Homojenize yoğurtlar ise homojenizasyon işleminden geçen sütlerden yapılmaktadır. Kaymaksız yoğurt olarak da adlandırılır.
Homojenize sütten üretilen endüstriyel yoğurda homojenize yoğurt denir. Homojenize edilen sütten yapılan yoğurtlarda süt yağı uzaklaştırılmaz sadece yağlar parçalanarak eşit olarak dağılır. Bu şekilde sütün ya da yoğurdun üzerindeki kaymak oluşumu engellenir. Homojenizsayon sayesinde yoğurdun yapısı da daha yoğun olur.
Hayır bozmaz. Homojenizasyon ile sütün yapısında ve besin değerinde olumsuz herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sadece sütün yapısındaki yağ parçacıkları çok küçük parçacıklara ayrılır.
Süte alışık olduğumuz zengin, beyaz rengini ve pürüzsüz dokusunu vermek için homojenize ederler. Bu işlem, kaymağın yukarı çıkmasını engeller. Böylelikle kaymağı içmeden önce sütü kendiniz tekrar karıştırma adımından sizi kurtarır. Homojenizasyon işleminin sütünüzün tadına veya içeriğine hiçbir etkisi yoktur.
Süt, kaymağın yoğurda eşit olarak dağıtılması için homojenize edilir. Yoğurt dolumu yapılan kaseler folyo ve kapak ile kapatılır ve mayalanma için sıcak dolaplarda bekletilir. Mayalanması tamamlanan yoğurtlar 4°C de soğuk depolarda bekletilerek soğutulur.
İlgili 33 soru bulundu
Homojenize süt zararlı mıdır? Homojenizasyon işlemi tamamen fiziksel bir işlemdir. Sütün kimyasal yapısında ve besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Yapılan araştırmalarda homojenizasyon işleminin sağlığa zararı ile ilgili hiçbir bulguya rastlanmamıştır.
Geleneksel damak zevkimize uygun olarak el değmeden en hijyenik koşullarda üretilir.Pastörize edilmiş süte doğal yoğurt mayası eklenir ve kaselere doldurulur. Süt, kaymağın yoğurda eşit olarak dağıtılması için homojenize edilir.
Homojenizasyon, karşılıklı olarak çözünmeyen iki sıvıyı birbirleriyle karıştırmak için kullanılan çeşitli işlemlerden herhangi biridir. Bu, sıvılardan birinin, diğer sıvı içinde çok küçük parçacıklardan oluşan bir duruma getirilmesi ve her bölgeye homojen bir biçimde dağıtılmas ile başarılır.
Emülsiyon durumunun uzun süre korunabilmesi için sürekli olmayan fazı oluşturan sıvının çok küçük zerreciklere parçalanması işlemine, homojenize etmek yada homojenizasyon denir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Bu nedenlerle her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü sütler alınmalıdır. Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Homojenizasyon işlemi mekanik bir işlemdir. Sütün içerisinde bulunan yağların sütün üzerinde birikmesini önlemek ve sütün her yerine eşit dağılımını sağlamak amacı ile çiğ süt 50-70 °C de yüksek basınç uygulanır. Bu şekilde yağ globülleri daha küçük parçalara ayrılır. Sütün her tarafına eşit dağılır.
Kısaca tanımlamak gerekirse Homojenizasyon, bir veya birden fazla malzemeyi sıvı akışkan ile birlikte dar bir aralıktan yüksek basınçta geçirilmesi sonucunda mikronize ederek bir sıvı içerisinde kalıcı olarak dağılımının sağlanması, yüzey alanının artırılması ve viskozitenin iyileştirilmesi işlemine denir.
Homojenizasyon Süt, emülsiyon halinde bulunan bir sıvıdır.
Homojenizasyon tamamen fiziksel özellikler üzerinde etki göstererek ürün kalitesini artırmaya yönelik bir işlemdir. Homojenize süt normal süte göre daha beyaz, daha kıvamlı ve lezzetlidir. Pastörizasyon işlemi ise sütün içerisinde bulunan zararlı bakterilerin bertaraf edilmesi için kullanılan bir yöntemdir.
Canlı ve aktif kültürlerin dışarıdan eklenmesiyle bağırsak ve sindirim sistemine katkı sağlayan gıdaya probiyotik yoğurt denir. Özellikle pek çok faydalı bakteri ve maya içeren probiyotik yoğurt, doğal yollardan vücut için sağlıklı kaynak imkanı oluşturmaktadır.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
1- Sütaş Yoğurt
Benim için de en sağlıklı yoğurt markası listesinde birinci. Sütaş tadı ve kıvamı ile beni en çok tatmin eden yoğurt. Ayrıca en güvenilirler arasında.
Eğer numara varsa kolay ama yoksa aman dikkat. Yoğurt kaplarında üçgen içinde 5 rakamı vardır. 5 rakamı poliproplendir ve zararsızdır. 5 rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır. 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı.
Homojenize süt, içerisinde büyük boyutlu yağ globülleri bulunan sütün yüksek basınçlı homojenizatörden geçirilmesi ile edilen süte denir. Homojenize olan sütte yağ partikülleri küçülür ve daha homojen bir yapıya sahip olur. Yapılan bu işlem tamamen fizikseldir.
SÜT HOMOJEN BİR KARIŞIMDIR.
Homojenizatör Nedir? Heterojen yapıda bulunan ürünlerin farklı yöntemlerle karıştırılması sonucunda homojen hale dönüştürülmesini sağlayan makinelere verilen genel addır.
Homojenizasyon, süt içerisinde emülsiyon halinde bulunan ve sürekli olmayan fazı oluşturan yağ taneciklerinin daha küçük parçalara bölünmesi ve böylece yağın stabil hale getirilmesi amacıyla uygulanan bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri