Düşey çatlaklar binanın büyük problemlerle karşı karşıya kaldığını gösterir. Bu tip çatlaklar çoğunlukla binanın alt katındaki bodrumlarda meydana gelebilir. Bodrum katlarının daha rutubetli bir ortama sahip olması, betonun kendini daha rahat şekilde dökmesine olanak tanır ve gözlem şansınız artar.
Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Kolonun kesme kuvveti dayanımının yetersiz olduğu durumlarda kolonda 45 derece çatlaklar görülür. Çatlakların büyümesi ve kesme kırılmalarının oluşması binanın dayanımını azaltarak aşırı hasar almasına neden olur.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Kıvrım eksenine dik olan çatlaklar Enine (Transversal) çatlaklar, Kıvrım eksenini belirli bir açı ile kesen çatlaklara Verev (Oblik/Diyagonal) çatlaklar adı verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayrıca, kolonun kirişle birleştiği noktada, çapraz olarak meydana gelen diagonal adı verilen çatlakların varlığını kontrol etmek önemlidir. Böyle bir kolon çatlağı varsa tehlikenin boyutu çok daha yüksektir. Olası depremlerde büyük kırılmalara yol açabilir.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir. Bu yüzden tedaviyi yaptırmak için en yakın hastane veya doktora başvurmanız gerekmektedir. Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi ve çimento şerbeti enjeksiyonu, ile onarılabilir. Betonun ezilmesi veya donatının kopması gibi hasarın ağır olduğu durumlarda, geçici olarak askıya alınması uygundur.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Ancak, çatlakların kapanması diye birşey söz konusu olamaz. Çünkü bazı çatlaklar beyaz renkte yada hafif gümüş tonunda olduğu için, ten renginiz ne kadar koyulaşırsa çatlaklarınız da bir o kadar ortaya çıkacaktır.
Yok eden işlemler yoktur. Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir.
Cilt altındaki liflerin bozulması sonucu ortaya çıkan çatlaklar, tıbbi açıdan bir sorun teşkil etmese de görüntü olarak kişiyi rahatsız eden bir cilt sorunudur. Günümüzde cilt çatlakları daha çok kadınlarda görülse de bu cilt sorunu erkeklerde de ortaya çıkabilir.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Çatlakların onarılması ile izlerde %70-90 aralığında azalma gözlemlenir. Bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 1 saat süren çatlak tedavisi 21 gün aralıklarla seanslara bölünerek uygulanır.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
Fraksiyonel CO2 Lazer ile çatlak tedavisi seanslar halinde uygulanan bir tedavidir. Tedavi işleminin ardından elde edilen sonuç kalıcı niteliktedir. Tedavi uygulamasının ardında belirli bir süre sonra tekrar uygulama yaptırmaya gerek yoktur.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri