İhtiyatlı olmalı, peştamal gibi bir şey ile göbekten dizlere kadar örtmelidir. Peştamal bulunmazsa, şort varsa, Hanbelî mezhebi taklit edilirse, mekruh olmaz. Şort da yok ise, küçük yerde gusletmeye çalışmalıdır. Küçük yer de bulunmazsa, caiz olan kaville amel edilebilir.
Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir. Banyo adabına uymak güzel olmakla beraber, bunlara uyulmazsa günah olmaz.
Banyoya girerken sol ayakla girilir ve giyinik olunması gerektiği söylenir. Banyo yaparken ise alt iç çamaşırı ile yıkanmak gerekir. Yıkandıktan sonra gusül abdesti alınır. Banyo yaparken suyu fazla kullanmamayı da peygamber efendimiz söylemiştir.
Sual: Cuma günü gusletmek vacip diyorlar.
İlgili 25 soru bulundu
Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır. Her duşta vücudunuzu duş jeliyle yıkamanız düşündüğünüzün aksine hiçte size iyi gelen bir uygulama değildir.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
"Bismillahi valhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber. "Bu duanın anlamı şudur: "Allah'ın adıyla, hamd Allah'adır, Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür." Bu dua, banyoya girerken okunması gereken en temel duadır.
O halde banyo adabı konusunda nelere dikkat etmeli sırayla inceleyelim: Banyo yapmak isteyen bir insan, banyoya girerken ve çıkarken edebe riayet etmeli, kıyafetini banyo dışında çıkarmamalıdır. Banyoda uzun süre kalmamalı, mümkün olan en kısa sürede çıkmalıdır. Banyoyu iyice temizlemeden terketmemelidir.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz.
Dermatolog Monica Lee "Yatmadan bir ila iki saat önce ılık suyla banyo yapmak kişinin uykuya erken dalmasına yardımcı olacaktır. Çünkü o saatte ılık su veya sıvıyla banyo yapmak kasların gevşemesine ve zihnin sakinleşmesine yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
1- Cünüp iken hanımla beraber olmak günah değildir, caizdir. Abdestli olmak iyi olur. 2- Tuvalette gusletmekte mahzur yoktur. Banyoya sağ ayakla girilir.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Banyoya Girerken Okunan Dualar
Şüphesiz ben, zulmedenlerden oldum.” İçsel huzur ve temizlik duası: “Bismillahi ve billahi ve alallah. Allahümme innî es'elüke hayra hâzihil miyâh ve hayra mâ ǧâ'lte fîhi, ve a'ûzü bike min şerrihî ve şerri mâ ǧâ'lte fîhi.”
İhtiyatlı olmalı, peştamal gibi bir şey ile göbekten dizlere kadar örtmelidir. Peştamal bulunmazsa, şort varsa, Hanbelî mezhebi taklit edilirse, mekruh olmaz. Şort da yok ise, küçük yerde gusletmeye çalışmalıdır. Küçük yer de bulunmazsa, caiz olan kaville amel edilebilir.
Değerli kardeşimiz, Banyoda iken sesli olarak Kur'an-ı Kerim, salavat, kelime-i tevhid, dua ve zikir okumak mekruhtur; ancak sessiz olarak okunabilir.
Banyo gereçleri arasında sabunluklar, diş fırçası ve diş macunu tutucuları, saç kurutma makinesi, tuvalet fırçası ve takımları, banyo kovaları, maşrapalar, havlu askıları, tuvalet kağıdı dispenserleri, duş jelleri ve şampuan şişeleri gibi ürünler yer alır.
Isınma: Duşa girmeden önce, vücudunuzun rahatlaması ve kaslarınızın gevşemesi için sıcak suyun altında birkaç dakika bekleyin. Saç yıkama: Şampuanı saçınıza uygulayın ve saç derinizi masaj yaparak temizleyin. Ardından bol su ile durulayın.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir.
Akşam duşu bedeninizi ve zihninizi rahatlatır ve daha iyi bir uyku almanızı sağlar. Yatmadan 90 dakika önce ılık suyla duş almak, normalden yaklaşık 10 dakika daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur.
Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz.
Banyo yaparken, dikkat etmeniz gerek bir diğer önemli konu da ne zaman yapılacağıdır. Her zaman banyo yapmak doğru olmayabilir. Özellikle yemeklerden sonra banyo yapmak vücudu ve kalbi çok yoracaktır. Bunun için kahvaltıdan 1,5 saat, öğle yemeği 1,5 saat sonrasında duş yapmak çok daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri