Dut içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkiler. Resveratrol, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağlar ve inme, kalp krizi gibi hastalıkların oluşumunu önler.
B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut kurusu vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Beyaz dut, anemi yani halk arasında kansızlık denilen hastalığa iyi gelmektedir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin vücutta kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Düzenli olarak tüketerek kansızlık probleminizi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Beyaz dut, iyi bir idrar söktürücüdür.
Miktarı fazla kaçırıldığında özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi yaratabilmektedir. Böbrek hastaları da özellikle kuru dutu potasyum içeriğinden ötürü kontrollü tüketmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Her ne kadar sağlığa büyük faydaları olsa da aşırı tüketimi zararlara sebep olabilir. Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler.
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Kalp damarları tıkalı olan kişilerin veya başka bir Kalp rahatsızlığı olan kişilerin beyaz dut meyvesi tüketmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar.
Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler. Diyabet hastaları kuru dutu dikkatle ve keyifle tüketebilir. Kuru dut, kan şekeri seviyesini ideal bir seviyede tutmaya yardımcı olur, diyabet kontrolü yapmanıza destek sağlar.
Şeker hastalığı olan bireyler şeker içeriği yüksek meyve ve diğer gıdaların fazla tüketiminden kaçınmalıdır. Dut, şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bir porsiyon böğürtlen ile kıyaslandığında bir porsiyon dutun şeker oranı yaklaşık iki kat daha yüksektir. Siyah dutlar çok fazla tüketildiğinde dişleri, elleri boyayabilir.
Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır. Antibiyotik özelliğiyle, kalp krizinin meydana gelmesinin önüne geçici etkilere sahiptir.
Kan şekerini düzenler
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir. Dut kurusunun kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Kan şekerini düzenlediği için de kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Tansiyonu da dengeliyor
İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
Damar sertliğine iyi gelen dut pekmezi kan dolaşımının düzenini sağlar. Kalp atışını düzenler ve yüksek tansiyona iyi gelir. Akciğerleri temizleyici özelliğinden dolayı sigara tiryakilerine oldukça faydalı etkileri vardır. Peki, dut pekmezi öksürüğe iyi gelir mi?
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen iki bitkinin kaynatılması halinde kolesterolün dengelenmesi de söz konusu olur. Dut yapraklarının çayının düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde kan şekerinde dengelenme de başlayabilir.
Yüksek oranda lif bulunduran dut meyvesi, metabolizmayı hızlandırma ve tok tutma özelliklerine sahip olduğu için kilo kontrolü diyetlerinde yer alması önerilmektedir. 1 adet yaş dut yaklaşık olarak 5 kaloridir, dutun kilo aldırması için çok fazla tüketilmesi gerekmektedir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Dut meyvesi yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında gelir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Taze dut direkt olarak tüketilirken kuru dut hem direkt olarak hem de çeşitli yiyecek ve içeceklerin içerisinde eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kutu dut suyla birlikte kaynatılıp içilebilir.
Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder. Markette ve tezgahlarda ilk hasat ürün dutlar genellikle epeyce pahalı bir fiyatla satışa sunulur. Nisan ve mayıs ayının sonlarına doğru dutların aratarak pazara girmesi ile birlikte fiyatlarda da düşüş gözlenir.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Dut kurusu düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kolesterole de iyi geliyor. Dut kurusu günde 1 avuç kadar yendiğinde şekeri nedeniyle zararlı bir etki oluşturmazken aksine kötü kolesterolün düşüp kolesterolün dengelenmesinde vücuda yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri