İnsanlar vesvese sorunu ile bazan karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da , bir tanesi de banyoda yaptığımız bir davranışla da alakası vardır. Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Duşta, yani ayakta idrar yapmak, uzun vadede farklı sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, ayakta idrar yapmanın pelvik tabanına zarar verdiğini belirtiyor. Zira düzenli olarak ayakta idrar yapmak kadınların pelvik tabanını olumsuz etkileyerek idrar kaçırmalarına neden olabiliyor.
Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Banyo esnasında idrarımı tutmayıp banyoya yapıp ve banyoyu güzelce yıkadıktan sonra burada gusül abdesti alıyorum, aldığım abdest sahih midir? Bu durumun gusül veya abdeste bir zararı olmaz.
Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz. Bununla beraber oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Akan çok su içinde küçük abdest bozmak, haram değildir. Çünkü yasak, durgun suya attir. Fakat akan ve çok olan su içinde küçük abdest bozmaktan sakınmak daha iyidir.
Kendi idrarınızı içmenin hiçbir sağlık faydası yoktur; hatta bana kalırsa kişiye ciddi zararlar bile verebilir. İdrarınızı vücudunuza her koyduğunuzda, gerisingeri dışarı çıkacaktır ve hatta her seferinde daha da yoğun olacaktır. Bu, sağlığınız için iyi değildir ve sindirim kanalınıza zarar verebilir.
Banyoda küçük büyük abdest bozulmaz. Bozulması mekruhtur. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. " Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Değerli kardeşimiz, İhtilam olduktan sonra akıntının tam olarak kesilmesi için biraz beklemek, bevletmek yani idrarını yapmak, uyumak ve yürümek gerekmektedir. Çünkü akıntı yavaş yavaş geldiğinden hemen kesilmemektedir. Ancak uzun bir müddet beklemek şart değildir.
Abdestin farzlarını yerine getirmezsen abdest almış olmazsın. Gusül abdestinin farzları ağzına su alıp boğazına kadar çalkalamak, burnuna su çekmek ve yıkamak, bütün vücudunu tepeden tırnağa yıkamak. Bu üçünü yapıyorsan, niyet etmemiş olsan dahi gusül abdesti almış olursun.
Banyo yaparken kimse görmese bile avret yerleri kapatılmalıdır. ( Gusül abdesti esnasında kapatmamakta sakınca yoktur.) Su gereğinden fazla harcanmamalı, israf edilmemelidir. Banyoda suyun sıcaklığı, soğukluğu gibi ürperten durumlarda cehennem hatırlanmalı bununla kıyaslanmalıdır.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
Böbreklerden üreter yoluyla idrar kesesine taşınan sıvı daha sonra üretra vasıtasıyla boşaltılır. İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır.
Kadınların cinsel organlarındaki yanma ve kaşıntıları sıcak idrar ile yıkamak faydalıdır. Arı sokmasına karşı hemen idrarla ıslatmak birebir gelir. Çeyrek saat, kendi idrarımla ıslatılmış, burun için delik açılmış bir bezi yüzümde tutmak harika bir etki yapıyor. Cilt dinleniyor, siyah noktacıklar yok olup temizleniyor.
İleri yaştaki erkekler ayakta idrar yapmaya çalıştıklarında dengelerini sağlamak için pelvik kaslarını daha fazla kasarlar ve bu durumda idrar akışı, boşaltma fonksiyonu aksar. Oturma pozisyonunda ise pelvik kaslar gevşer, mesane kası ve hatta karın kasları kasılıp daha güçlü bir akım ile daha fazla idrar boşaltılır.
Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir.
Cünüpken giydigimiz bir giysiyi bir daha giyersek, yine cünüp olur muyuz? Değerli kardeşimiz, İhtilam olan kişinin elbiseleri temiz olduğu için onları tekrar giymesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca meni elbiseye bulaşsa da giyilebilir.
Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.
İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Tuvalette abdest almak caiz olmayıp alternatif olmadığı durumlarda, yani zaruret halinde alınabilir. Abdest alınan yerin temiz olması esas olup, necaset mahalli olan pis yerlerde abdest alınması tenzihen mekruhtur. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133).
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır. Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir.
78- İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek mekruhtur. Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır. 79-82- Namazdan, uykudan ve cinsel ilişkiden önce ve yine meni çıkışından sonra idrar yapmak müstehaptır.
"Böbrekler kanı süzüyor ve fazla sıvı, tuz ve mineraller idrarla dışarı atılıyor. Sağlıklı bir insanda idrarın yüzde 95'i sudur. Ama diğer yüzde 5'i nitrojen ve potasyum gibi vücudun kurtulmaya çalıştığı atıklardır. Bunların çok miktarda alırsanız bağırsak ve böbrek sorunları yaşayabilirsiniz.
İdrarınız başlıca üre ve sudan oluşur, ayrıca bazı diğer atık kimyasalları da içerisinde barındırır. Bunlar ise idrar kesenize, böbreklerden süzülen sıvı olarak gelirler. İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri