Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Kuru Dut Yıkanır mı? Bazı kişiler tarafından kuru dut yıkanır mı sorusu merak edilmektedir. Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur.
Dut lekesi oluşan bölümü soğuk su üzerinde açtıktan sonra yarım su bardağı beyaz sirke ve bir litre soğuk su karıştırılmalıdır. Ardından lekeli bölgeye bu karışım sürülmelidir. Yarım saat bekledikten sonra bol su ile temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
KURU DUT YIKANIR MI? Birçok kuru meyve gibi kuru dutta üzerindeki toz ve kirden arındırılması için yıkanabilir.
bir kapta suda bekletilmeli. hatta bazıları karbonatlı sirkeli suda bekletiyor. her meyve sebze yıkanmalı. bir şeycik olmuyor dut hassastır nazik davran. Hatta suyu dökerken görürsün tortular kalır içinde.
İlgili 19 soru bulundu
Dut, doğadaki en olgun formlardan biri. Birçok vitamini barındırıyor. Yıkayarak tüm bunların suyla akmasına neden olmamalı. Kozaya metamorfoz yaşatan bu meyveyi doğal tüketin...
-Dut ağaçları yaz mevsiminde çabuk hastalanır. Özellikle yaprak bitleri, tırtıllar ve kurtçuklar sıkça rastlanılmaktadır.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda vücudun normal fonksiyonlarının yürütülmesinde ve çeşitli enzimlerin çalışmasında da C vitamini büyük rol oynar.
Dut kurusu C vitamini deposu olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarını daha kolay atlatmanızı sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir.
Kurutulacak dutun yıkanmamış olması gerekir. Ancak toz ve kirli bir bölgede yaşıyorsanız, suyla durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Kurutma işlemine geçmeden önce dutları kontrol etmeniz ve çürük olanları ayırmanız gerekir.
Taze dut meyvesi buzdolabında yıkanmadan 1-2 gün bekletilebilir. Daha uzun süreli bekletmek isteyenler derin dondurucuyu tercih edebilir. Ezilmesini engellemek için saklama kabına konulması gerekir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Bol güneş alan bir bölgeye bez serip üzerine dutları dökebilir ve kurutmaya bırakabilirsiniz. Yaklaşık 5 gün sonucunda istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bir başka yöntem olarak dutları ipe sıra sıra dizip bolca güneş alan bir bölgede yüksek bir yere asabilirsiniz.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Suyu ve şekeri 10 dakika boyunca kaynatın. Taze dutları kaynayan suyun içine bırakın. Ateşi kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Soğuyunca servis edin.
Düzenli olarak beyaz dut tüketimi; grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığa karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Beyaz dut sayesinde hastalıklardan korunur ya da hastalıkları kolayca atlatabilir kısa zamanda iyileşebilirsiniz.
Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Dikkat! Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Yüksek oranda lif bulunduran dut meyvesi, metabolizmayı hızlandırma ve tok tutma özelliklerine sahip olduğu için kilo kontrolü diyetlerinde yer alması önerilmektedir. 1 adet yaş dut yaklaşık olarak 5 kaloridir, dutun kilo aldırması için çok fazla tüketilmesi gerekmektedir.
Kuru dut fazla tüketildiğinde kan şekeri seviyesini düşürür.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Hayır değiller. Çünkü midede asidik su sebebiyle parçalanıp işlevsiz hale geliyorlar.Hastalık taşıdıklarıyla alakalı bir bulgu bulunmamaktadır.
Dut sirkesi geleneksel olarak üretilen sirke çeşitlerinden olup yaygın olmamakla birlikte endüstriyel olarak da üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri