İnsanlar başkalarının başına gelen talihsiz olaylardan zevk alır. Duyulan bu zevk, en hızlı bir şekilde gülme olarak tepki verilmesine neden olur.
"Düşene gülmek" ayıplansa da yaygın görülen bir davranış biçimi. Sadece düşme değil, başka kaygı verici olaylarda da izleyici insanlar kahkahalara boğulabiliyor. Gülünen sadece düşenler değil. Bir hayvan tarafından kovalanmak da gülme sebebi olabiliyor.
Bu gözlemler bize şunu gösteriyor: Gülmek tümüyle sosyal bir olgudur ve beynimizin en eski işlevlerinden biridir, köklü bir yeri vardır. Gülmek hoşumuza gittiği için, beynimiz öyle emrettiği için, sosyal bakımdan uyum göstermek için güleriz.
Sinirlerimiz gerildiğinde, stres altında hissettiğimizde, rahatsız veya tedirgin olduğumuzda vücudumuzun bunu bir şekilde ifade etmesi ve duyguyu boşaltması gerekir. Olmayacak zamanda gelen bu gülme krizi ve o mahçup edici kahkahalar aslında bir savunma mekanizması.
Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
“Güldüğümüz zaman yüzümüzdeki ve vücudumuzdaki kaslarımızı esnetiriz, nabzımız ve tansiyonumuz artar, daha hızlı nefes alıp veririz. Bu şekilde dokularımıza daha fazla oksijen göndeririz” dedi.
Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Patolojik gülme ve ağlama (PGA) ya da psödobulbar etki (PBE), aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen uygunsuz gülme veya ağlama atakları ile karakterize bir tıbbi durumdur. Hastalığın daha nadir bilinen diğer bir adı ise istemsiz duygusal ifade bozukluğudur.
Joker ve Psödobulbar Etki. İçe dönük ve dış kontrol odaklı olarak adlandırabileceğimiz Arthur, aynı zamanda PBA (Psödobulbar etki) hastasıdır. Bu hastalığa psikopatoloji (Ayrıca Bakınız: Ruhsal Bozukluklar) literatüründe emosyonel inkontinans (duygu kontrolsüzlüğü) veya patolojik gülme ve ağlama da denmektedir.
Hatta 32 diş ile gülmek diye bir deyim vardır. Her ne kadar 32 dişin birden görünmesi imkansız bir durum olsa da, bu deyimde anlatılmak istenilen durum; insanların hiçbir çekince olmadan, rahat bir şekilde, içlerinden geldiği gibi, doyasıya, dilediğince ve sonunu düşünmeden gülebilmeleridir.
Angelman sendromu çeşitli belirtilerle beraber kendini belli eden bir genetik hastalıktır. Angelman Sendromu yaşayan çocuklarda kontrolsüz gülme ve kahkaha gibi belirtiler görülür.
İslam-TR Üyesi
ve Aleyküm Selam ve Rahmetullah. Eğer ki istemeden karşına çıktıysa ve istemeden güldüysen bunda senin kabahatin olmadığı için küfür olmaz. Ama eğer ki gülmen, o yazıyı destekler mahiyette ise bu, dinin hakîkatlerini alaya almak yani doğruluğunu reddetmek olacağı için isteyerek yapmak küfürdür.
Güler yüz, ilişki ve iletişimlerimizin anahtarıdır, tüm kalp kapılarını açar. İnsan, gülümsemeyle kendi iç dünyasını, samimiyetini, niyetini açıkça ifade eder. İnsanın gerçek dünyası, gülümsemesiyle açığa çıkar. Gülümsemeniz, kişiliğinizi ortaya koyar ve bir imza gibi sizi ifade eder.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki gülmek yaşam süresini artırıyor. Hatta araştırmacılar 20 yıllık bir çalışma sonucunda hayatta daha pozitif bakış açısına sahip olanların yaşam süresinin 7.8 yıl daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar.
Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır
Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
O ne yazık ki yanlış geliştirilmiş bir söz aslı o değil..''Başkasına çok gülen sonrasın da çok ağlar'' doğrusu..''Gülme komşuna gelir başına'' da diğer bir tabiri.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Psişik veya duygusal gözyaşları; beyinde stres, zevk, öfke, üzüntü ve ıstırap (veya fiziksel acı) kaydedildiğinde meydana gelir. Göz çevresine hormon salgılaması için endokrin sistemini tetikler ve bu da gözyaşlarının oluşmasına neden olur. Bu gözyaşları aslında doğal bir ağrı kesici olan lösin enkefalin içerir.
Rüyada çok gülmek olumlu ve hayırlı vesilelere delalet eder. Özellikle aile içerisinde mutlu bir hayat süreci anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yepyeni arkadaşlıklar ve dostluklar kazanma durumunda anlatmaktadır. Eğer herhangi bir işe atılma durumu var ise o işte başarılı olunacağını gösterir.
Değerli kardeşimiz, Gülme hastalığınız varsa, gülmek günah olmaz. İradenizle gülmeye mani olacak durumda iseniz dinin, mukaddesatın alaya alındığı, inkar edildiği, küçümsendiği, aleyhinde telkin ve propaganda yapıldığı, eğlence konusu edildiği… yerlerde “münkeri engelleme” vazifenizi yerine getirmeniz gerekir.
Fotoğraflarda gülüşünüzün daha güzel görünmesi için üst ön dişlerinizin kenarları, alt dudağınıza hafif değecek bir şekilde gülümseyin ve ardından fotoğraf çekinirken dilinizi de tam o dişlerin arkasına konumlandırın. Bu şekilde daha fazla dişiniz görünecek ve dişleriniz daha parlak ve büyük çıkacaktır.
Cennette Korku ve Hüzün Yoktur
Ağlama yok, gülmek vardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri