Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir. Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
Bazı hastalar ise ne yazık ki siğillerin koparılarak geçeceğini düşünerek, kendi yöntemleri ile siğilleri koparırlar. Bu da kanamaya ve sonrasında ciddi sonuçlara neden olabilen oldukça büyük bir yanlıştır. Özellikle de genital siğili bulunan kişilerin, traş ve ağda sırasında da daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
Siğilleri Koparmak ve Kanatmak Doğru Değil
Özellikle ailede başka bireylerde olmaması hastalığın yeniden görülmemesi açısından önemlidir. El ve ayaklardaki siğillerin kanatılması, üzerinin koparılıp kurcalanması bulaşmasına neden olur.
Lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Kondilomun üzerine sıvı nitrojen (dondurucu bileşen) sıkılarak genital siğilin donması sağlanır. Kriyoterapi ile dondurulan siğiller, tedavi sonrasında kabarır ve kuruyarak dökülür. Hasta iyileşme sürecinde genellikle ağrı ya da acı hissetmez.
Özellikle siğil kökünün kişi tarafından çıkartılmaya çalışılması bu kanamalarda en büyük sebeptir. Bunun yanı sıra genital bölgede çıkan siğillerde kendiliğinden kanama görüldüğü olmaktadır. Siğillerde kanama oluşması ile birlikte konu ile ilgili uzman hekime başvurmanız sağlıklı olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Yayılma Riski: Siğiller, insan papilloma virüsü (HPV) tarafından oluşturulmaktadır. Kanama, virüsün etrafa yayılma olasılığını artırabilmektedir. Bu nedenle, kanayan bir siğili diğer cilt bölgelerine veya başka bir kişiye bulaştırmamak için dikkatli olunması gerekmektedir.
Bazı siğillerde ilaç ya da kriyoterapi tedavisi işe yaramayabilir. Bu durumda siğil cerrahi olarak çıkarılmak suretiyle tedavi edilir. Lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra siğil, bistüri veya elektrikli cerrahi aletler vasıtası ile kesilerek çıkarılır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV insan bedenine geçtikten sonra vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Siğiller genellikle zararsız olarak bilinse de genital siğiller tedavi edilmezse hem bulaşıcı özellikleri sebebiyle yayılma tehlikesi oluşturur hem de ilerleyen süreçte kansere yol açan süreci başlatabilir.
Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz. Ancak siğil yapılarının kümelenmesini engeller ve genital bölgenin doğal görünümünü korumasına yardımcı olur.
Parmakta siğil tekrarlayabilir. Hastalığı oluşturan HPV virüsü doğada yaygın ve 200 türü olan bir virüstür. Mikrobun tekrar bulaşması ile hastalık tekrar oluşabilir.
Siğil elde, parmak veya tırnak kenarında ise kesinlikle ısırılmamalı, koparılmamalıdır. 4. Neden bazı siğillerde diken batmış görünümünde noktacıklar vardır? Çoğu hasta diken battıktan sonra oluştu diyerek kliniklere gider ancak bu tablo tromboze minik kan damarlarıdır.
Yüksek risk taşıyan HPV tip 16 neden olur. Vajina içinde, anüste ve dış genitalde de görülebilir. Kanser: Yüksek riskli HPV tipleri (HPV tip 16, 18 ve 31) neden olur. Serviks (Rahim ağzı) kanserine, Vulva (Dış genital) kanserine ve anüs kanserine yol açabilir.
Jilet ile yapılan genital bölge temizliğinde ciltte görünür-görünmez sıyrıklar oluşur. Buna bağlı olarak siğili bulunanlarda; siğillerin diğer deri bölgelerine yayılımı artabilir. Bu nedenle genital bölge kıl temizliğinde cildi tahriş etmeyen makinalar veya tüy dökücü kremler kullanılmalıdır.
Genital siğiller ortak eşya kullanımı (bardak,tabak vs) veya ortak tuvalet kullanımı ile bulaşmaz. Hpv virüs enfeksiyonlarından korunmak için siğiller varken veya tedavisine başlanmışken partner ile cinsel ilişkiye girilmemelidir hatta cinsel temas da kurulmamalıdır.
HPV ile enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-6 ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda genital siğiller birkaç hafta içerisinde ortaya çıkarken bazı hastalarda ise yıllar sonra görülebilmektedir.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
Aktif lezyon yoksa normal doğum, varsa sezaryenla doğum uygundur. Genital siğil tedavisi görmüş olan kişilerde HPV aşıları yapılabilir mi? Genital siğil varsa HPV de var demektir. HPV bulaştıktan sonra aşı yaptırmanın faydası yoktur.
Genital siğillere Human Papilloma virüs yani HPV neden olmaktadır. 200'den fazla HPV tipi vardır. Bunlardan sadece 40 HPV tipi Genital siğile neden olmaktadır. En sık Genital siğil nedeni HPV 6 ve HPV 11 tipleridir. Neredeyse hemen her zaman cinsel yolla bulaşan genital siğillerde risk faktörleri de bulunmaktadır.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Human Papilloma Virüsü genellikle birçok hastada 1 yıl içerisinde %70 oranında vücuttan atılır.
Virüsün tedavisi yoktur, ancak çoğu enfeksiyon kişinin kendi bağışıklık sistemiyle temizlenmektedir. HPV virüsünün tedavisinden çok, enfeksiyonun yol açtığı sorunlar tedavi edilmektedir.
Lazerle siğil tedavisi sonrası iyileşme sürecinde bölge kırmızı, şiş ve hassas olabilir. Tedavi edilen alanda, toplanmaması veya çizilmemesi gereken bir kabarcık veya kabuk oluşması yaygın bir durumdur. Önümüzdeki birkaç gün içinde, kabarcık veya kabuk kuruyup düşerek altındaki yeni, sağlıklı cildi ortaya çıkaracaktır.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri