Diğer bazı bitki çaylarından farklı olarak dut yaprağı çayı günde iki defa sabah ve akşam olacak şekilde tüketilebilir. Ancak yine de doktor onayı alarak içilmesi tavsiye edilir.
Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Soğuk Algınlığı ve Boğaz Ağrısına İyi Gelir
Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı hafifletir. Hastalık sürecinin rahat geçirilmesi için bu çayın sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna içilmesi tavsiye edilir.
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprağı çayının ateş düşürmede etkili olduğu bilinmektedir. Ödem attırıcı bir çaydır. Bunun yanı sıra idrar sökücü bir çaydır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Taze dut yaprağı çayı, dut ağacının genç yapraklarından hazırlanan bir çaydır. Bu yapraklar, ilkbahar ve yaz aylarında toplanır ve kurutulmadan hemen önce demlenir. Bu yöntem sayesinde, yaprakların tüm besin değerleri ve antioksidan özellikleri korunur.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde yapılan kurutma işlemi sonrasında yapraklar vitamin ve renk kaybına uğramayacaktır. Dut Hangi Ayda Olur?
Serin ve kuru bir yerde saklama: Dut yapraklarını serin ve kuru bir yerde saklayın. Sıcaklık ve nem, yaprakların bozulmasına ve küflenmesine neden olmaktadır. Buzdolabı, dut yapraklarını saklamak için uygun bir yer olacaktır. Ancak koku transferini önlemek için başka bir yiyecek ile aynı kaba koymamaya dikkat edin.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Dut yaprağının faydaları arasında yer alan öksürük giderici etkisinden yararlanmak için, dut yaprağının çayı yapılmalı ve bu çayın, Sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce, aç karnına içilmesi önerilmektedir. Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Dut yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda enfeksiyonların daha hızlı şekilde iyileşmesinde rol oynar.
Kurutulmuş dut yaprağı faydaları arasında sindirime yardımcı olması, cilt ve saç sağlığını desteklemesi yer alır. Dut yaprakları antioksidan özellikleriyle bilinir. Mide sorunlarına yardımcı olmak için ve Çin tıbbında diyabet ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
500 ml suyu kaynattıktan sonra, içerisine yaklaşık 15 gr (bir avuç) doğal dut kurusunu atıp, 5-6 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Ardından ocaktan alıp süzerek, günde 2 kere aç karnına yahut yemeklerden yarım saat önce olacak şekilde için. Doğal antibiyotik kuru dut kürünüzü 21 gün boyunca uygulayın.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda vücudun normal fonksiyonlarının yürütülmesinde ve çeşitli enzimlerin çalışmasında da C vitamini büyük rol oynar.
Kuru dutun faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından devamlı ele alınmaktadır. Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır.
DUT yapraklarını kaynar suda 4-5 dakika haşlayıp, soğuk su dolu başka bir kaba alın. Ayrı bir yerde kıyma, kıyılmış soğan, sarmısak, domates-biber salçası, nar ekşisi, yarım çay bardağı sıvıyağ, karabiber ve tuzu iyice karıştırın.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri