Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Folik asit yumurta gelişiminde ve olgunlaşmasında kritik role sahip bir vitamin olduğu için yumurta geliştirici yiyecekler olarak kabul edilmektedir.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Gebelik ihtimalini artıran sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar.
Hamilelik öncesi folik asit tedavisi hamile kalmayı kolaylaştırmaz. Folik asit tedavisinin amacı bebeğin sağlıklı olması nöral tüp defektleri denilen omurgada açıklık olmasının önlenmesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzmanlar özellikle folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Özellikle, daha önceden folik asit eksikliği saptanmış veya nöral tüp defekt anomalili bebek doğurmuş kadınlar, gebe kalmayı düşündükleri tarihin en az 3 ay öncesinden itibaren mutlaka B9 vitamini olarak bilinen folik asit günlük olarak alınmaya başlanmalıdırlar.
Kadınlarda yumurtlamanın artırılması için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Özellikle bazı besinler gebelik şansını arttırmaktadır. Yumurtlamanın arttırılmasına yardımcı besinlerin başında bazı sebzeler gelir. Ispanak, pazı ve diğer koyu yapraklı sebzeler içerdikleri folik asit sayesinde yumurta kalitesini arttırırlar.
Folik asit gebelik oluşumundan önce alınmalıdır. Bunun yanında sabah ve akşam saatlerinde alınması tavsiye edilmektedir.
Yumurtlama dönemindeki günlerde düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, hamile kalma şansınızı artırır. Her gün değil, gün aşırı ilişkiye girmek sperm kalitesini ve miktarını iyileştirebilir.
Gebe kalmadan 2 ay önce folik asite başlanılmasını ve gebeliğin 3. ayının sonuna kadar her gün 400 mikrogram kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle doz konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Yalnız folik asidi her gün almaya özen gösterin. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli yenilenmelidir.
Bir yumurta ortalama 25 mcg folik asit içermektedir. Folik asitin özellikle gebelik öncesinde 3 ay boyunca kullandıktan sonra gebe kalmanın çok önemli olduğu bilgisi, gebelik adayı bayanların bildiği ve önemini öğrendiği bir konu olması biz hekimleri de çok mutlu etmektedir.
Yumurtalık tembelliği varlığında, yumurta sayısını arttırıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Dışardan kullanılacak hiçbir takviye, ilaç ya da müdahale yumurtalıklarda kalan yumurta sayısını arttırmamaktadır. Yapılacak olan tek şey kişinin çocuk istemi olup olmamasına göre doğru yönlendirmenin sağlanmasıdır.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Folik asit ya da doğal kaynaklardan alınan folat, suda çözünen bir vitamindir. Bu yüzden yağ dokusunda depolanmaz ve her gün alınması gereklidir ve alınan fazla folik asit idrarla atılmaktadır.
Yüksek folik asit seviyeleri, menideki anormal sperm sayısını düşürür ve böylece spermin yumurtayla penetrasyon şansını artırır.
O yüzden Dünya Sağlık Örgütü bizim kendi sağlık bakanlığımız da mutlaka anne adaylarının gebelik planladığı dönemde ilk 46 hafta civarı folik asit almaları ve gebelik oluştuktan sonra da ilk 3 ay mutlaka folik asit replasmanı öneriyoruz.
Folik Asit Nasıl Kullanılır? Folik asidi vücuda almak için vitamin takviyeleri, folik asitle zenginleştirilmiş paketli ürünler, folik asitten zengin besinlerin tüketimi yeterli olur. Folik asitin daha iyi çalışması için C vitamini alımının da yeterli olması gerekir.
Hamilelikte ilk 3 ay folik asit kullanılmazsa nöral tüp defekti adı verilen merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. Yeterli düzeyde folik asit alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar, omurgasında ve kafatasında gelişim bozuklukları meydana gelebilir.
Yumurtlama uyarıcı ilaçlar hormonal içerikli olup tablet formda olanlar (clomiphene, tamoxifen, bromocriptine, Letrozole..) ve iğne formunda olanlar (HMG veya FSH) mevcuttur. Clomiphene (Klomifen) en eski fertilite ilacıdır ve 1960'lardan beri kullanılmaktadır.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Hamilelik öncesi dönem aynı zamanda folik asit almaya başlama zamanıdır. Bebeğin beyin ve omuriliğe dönüşen nöral tüpü, hamileliğin ilk ayında, muhtemelen siz hamile olduğunuzu bile bilmeden önce gelişir. Folik asit almak - ideal olarak gebe kalmadan üç ay önce başlamak - nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri