1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir. Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir.
1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
Yuva Instant Mayayı çözdürmeden, doğrudan una karıştırınız. Uygulanan tarife göre değişebilir ancak 500 g-1 kg un için 2 yemek kaşığı (11 g) Yuva Instant Maya kullanılması önerilir.
Tariflerde verilen yaş mayayı, aktif maya olarak kullanmak için kullanılan miktarı 0.5 İle çarpmak yeterlidir. Yani 40 gr. yaş maya yerine 40*0.5 = 20 gr. aktif kuru maya yeterlidir. Yaş maya yerine instant maya kullanmak için de çarpım oranı 0.35 seçilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Yaş maya mı kuru maya mı kullansam diyorsanız; öncelikle size ikisi arasındaki farkı belirtelim: Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz.
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz. Örneğin tarifinizde 40 gram yaş maya kullanılıyor. Bu durumda 20 gram kuru maya kullanmanız uygun olacaktır. Aynı şekilde kuru mayayı da yaş maya ile belirtilen miktarlarda değiştirebilirsiniz.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz. Un ağırlığının % 1.5 kadar da maya kullanılır.
İlk mayalama sürecinde hamurun 1 saat kadar bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Bir saatlik sürenin sonunda hamurun istene şekilde kabarmış olduğunu görmek mümkün olmaktadır.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
Gıda alerji testi yaptıran çoğu kişinin sonuçlarında mayaya karşı hassasiyet çıkıyor. Toplum olarak mayalı besinleri yüzyıllardır tüketiyoruz ama maya alerjisi olan kişilerde mayalı besinler kilo aldıran yiyeceklerin de başında geliyor.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
MAYANIN ZARARLARI
Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri