Yazılı kural demek anayasa gibi, kanun gibi devletler tarafından kararlaştırılmış kurallardır. Örneğin, kapalı alanlarda Türkiye'de sigara içmek yasaktır. Bu bir yazılı kuraldır. Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır.
– bireylerin birbirlerine karşı hak ve görevlerinin belirlenmesi amaçlarını taşır. Yazılı kurallar ise geniş anlamda yasalar, yasama organı ve onun yetkili kıldığı organlar tarafından çıkarılan kurallar bütünüdür. Devlet yapılanması içindeki bütün toplumlar kendi kurumlarını resmileştirmiştir.
Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı hukuk kurallarının bütününe mevzu hukuk (vazedilmiş, konulmuş hukuk) denilmektedir. Örf ve adet hukuku kuralları herhangi bir makam tarafından yürürlüğe konulmadığından mevzu hukuk kavramının kapsamına girmez. Yazılı hukuk bütün halinde mevzuat olarak da isimlendirilir.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Okula gitmek yazılı bir kuraldır.
Yazılı kurallar ve yazısız kurallar toplumdaki düzeni korumaya yönelik olan kurallardır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
- Hukuk kuralları yazılı kurallardır, ahlak kuralları ise yazılı olmayan kurallardır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Toplumda kargaşalıklar , anlaşmazlıklar , istenmeyen çirkin davranışlar ve buna benzer bir çok kötü şeyler oluşabilir. Bu yüzden ahlak kurallarına uymak toplum açısından önemlidir. Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Cevap: Verilen bir sözü tutmak yazılı olmayan bir kuraldır.
Bayrak töreni, okullarda süregelen kalıplaşmış bir törendir. Öğrenciler, okul bitimindeki törenlere katılmalıdır. Bu da okulun yazılı kuralları arasında sayılmaktadır.
(*) Başbakanlık uzmanı. en önemli bölümünü yazılı hukuk kurallan oluşturur. Çünkü, ça~ızda geçerli olan hukuk devleti yönetiminde bunlar anayasalann yetkili kıldı~ organlar tarafından yürürlüge konul- makta olup, herkes için baglayıcı özellige sahiptirler.
Kanunların ne zaman yürürlüğe gireceği hususunda genellikle ilgili kanunların metninde açık bir hüküm bulunur. Ancak kanun metninde bu hususta açık bir hüküm bulunmadığında kanun, Resmi Gazetede yayımını izleyen günden başlayarak kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Hukuk kurallarının önemli bir bölümü, hukuk kuralı koyma yetkisine sahip belirli bir organ ya da makam (yasama organı, Bakanlar Kurulu, yetkili yönetim birimleri gibi) tarafından konulup yazılı metinler içinde yer alırlar. Bunlara “yazılı hukuk” kuralları (mevzuat) denir.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Konuksever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Doğrulanmış Cevap. - Sorumuzun cevabı C ŞIKKI dır. - Görgü Kurallarıdır.
Yazılı olmayan bir ahlak kuralıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri