Ülkemizde kelimelerin doğru kullanımına bakmak için TDK'nin sitesinden yararlanabiliriz. Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı da bu kurala uygun olarak olmalıdır.
'Herhangi' kelimesi TDK'ya göre bitişik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Çünkü ''bir'' sayı sıfatıdır ve sıfatlar diğer kelimelerle bitişik yazılmaz. Örnek Cümleler: 1- Şu kalemlerden herhangi bir tanesini al da yazmaya başla artık.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Yapım eki alıp anlamı değişmeyen her kelime basit kelimedir. Kök ya da gövdesine yapım eki getirilen kelimeler ise birleşik kelime olarak tanımlanır. Birleşik kelimelerin ortak özelliği gelen ek ya da eklerle birlikte anlamlarının değişmesidir. Birleşik sözcükler ise iki ayrı kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşur.
TDK sözlüklerine göre "birçok" birleşik yazılıyor. Birçok kelimesinin "bir çok" şeklinde yazılması yanlıştır.
Bu kelimenin ikide bir mi, ikidebir olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ikide bir şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur.
TDK'ya göre ataş kelimesinin doğru yazılışı "ataş"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Hâlâ mı, Hala mı Nasıl Yazılır? Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri