Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Duvar boya kusması ve çözümü
Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir. Ancak bu işlemler uygulanırken boya tutmayan duvar bölgelerinin tamamen duvardan sökülmesi gerekiyor, bu aşama da mutlaka gerçekleştirilmeli.
Bozuk Boya Üzerine Astarsız Boya Uygulanması
Eski boya üzerine astarsız boya atılması, zamanla üstteki boyanın kabuk yapıp dökülmesine yol açabilir. Çünkü duvarda kalitesiz bir boya kullanılması halinde üstteki yeni boyanın tutunma kabiliyeti düşer.
Çok göze batan bir yerde değilse direk boya vurabilirsiniz ama sizi rahatsız edecekse yama gibi olsun istemiyorsanız o bölgeyi spatula ile iyice kazıyın ve saten alçı çekip zımparalayıp boyayabilirsiniz .
İlgili 22 soru bulundu
İncelticiyi çok koymanız “Duvar boyası neden dalgalı olur?” sorusunun cevaplarından biridir; çünkü bu durumda rulo izi ve dalgalanma gibi sorunlar görülebilir. İnceltici az koyulursa da kalın uygulamadan dolayı duvarınızda çatlaklar oluşabilir.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
KOKU: Boyanın bozuk olduğunu gösteren en önemli işaret kötü koku olacaktır. Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın.
Peki bu kalekim boya tutar mı? Tutar..
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Silinebilir boya nedir? Silinebilir boya, kir ve suyu itme gücüne sahip, gelişmiş yapısı ile kolayca silinerek temizlenen bir boya türüdür. Pürüzsüz bir yapıya sahip olduğu için rengi çok iyi yansıtır ve uzun süre boyunca kullanılabilir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Boya filminin içersinde ya da altında bulunan gaz veya sıvıların boyanın yapışma kuvvetinden daha büyük bir basınç oluşturması kabarcıklanmaya yol açar. Daha ziyade fırın boyalarda görülür. Zayıf yüzey hazırlığı, katodik ayrılma, yüzey kirliliği vs. nedeniyle meydana gelen en basit yapışma problemidir.
Renk Değişiklşiği (Ala) Nedir? Vücudun herhangi bir yerinde renk değişikliği olması, ya da diğer bir adıyla ala, tıptaki adıyla vitiligo cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı sebeplerden ötürü hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir deri hastalığıdır.
Hele ki silikonlu boya kullanıyorsanız bu nem kolaylıkla çıkamayacak ve yeni uyguladığınız boya katmanında baloncuk olarak şişirilmiş bölgeler yaratacaktır. İşte, yüzeydeki kabarcıkların oluşma sebebi budur.
Çimento esaslı, özel katkılarla geliştirilmiş, el veya makineyle uygulanabilen ince sıva harcıdır. İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Güzel bir sonuç elde etmek için tek kat yeterli değildir. Duvarlarınızda boyanın homojen bir görünüm kazanması için en az iki kat gereklidir.
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir.
İç cephe boyası ne kadar dayanır? İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler.
Kalan boya tekrar kullanılır mı, sorusuna hemen yanıt verelim. Cevabı evet, kalan boyayı rahatlıkla tekrar kullanabilirsin.
Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri