Soğuk banyolar ve duşlar ruh haliniz için iyidir.. Anksiyete ve depresyon tedavisie yardımcı olur.
3. Stres ve Anksiyeteyi Azaltır
Spor sonrası soğuk duş almak, stres ve anksiyete düzeylerini azaltmaya da yardımcı olabilir. Vücudunda kortizol seviyelerini düşürerek stresi azaltır.
Uykuda yaşanan panik atak sırasında kişiler bunun bir panik atak olduğunu kendilerine telkin etmeleri gerekir. O esnada; yataktan çıkıp başka bir yerde gergin olan kas grupları için gevşeme hareketleri yapmak, ılık suyla duş almak ve mümkünse kısa süreli yürüyüş yapmak kişiyi rahatlatacaktır.
Enerjinizi artırır, depresyon ve stresi azaltır
Haftada 2-3 kez 5 dakika soğuk duş almanın, depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kendi sağlığınız ya da çevrenizdeki kişileri sağlığından duyulan endişe ve stres hali anksiyete bozukluklarını artırabilir. Madde bağımlılığı anksiyete riskini artırır.
· Yukarıda da belirttiğimiz gibi, eğer gergin ve stresli iseniz, duş almak size çok iyi gelecektir. · Vücuttaki bazı ağrıların geçmesini sağlayacaktır. Bunun sebebi, ılık ve sıcak suyun vücutta rahatlama sağlamasıdır.
Banyo yapmak her ne kadar somut boyutta temizlenme sağlıyor olsa da ruhu rahatlatır. Günlük stres ve yorgunluk seviyeni azaltır, dinlendirir. Kas ve kemik ağrıları çekiyorsan, vücudunda gerginlik varsa hemen kendini ılık-sıcak bir duşa at!
Sıcak su kasları gevşetir, gerginliği giderir. Vücutta biriken toksik maddelerin dışa atılmasını sağlar. Ağrıları olanların ağrılarını azaltır.
Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza iyi gelecektir.
Anksiyete krizi belirtileri nelerdir? Anlık olarak gelen kötü bir şey olacakmış şeklinde endişeli haller, sürekli terleme, ellerde titreme hali, nefes darlığı, odaklanma sorunları, huzursuzluk ve panik hali anksiyete krizi belirtileri arasında yer almaktadır.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Stres ve anksiyeteyi azaltma, dolayısıyla panik atak tedavisinde koşma, jogging, yürüme, yüzme, bisiklete binme ve ağırlık kaldırma gibi büyük kas gruplarını aynı anda çalıştıran ritmik aktiviteler en etkili egzersizler olarak öne çıkmaktadır.
Soğuk önemli bir fiziksel stresördür. Adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının salınımını artırır. Stres hormonlarının artması kaygının tetiklenmesine ve tükenmişliğe yol açabiliyor. Soğuktaki titremenin, hızlı nefes alıp vermenin, kaslardaki gerginliğin sebebi adrenalindir.
Daha Dinç Hissettirir
Soğuk bir duş sizi anında ayıltır veya dinç bir hale getirir. Soğuk su derin nefes almanıza neden olur ve bu oksijen alımını artırır. Beyninize giden kan akışının artması sizi daha zinde hissettirir.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Sıkıntılarımızı, yorgunluğumuzu gidermek için banyo yapmayı bir fırsat olarak görürüz. Ilık bir suyun altına girmek vücut ağrılarımızı hafifletir, buhar ise soğuk algınlığı ve gribi vücuttan atılmasına ciddi derecede fayda sağlar. Bedenimize yarayan tüm bu faydaları tabii ki ruhumuza da iyi gelmesini sağlar.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Soğuk duş almak, depresyon ve kaygı belirtilerini hafifletebilir. Soğuk su, beyindeki mutluluk hormonu olan serotonin seviyesini yükseltir. Ayrıca, soğuk duş almak bir stres kaynağı olarak da görülebilir. Bu da vücudun stresle başa çıkma yeteneğini geliştirir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu, ilaç tedavisi, psikoterapi, gevşeme terapisi gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde en sık kullanılan yöntem ise psikoterapidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, yaygın kaygı bozukluğu tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri