaları gerekmektedir. Böylece yapılan yorumun objektif bir niteliğe sahip olması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri