Limon ve sünger kullanarak duşakabin yüzeyini ovalayabilir ve kireç lekelerini giderebilirsiniz. Limon ve sirke karışımı da kireçler üzerinde oldukça etkilidir. İnatçı kireç lekeleri için ise karbonat, sirke ve limonu macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıp kireçlerin olduğu yerlere uygulayabilirsiniz.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Sirke, çamaşır suyu, karbonat, limon suyu gibi ürünler mikropları öldürür ve temiz bir görünüm verir. Sabun lekelerinin yanı sıra kireçli lekeleri temizlemek için de beyaz sirke kullanabilirsiniz. Bir bezi seyreltilmemiş beyaz sirke ile ıslatmanız ve birkaç dakika bırakmanız yeterlidir.
Temizlik bezinizin üzerine az bir miktar elma sirkesi ya da limon dökerek kireçlenmiş bölgeyi ovalayarak silmeye başlayın. Sirke ya da limon hangisini kullanırsanız kullanın bu ürünlerin asit içeriyor olması nedeniyle kireçli bölgeler kolaylıkla temizlenecektir.
Beyaz sirke içerisine ekleyeceğiniz karbonatla bir karışım hazırlayabilirsiniz. Sprey başlığı olan boş bir şişeye bu karışımı doldurarak duşakabinin üzerine püskürtün. Ardından 15-20 dakika lekelere nüfuz etmesini bekleyin ve bir bulaşık süngeri ile ovalayın.
İlgili 30 soru bulundu
Limon ve sünger kullanarak duşakabin yüzeyini ovalayabilir ve kireç lekelerini giderebilirsiniz. Limon ve sirke karışımı da kireçler üzerinde oldukça etkilidir. İnatçı kireç lekeleri için ise karbonat, sirke ve limonu macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıp kireçlerin olduğu yerlere uygulayabilirsiniz.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Bulaşık deterjanı ve sirke! Bir püskürtücü şişenin içine 1 ölçek bulaşık deterjanı ve 4 ölçek sirke ekleyip, çalkalayın. Oluşan karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve bir kaç saat bekleyin. Bir kaç saat sonra hala karışıma ihtiyaç duyan bir görüntü varsa işlemi tekrarlayıp, yine bekleyin ve ardından durulayın.
Çamaşır deterjanı cam temizlemek için çok etkilidir. Bunun için sıcak suyun içerisine çamaşır deterjanı ekleyin ve erimesini sağlayın. Daha sonra duşa kabin camını silin ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra su ile durulayın.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Fayans, banyo ve cam yüzey temizliklerinde 1 litre suya 100 ml (1 çay bardağı) Porçöz Pas ve Kireç Çözücü ekleyip seyrelttikten sonra uygulayın. Cam ve benzeri yüzeylerdeki tadilat ve hafriyat kalıntılarını temizlemek için Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü doğrudan uygulayabilirsiniz.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
En inatçı banyo kirlerinin başında küvet yüzeylerinde oluşan kireç, kir ve sabun artığı lekeleri geliyor. Cif'in çok çabuk etki eden kireç çözücü formülü sadece tek parmak hareketiyle küvet temizliği işleminin zahmetsizce yapılabilmesini sağlıyor.
Doğal kireç çözücü, beyaz sirke ve limon suyunun karışımıyla hazırlanır. Kireç, içeriğinde magnezyum ve kalsiyum bulunan bir maddedir. Sert suyun temas ettiği sıcak ya da soğuk yüzeylerin tamamında bu olumsuzluk görülebilir.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Kireç lekesi inatçı bir lekedir ve her yerde olduğu gibi camlarda da kireç lekesi ile karşılaşmak mümkün olur. Bu nedenle camda kireç lekesi ile karşılaşılması halinde limonlu ya da sirkeli su ile temizlemek en etkili yöntemlerdir. Temiz bir sünger ya da bez kullanarak kireci temizleyebilirsiniz.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Kirecin temel yapısı kalsiyum karbonat olduğu için, asidik maddelerle karşılaştığında çözünür ve temizlenir. En yaygın kullanılan asidik maddeler arasında limon suyu, sirke ve limon tuzu yer alır. Limon suyu ve sirke, kireci çözme yetenekleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılır.
Saf sirke ve karbonatı karıştırarak oldukça etkili bir temizlik malzemesi elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki karışımı bir süngerle duşakabin camlarına sürerek 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra bol su ile camları durulayın.
Sıvı sabun ve su: Sıcak su ve sıvı sabun karışımı, duşakabin temizliği için iyi bir başlangıçtır. Bir sünger veya yumuşak bir bez ile sabunlu su uygulanarak, kabin yüzeyleri ve camlar ovalanabilir. Daha sonra bol su ile durulanmalıdır.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri