Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Andız pekmezinin her gün bir kaşık olarak tüketilmesi de vücuda pek çok yarar sağlar. Son dönemlerde oldukça popüler olan pekmezin özellikle mide, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilere iyi geldiği görülür.
Karaciğer Rahatsızlıklarında Etkili
Pekmez, kan dolaşımına pozitif etkisi ile karaciğer hastalıklarının tedavi sürecini hızlandırır. Damar tıkanıklığı ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Dut pekmezi astım, bronşit, karaciğer ve akciğer gibi önemli hastalıklara karşı koruma kalkanı gibidir.
Dut pekmezi soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelmesinin yanında aynı zamanda kan dolaşımını dengeler ve karaciğer hastalıklarına karşı da iyi gelen bir besin kaynağıdır. Tahin ve pekmez ikilisi muhteşem bir lezzet kaynağı ve enerji deposudur. Ayrıca pekmezle yapılan yiyecekler de çok lezzetli ve faydalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Ödem atıcıdır ve karaciğeri temizler.
Damar sertliğine iyi gelen dut pekmezi kan dolaşımının düzenini sağlar. Kalp atışını düzenler ve yüksek tansiyona iyi gelir. Akciğerleri temizleyici özelliğinden dolayı sigara tiryakilerine oldukça faydalı etkileri vardır.
En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
*Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko minerallerini içerir *Akciğer rahatsızlıklarına karşı da keziboynuzu pekmezi önerilmektedir.
Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Zengin bir karbonhidrat, lif, şeker ve protein kaynağı olan dut pekmezinin içeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve D vitamini bulunur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.
Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
İlk olarak, içerdiği şeker sayesinde enerji vererek gün içerisinde daha enerjik olmanıza yardım eder, içerdiği sodyum ve potasyum sayesinde karaciğere faydalıdır, içinde bulunan bol miktarda kalsiyum ile de kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Keçiboynuzu tam bir enerji kaynağı niteliğindedir. Cinsel gücü arttırarak erkeklerde sperm miktarını çoğalttığı gözlemlenmiştir. İç organları temizler, vücuttan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasını sağlar. Karaciğer, akciğer ve bağırsakları temizler.
Karadut pekmezinin sağlığa faydaları şunlardır: Kan yapıcı: Kansızlık problemlerine iyi gelir. Kan yapıcı özelliğiyle düzenli kullanımında kansızlık probleminin tedavisine yardımcı olabilmektedir. Enerji verici: Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler için kan dolaşımını destekleyerek vücuda enerji verebilmektedir.
Dut Pekmezi Günlük Ne Kadar Tüketilmeli? Dut pekmezi, düzenli tüketildiğinde inanılmaz faydaları olan bir besindir. Günlük olarak en fazla 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi yeterli olacaktır. Diyabet hastalarının ya da sürekli ilaç kullananların dut pekmezini kullanmadan önce doktora mutlaka danışmaları önerilmektedir.
Eski insanların dut, üzüm, elma gibi meyveleri uzun süre saklayabilmek için keşfettikleri pekmez, o günlerden bugüne şifa niyeti ile tüketilen besinlerdendir. Pekmezin içinde bağışıklık sisteminin önemli destekçileri olan B ve C vitamini gibi vitaminler, kalsiyum, manganez ve çinko gibi mineraller bulunur.
Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına karşı ve sindirim sistemi üzerine etkilidir. Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. İçerdiği A, B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri