Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı'dan beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Dut kurusu doğal antibiyotik kaynağıdır. Her gün düzenli olarak dut kurusu tüketmek vücudu iltihap, toksin ve enfeksiyonlardan arındırır. Vücut direncini arttırır.
- İçerdiği zengin vitamin ve mineraller beden sağlığını güçlendirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren kuru dut, ateş düşürücü etkiye de sahiptir. Bu sebeple doğal antibiyotik görevi görür. - İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin, elinizi yakmayacak derecede sıcaklığa gelince egzamalı ellerinizi kabın içerisine koyun ve en az 10 dakika etki ettirin.
Kanda İltihap Şikayetine Karşı Beyaz Dut Kürü
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut kurusu vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler.
Dut kurusu C vitamini deposu olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarını daha kolay atlatmanızı sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir.
Düzenli olarak beyaz dut tüketimi; grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığa karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Beyaz dut sayesinde hastalıklardan korunur ya da hastalıkları kolayca atlatabilir kısa zamanda iyileşebilirsiniz.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Karadut içerisinde bol miktarda antioksidan içerir. Doğal bir antibiyotik olan karadutlar kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda karadut kan basıncını da kontrol eder. Özellikle karadut grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Doğal bir antibiyotik olan dut kurusu bolca C vitamini içerir. Antioksidan kaynağıdır. Bu yönüyle vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırır ve vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için faydalı besinleri içerir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
İstediğinizde sabahları kahvaltı yaparken yada öğlen yemeğinde veya diyet yaparken de tatlı niyetine tüketebilirsiniz. İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
- Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. - Aç karnına tüketildiğinde bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olur. Osmanlı'dan itibaren Anadolu'da dut kurusu ve yaprakları iltihaplı hastalıklarda kullanılıyor.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz Dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin.
Kuru Dut Yıkanır mı? Bazı kişiler tarafından kuru dut yıkanır mı sorusu merak edilmektedir. Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur.
Ceviz suyunu her gün tüketebilirsiniz. İyi bir antioksidan ve E vitamini kaynağıdır. Ispanakta bulunan alfa-lionelik isimli asit, iltihap kurutmaya yardımcı olur ve iltihaptan kaynaklı ağrıları yok eder. Etkisini hızlı bir şekilde görmek istiyorsanız çiğ tüketin ya da taze ıspanak suyu için.
Dut yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda enfeksiyonların daha hızlı şekilde iyileşmesinde rol oynar.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri