Kaçak olsa sürekli beyaz duman atar. Enjektör arızasının bu kadar çok ülkemizde yaşanmasının sebebi de orjinal mazot filtresi kullanılmaması ve değişim periyotlarına (30 veya 40 bin kmde bir en geç) uyulmaması.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Egzozunuzdan siyah duman çıkması hava filtresinde, hava sensörlerinde ve ya enjektörlerinde bir arızanın işareti olabilir. Bu arıza ise aracınızın fazla yakıt tüketmesinin yanı sıra motor performansının da düşmesine neden olur.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Egzoz borusundan çıkan beyaz duman, genellikle ya aracın soğuk olduğunu ve egzoz borusunda yoğuşmanın buharlaştığını ya da silindirlerde yanmakta olan su veya soğutma sıvısı ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Beyaz dumanın çıkmasının hangi hallerde gerçekleştiğini yukarıda detayları ile anlatmaya çalıştık. Turbo şarj sistemindeki bir arızanın kaynağında beyaz duman olma ihtimali yoktur.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
hocam beyaz duman genelde enjektör arızası oluyor. bence aracı başka bir ustaya götürün. bir de 1500 devir yerine 2 bin devirde vites değiştirin. çok düşük devirlerde vites değiştirilmez. Silindir kapak contasını kontrol ettir o zaman, muhtemelen su karışıyor.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
Vites değişiminde ve ani hız düşürülmelerinde araçta stop etme sorunları görülür. Araçta sıcak veya soğuk fark etmeksizin zor çalışma sorunları ya da hiç çalışmama sorunları ortaya çıkar. Araç yakıt tüketiminde artış görülür. Araç benzinde iken egzoz emisyon muayenesinden geçmesi zor olur.
Elektrodun siyah veya gri bir kaplaması varsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir. Elektrot temizse, o zaman sorun yoktur. Kontrol etmenin başka bir yolu da motorunuzu benzinle doldurmak ve ardından yakıt göstergenize bakmaktır. Yakıt göstergesi hızla yükselmeye başlarsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir.
Araç motoru çalışma sırasında olması gerekenden daha yüksek seste gürültüler yapar. Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar.
3-GRİ DUMAN ATMA SORUNU
Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. ise turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Partikül filtresi tıkandığında aracınız çekişten düşer, ara ara beyaz duman atar, yokuşlarda güç üretemez, arıza lambası yakar, kimi araçlarda turboyu kapatır ve koruma moduna alır, VAG grubu araçlarda kıvrımlı tel işaretini yakar korumaya alır, PSA grubu araçlarda araç 3000 devri geçemez.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
1Mavi Duman
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri