"Düşünüyorum, öyleyse varım" (Latince: "Cogito, ergo sum") ifadesi, 17. yüzyıl filozofu René Descartes'ın ünlü önermesidir. Bu ifade, bilincin ve düşüncenin, var olmanın en kesin kanıtı olduğunu belirtir. Kişinin kendi varlığının farkında olabilmesinin ve düşünebilmesinin, onun var olduğunun kanıtı olduğunu savunur.
Cogito, ergo sum (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Çıkarım Özel liklerini taşıyan bir bilgide Descartes'ın tüm çabalarının ereği olan apaçıklıktan söz edilemez. Descartes yönteminin mantığı «Düşünü yorum, Öyleyse varım» önermesine ilişkin sezgi/çıkarım sorunsalı nın bu biçimde çözülmesini gerektirmektedir.
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Descartes'ın bu cümlelerine dayanarak, onun temel argümanı olan “Cogito ergo sum (Düşünüyorum, o halde varım).” argümanına ulaşmak mümkündür. Bu cümlelerden düşünmenin, var olmanın ön koşulu olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Bu sebepten ötürü, insanın özü düşünmektir dersek yanlış olmaz.
Kartezyen felsefesi, Descartes'in bilgi felsefesi görüşü olarak bilinmektedir. Bu görüşte savunulan düşünce doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışmak olmaktadır. Bilgi ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırarak doğru ve kesin bilgiye erişmek amaçlanmaktadır.
Sıklıkla Birlikte Alınan Ürünler. Bu ürün: Descartes - Gerçeği Arayan Her Şeyden Kuşku Duymalıdır: Her Şey İçin Yeni Bir Başlangıç: “Cogito Ergo Sum – Düşünüyorum Öyleyse Varım.”
Descartes, şüphe etmeyi bir yöntem olarak öne sürerken bildiği her şeyi reddetmez, sadece şüphe edilen ve tamamıyla kesin olmayan şeylere inanmaktan kaçınır. O, inançlarını reddetmeyi değil, yalnızca şüphe etmeyi amaçlamaktadır.
Descartes burada varlığı kesin olan tek unsurun düşünmek olduğunu öne sürmüştür. Tümevarımsal bir bilgi kanunu çerçevesinde ele aldığı bu cümle üzerinden, bir varlığın gerçek olduğunu kanıtlayan unsurun düşünmek olduğunu göstermektedir.
"Düşünüyorum, Öyleyse Varım", Erken Modern: Descartes'ın Cogito Argümanı (Felsefe) - YouTube. "Düşünüyorum, öyleyse varım." (Cogito Ergo Sum) Bu Felsefe dersimizde, batı rasyonalizminin kurucu elementi olarak değerlendirilen, ünlü düşünür Descartes'ın Cogito Argümanı'nı ele alıyoruz.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
'Fallor ergo sum. Yanılıyorum o halde varım.
“Cogito ergo sum!” (Düşünüyorum öyleyse varım) René Descartes • Kendini Bilmek Ne Demektir? ~ @gsufelsefekulubu #sinanca...
soyadı "dekart" diye okunur.
kartezyen felsefe, ünlü fransız filozof descartes'ın kendine özgü olarak geliştirdiği bir bilgi felsefesi görüşüdür. kartezyen felsefe descartes için, kesin ve doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışan bir felsefe sistemidir.
Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir. Düşünmek aynı zamanda çıkarımda bulunmak, sonuca varmak için de tek geçerli yöntemdir.
Kartezyen bilincin, akıl kavramını zekâya indirgenmesi bu anlayışın en önemli doğurgusudur. Aristoteles'ten Descartes'e değin tarihsel ve felsefi gelişmeler düşünüldüğünde, akıl ve zekâ bir üçgenin kenarlarına benzetilebilir. Akıl üçgenin geniş tabanını oluştururken, daralarak sivrilen kısım ise zekâdır.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Bir başka kuşkucu filozof da Descartes'tır. Onun kuşkuculuğuna yöntemli kuşku adı verilir. Zira Descartes'ın kuşkuculuğu kesin bilgiyi bulana kadar tüm bilgileri gözden geçirme anlamındadır.
Doğu Batı Yayınları tarafından çıkan, Özlem Doğan çevirisiyle dilimize kazandırılan Rene Descartes'ın Yöntem Üzerine Konuşmalar adlı eseri 'Düşünüyorum öyleyse varım' üzerine yazılan amaçlarının açık ifadesidir. Descartes bu kitabını ilk 1637 yılında yayımlatmıştır.
Felsefi düşünceleri
Beden ve ruhun birbirlerine olan üstünlükleri yerine paralelliklerini savunan Spinoza ereksel bir nedenselliğe de karşı çıkmıştır. Bununla birlikte aşkın bir tanrı anlayışı yerine içkin bir doğa anlayışı getirmiştir.
Descartes. Doğruları yanlışlardan ayırmanın yolu sepeti önce boşaltıp sonra kontrollü biçimde doldurmaktır. varabilmek için şüphe eder. Buna metodik şüphe denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri