DUT YAPRAĞI VEYA DUT ÖZÜ Dut yaprakları ve özleri ayrıca pigmentasyonu doğal olarak tedavi edebilir ve aşırı melanine neden olan faktörleri bloke edebilir. Kurutulmuş dut yapraklarını ıslatın ve ardından her gün cilde uygulayın. Sürekli kullanım sayesinde cilt lekelerinizdeki değişimi gözlemleyebilirsiniz.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir. Özellikle Uzak Doğu'da üretilen güzellik ürünlerinin içerisinde dut kullanımı çok yaygındır.
Dut yaprağı maskesi: 2-3 adet dut yaprağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirecek ve cilt tonunu dengeleyecektir.
Cilt Lekeleri ve Yüz Lekeleri Nasıl Geçer, Kesin Çözüm Nedir? Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.
C vitamini
Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
DUT YAPRAĞI VEYA DUT ÖZÜ
Dut yaprakları ve özleri ayrıca pigmentasyonu doğal olarak tedavi edebilir ve aşırı melanine neden olan faktörleri bloke edebilir. Kurutulmuş dut yapraklarını ıslatın ve ardından her gün cilde uygulayın. Sürekli kullanım sayesinde cilt lekelerinizdeki değişimi gözlemleyebilirsiniz.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Güneş lekeleri, hassas ciltlerde ya da yeterli güneş koruması sağlanmamış ciltlerde oluşur. Güneş lekesi, güneşe maruz kalmanız sebebiyle oluştuğundan bakım rutininizi değiştirmediğiniz takdirde düzelme göstermez.
Dut Yaprağı ile Cildiniz Güzelleşsin!
Vücuda olan faydalarının yanı sıra saç ve cilt konusunda da fayda sağlayan dut yaprağının, egzama rahatsızlığı olan kişilere faydalı geldiği bilinmektedir. Egzamaya karşı savaş açan ve olumlu etki gösteren dut yaprakları, cilt dostu olmasıyla da öne çıkar.
Dut suyunun faydaları
Öncesinde cilt tipine uygun bir temizleyici uygulanır. Sonrasında beyaz dut ile kaynatılmış su yüze uygulanır ve kuruyana kadar beklenir. Kuru dut bu şekilde cilde yumuşaklık ve canlılık kazandırmaya yardımcı olur.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Dut kurusu, cilt sağlığına faydaları olan A vitamini, E vitamini ve çinko gibi besinler içerir. Böylece, cildin nemlenmesine ve lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Yarım litre suyu tencerede kaynatıp içine 2 avuç beyaz dut kurusunu atarak 7-8 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra karışım ılıyana kadar bekleyin. Cilt tipinize uygun temizleyiciniz ile cildinizi temizledikten sonra karışımla cildinizi yıkayın, karışımın cildinizde kurumasını ve iyice emmesini bekleyin.
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kryoterapi (buz tedavisi) ve lazer tedavileri kullanılabilir. Yaşlılık lekeleri deriden kabarık et beni şeklindeyse 1-2 seansta lazer veya kryoterapi ile giderilebilir. Deriden kabarık olmayan leke şeklinde yaşlılık lekeleri 1-4 seans, 1 ay aralıklarla tedavi edilebilir.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız.
Leke tedavisi için bitkisel leke giderici olarak da tanımlanan arbutin içerikli ürünler tercih edilebilir. Peeling ise leke tedavisinde başvurulan bir diğer yöntemdir. Özellikle derin yerleşimli olduğu düşünülen lekelerde peeling yöntemi, evde kullanılacak krem tedavisiyle birlikte daha iyi cevap verir.
Güneş lekesine iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Örneğin yeşil çay, aloe vera gibi bitkiler güneş lekesini düzenli kullanımda tamamen geçirmektedir. Bunların yanı sıra elma sirkesi, hint yağı, limon suyu, süt ve yaban mersini de güneş lekesine iyi gelen çeşitli bitkisel çözümler arasında sayılabilmektedir.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz. Yeterince bekledikten sonra ılık bir su yardımıyla bu karışımı sürdüğünüz yeri durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri