Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Tahsil zamanaşımı idari para cezasının tahakkuk edilmesinden sonraki süreçte gerçekleşebilir. Yani normalde idari para cezası süresinde tebliğ edilmiştir. Tebliğ edildikten sonra tebliğ edilen idari para cezasının ödenmesi gereken en son gününde geçerli olan kanuna göre tahsil zamanaşımı süresi belirlenmektedir.
Pandemi döneminde kesilen cezaların iadesi için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz karara bağlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ödenen idari para cezalarının geri ödenmeyeceğine ilişkin madde iptal edildi.
İdari para cezasına ilişkin borcun doğduğu tarihte yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanunun 140. maddesine göre idari para cezalarında zamanaşımı 10 yıl olup, idari para cezasının zamanaşımına uğramadığının kabulü yerindedir.
Kabahatler Kanunu'nun 17. maddesine göre, mahalli idareler tarafından verilen idari para cezaları da, ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsil edildiği için idari para cezalarının affı/yapılandırılması 7440 sayılı Kanun kapsamında ...
İlgili 32 soru bulundu
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Kanunun öngördüğü zamanaşımı süreleri şöyledir: Yüzbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde beş yıldır. Ellibin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde dört yıldır. Ellibin Türk Lirasından az idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde üç yıldır.
5510 sayılı Kanun, md. 102/7: “İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.”
(3) Nispî idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde zamanaşımı süresi sekiz yıldır. (4) Zamanaşımı süresi, kabahate ilişkin tanımdaki fiilin işlenmesiyle veya neticenin gerçekleşmesiyle işlemeye başlar.
1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
Bu cezaların iptali, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27.maddesi uyarınca genel itiraz yolu ile mümkündür. Verilen idari para cezasının yasalara uygun olmadığını yahut usule aykırı bir şekilde ceza verildiğini düşünüyorsak yasadan kaynaklı itiraz hakkımızı kullanmamız mümkündür.
Emniyet Genel Müdürlüğü Şirket Araçlarının Plakasına Yazılan Ceza Bilgilerini e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, tüzel kişiye kayıtlı araçların plakasına yazılan Trafik İdari Para Cezalarının tüzel kişi yetkilisince “www.turkiye.gov.tr” internet adresinden sorgulama hizmeti sundu.
İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır. İdari Para Cezalarında itiraz, dava açma süresi ve yeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerinde dava açılabilir.
Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelecektir. Muaccel hale gelen idari para cezaları kesinleşmişse takip ve tahsil için ilgili vergi dairesine iletilecek, kesinleşmemişse aynı işlem kesinleşmesinin ardından tesis edilecektir.
Kabahatler kanunu ve bazı özel kanunlarda yer alan kabahatlerin yaptırımlarının ilk türü olarak düzenlenen ve idari makamlarca hükmedilen para cezalarına idari para cezası denir. İdari para cezası Kabahatler Kanunu'nun 17. Maddesinde düzenlenmiştir.
İdari para cezalarının taksitlendirilmesi, ilgili vergi dairesine ödeme süresi içinde yapılacak başvuru ile talep edilir. Yapılacak taksitlendirmelerde, teminat ve tecil faizi aranmaz. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelerek takip edilir.
Kabahat nedir? Eski Türk Ceza Kanunumuzda suçlar, ''cürümler ve kabahatler'' olarak ikiye ayrılmakta idi. Ancak artık hukukumuzda kabahat, suç türü olarak yer almamaktadır. Nitekim kanun koyucu, kabahatlerin önemli bir kısmını suç olmaktan çıkartmış ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nu getirmiştir.
MADDE 9- (1) İdari para cezaları, hususi kanunlarında belirtilen sürelerde ödenir. Ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Kabahat; hukuk düzeni tarafından yapılması yasaklanmış, yapılması durumunda ilgili makamlar tarafından idarî para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlardaki diğer yaptırımla karşılanan hem kast ile hem de taksirle işlenen fiilleri ve haksızlığı ifade eder.
Önemle belirtilmelidir ki idari para cezasının peşin olarak Kuruma ödenmesi, Kuruma itiraz yolu ile başvurmaya ve mahkemeye başvurmaya engel teşkil etmeyecektir. İlgili idari para cezasını peşin olarak Kuruma ödedikten sonra da Kuruma itiraz edebilecek ve mahkeme yoluna başvurabilecektir.
İdari para cezaları, Bakanlıklar, belediyeler, kaymakamlık, valilik ve emniyet tarafından verilmektedir. Bu borçlar belirlenen tarihlerde ödenmediğinde ana borca faiz işlenmektedir. İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
DMK'da sayılan suçlar dışında bir suç işleyip de cezası paraya çevrilen hükümlülerin memuriyete engel bir durumları yoktur. Çünkü Devlet Memurları Kanununda hangi suç ve cezaların memuriyete engel olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.
MADDE 8. Birinci paragraf hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından beş yıllık indirim yapıldıktan sonra ceza süresi dolmuş olanlar, iyi halli olup olmadıklarına bakılmaksızın ve istemleri olmaksızın derhal toplam cezaları beş yıldan fazla olanlar kalan cezalarını çektikten sonra şartla salıverilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri