Duşakabinlerin yapımında ve onarımında yapışkan olarak kullanılacak en ideal malzeme silikondur. Silikon hava ve su geçirmediği için duşakabin parçalarının birbirlerine yapıştırılmasında mutlaka tercih edilmelidir.
Banyolar sürekli neme ve suya maruz kalan bir ortam olduğundan, silikon üzerinde bakteri oluşma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle anti bakteriyel özelliği olan, % 100 silikon içerikli duşakabin silikonunu seçmelisiniz.
Banyolarda duşakabinlerin montajı sırasında su sızmalarının engellenmesi için kullanılan silikon, şu şekilde çekilmelidir. Öncelikle silikon çekmek için bazı malzemelerin hazır edilmesi gerekmektedir. Bunlar: Silikon tüpü, metal silikon tabancası, falçata, maskeleme bandı ve eldiven gibi malzemelerdir.
Yüzeyin ihtiyacını karşılamak için duşakabin silikonu tercih edilmelidir. Silikon su ile temasında yüksek dayanım sunar . Böylelikle silikonun suyla temasında herhangi bir küf, nem gibi olumsuz durumlar yaşanmasına engel olmaktadır. Alçıpan, duvar gibi yüzeylerde mastik tercih edilmemektedir.
Duşakabinin yapıştırılması için öncelikle silikon kullanılıyor. Bu süreçte silikonun belirli bir süre beklemesi ve kuruduktan sonra kullanılması gerekiyor. Bu süreçte duşakabin takıldıktan sonra en az 24 saat boyunca su değmemesi ve hiçbir şekilde silikon kuruyana kadar kullanılmaması gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Genelde 3-4 saat içinde silikon kuruduğu için bu süre zarflarında kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa kurumasını 10-12 saat bekleyerek garanti edebilirsiniz. Çünkü silikon tam olarak 12 saat içinde kuruma sağlar.
Selsil Ultra Tack tek komponentli, nem ile 5 saniye içinde yüzey kuruması başlayan, yüksek mukavemetli hibrit bazlı mastiktir. Montaj yapıştırıcılar arasında en kuvvetli olanı, ayrıca çevre ve insan sağlığına zarar vermeyenidir.
Banyo sırasında dökülen kıllar ve saçlar giderde birikmişse ve duşakabin su sızdırması bundan kaynaklanıyorsa onları tel yardımıyla çıkarıp tıkanıklığı açabilirsiniz. Süzgece yakın tıkanıklığı pompa ile kolayca giderebilirsiniz. Kimyasal açıcı, karbonat veya sirke kullanmak da tıkanıklığa karşı etkili bir çözümdür.
Yüzey her türlü toz ve kirden arındırılmış, kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Silikonun su dayanımı yüksektir. Su gören yerlerde kullanılabilir ancak mastik hem dolgu hem izolasyon malzemesi olarak kullanıma daha uygundur. Aynı alanda kullanımı sırasında sorun meydana getirmezler ancak kullanım süresi uzadıkça, birbirinin yerine kullanılan silikon ve mastikten verim alımı düşmeye başlar.
Duşakabin Silikonu Sökme Yöntemi
Parçaları, silikonun açılan yerinden elinizle çekip alabilirsiniz. Kalanları da silikon sökücü yardımıyla giderebilirsiniz. Diğer taraftan, yumuşamış parçaları izopropil alkol ile de koparmanız mümkündür. Bunu eczanelerden temin edebilirsiniz.
Yüzeyde donmuş silikonu temizlemek için ısıdan faydalanabilirsiniz. Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın. Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir. Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Peki, fitil ve silikon nedir? Fitil ve silikon, duşakabinlerin üzerinde bulunan ve siz yıkanırken dışarıya su kaçırmasını engelleyen iki ayrı materyaldir. Ve ikisinden birini tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak fitil tercih etseniz dahi montaj işlemi için silikon kullanılmak gerekecektir.
Evinizin banyo veya duş alanındaki duşakabin veya küvetin kenarındaki boşlukları kapatmak ve su sızmasını engellemek için duşakabin silikonunu doğru bir şekilde uygulamak oldukça önemlidir. Duşakabin silikonu, su geçirmez bir bariyer oluşturarak banyo alanınızı korur.
Su ile silikonun temas etmemesi için duşakabin altına mermer konulması gerekmektedir. Su ile silikonun temas etmesi durumunda zamanla delinme meydana gelir ve su kaçağı olma olasılığı oluşur ve de silikonun zamanla kararması meydana gelir.
Silikon protezlerin değiştirilmesi gerekmez. İlk zamanlarda 10 yılda bir değiştirilmesi önerilmesine rağmen artık silikon protez üretici firmalarının bir çoğu ömür boyu garanti vermektedirler.
Silikonların ömür boyu kullanma ömrü bulunmakla beraber 10-12 yılda bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilir.
Silikon yapıştırıcı uygularken bu süre boyunca yapıştırma işlemi tam olarak tamamlanmadığından, düzgün bir silikon yapıştırıcı için beklemek önemlidir. Bu süre içinde silikonlar yaklaşık olarak 24 saatte tam olarak kurur ve iyice sertleşir.
Teknesiz duşakabinler, su sızdırma riskini minimize etmek için tasarlanmış olsa da, bazı durumlarda su sızdırabilir. Su sızdırması genellikle aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir: Sızdırmazlık Contaları: Duşakabinin etrafında bulunan sızdırmazlık contaları zamanla aşınabilir veya hasar görebilir.
Suya dayanıklı silikonlar, su kaçaklarında çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu silikonlar özen yapıları sayesinde su sebebi ile hiçbir şekilde atmamaktadır. Ancak kaçakların kapatılmasında silikon kullanılmasının da bir sınırı bulunmaktadır. Her kaçak silikon kullanılarak kapatılamamaktadır.
Duş teknesinin en alt tabanında bulunan silikonların kabarması ve yıpranması duşakabin altından su kaçırıyor! gibi bir sorun oluşturur. Duşakabin montajı yapılırken yapılan hatalı montaj su sızdırmasına neden olur. Banyo zemininde eğrilik olması duş teknesinin yerine tam oturmasına engel olur.
Neme, kimyasallara ve dış hava şartlarına dayanıklı bir bir ürün olan silikon mastik, yüksek yapışma kuvvetine sahiptir. Kalıcı esneklik özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Sıcaklık değişikliklerine ve suya karşı dayanıklıdır.
Firmamız bünyesince satışa sunulan silikonlar, nötr silikon, cam silikonu, ağaç silikonu, dow corning markalı silikonlar ve soudal markalı silikonlar olarak ayrılmaktadır. Nötr silikon, şeffaf, beyaz, siyah, alüminyum, gri, kahverengi, altın meşe, antrasit gri, açık bronz ve bej renklerinde satılmaktadır.
Silikon Mastik Nerelerde Kullanılır? Genel olarak PVC, alüminyum ve ahşap doğramalarda, küvet, lavabo, fayans ve seramiklerde, araçların ses, su ve toz yalıtımında kullanılabilir. Kapı, pencere, cam birleşme yerleri gibi genel amaçlı kullanımlar için Akfix 100E Genel Amaçlı Silikon tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri