Hidrofor su basınçlarını arttırma sisteminde kullanılmak amacıyla üretilmiş elektrik ile çalışan pompa sistemidir.
Dik milli pompa, suyu dikey olarak yukarı taşımak için tasarlanmış bir pompa türüdür. Dik milli pompa, dikey olarak konumlandırılmıştır ve suyu yüksek basınçta taşımak için yüksek hızda döndürülür. Bu sayede, suyu dikey olarak yukarıya taşıyabilir ve yüksek basınçta kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Milli pompalarda kademe kuyuya indirilir ve dönme momenti boru içinde biribirine bağlanana miller yardımı ile iletilir. Dalgıç Pompalarda motor enerjisini motora bağlanan elektrik kablosuyla sağlar. Milli pompalarda traktör kuyruk milinden veya yukarda olan elektrik motorundan enerjisini alır.
Gövdenin içinde yer alan çarkın sıvıya karşı yaptığı merkezkaç kuvveti ile basınçlı şekilde çalışan pompalar santrifüj pompa türüdür.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
İlgili 45 soru bulundu
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Çok kademeli santrifüj pompa, aynı işleve sahip iki çoklu pompadan oluşan bir koleksiyondur. Akışkan kanalın yapısı açısından, bir önceki aşamanın medya basınç tahliye portunun ve bir sonraki aşamanın girişi ile iletişim kurabilmesi ile kendini gösterir.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Girdap (Vortex) tip atık su pompaları, içinde çeşitli büyüklüklerde katı cisim bulunan, çamurlu, yüksek oranda abrasif ve/veya yapışkan akışkanlar için tasarlanmış, salyangozlu, girdap oluşturan çarklara sahip hidrolik yapının motor miline doğrudan bağlanmasıyla tek parçalı bir yapıdan oluşan pompalardır.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Bu tip salmastra kutularında sızdırmazlık ya da havanın pompa içine girmesinin önlenmesi için yardımcı akışkan kullanılır. Bunlarda sızdırmazlık yapan sıvıyı kutu içinde dağıtan su halkası ya da fener halkası adı verilen pirinçten veya plastikten yapılan ve salmastrayı ikiye bölen halka vardır (Şekil 4.78).
2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
FARKLI GÜÇ VE TONAJ İÇİN SİZE ÖZEL SEÇİM YAPABİLİRİZ İLETİŞİME GEÇMENİZ YETERLİ OLACAKTIR.
Bu grafik incelendiğinde Dalgıç pompaların hangi derinlikte saatte kaç ton su verebilecekleri bulunabilir. Örneğin: 2 Hp Dalgıç Pompa 100 metre derinliğe konulduğunda saatte 2,7 ton su kapasitesine sahip olduğunu görebilirsiniz. 2 Hp pompa 33 metre derinliğe konulduğunda ise saate 6 ton su kapasitesine çıkacaktır.
Self Priming(Kendinden Emişli) Pompalar ; yüksek oranda gaz ve hava kabarcığı içeren akışkanların transferini sorunsuz şekilde gerçekleştiren, bu amaca yönelik geliştirilmiş pompalama sistemleridir. Santrifüj etkisi ile değil, uygulamış olduğu emme kuvvetiyle sıvıları çeker ve basma hattına yönlendirir.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Split Isı Pompaları
Ayrık tip olarak da bilinen split ısı pompaları, monoblok modellerin aksine iki farklı üniteden meydana gelmekte. Bir dış ünite, bir de iç üniteden oluşan split ısı pompası modellerinin üniteleri arasında bakır boru bağlantısı bulunuyor.
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
105 metre den daha derin olmayan kuyularda genel su temini için kullanılabilir.
Aynı basma yüksekliği ve aynı devir sayısına sahip iki pompadan özgül hızı yüksek olanın debisi daha büyüktür. Genel kural olarak pompanın özgül hızı ve debisi arttıkça verimi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri