Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Gülmelerinin sebebi istemsiz kas hareketleri
Bebeğin anne karnında yaptığı bu hareketler refleks hareketler olarak kabul edilir. Yani, bebekler söz konusu olduğunda genellikle içsel bir iyilik hissi olan bir uyarana ani bir tepkidirler.
6 aylık olduğunda bebeğiniz muhtemelen:
Yüksek sesle kahkaha atar, gülümser ve ciyaklar. Dikkatinizi çekmek için eşyaları düşürüp atarak ve gürültü çıkararak sizinle "dalga geçecektir". Aynı zamanda mekân ve kaybolma fikirlerini de denemektedir.
Rüyada kişinin kahkaha atarak gülmesi ise dostluğa ve mutluluğa delalet eder. Rüyada gülmek sevince, büyük bir mutluluğa ve berekete işaret etmektedir. Rüya içerisinde kişinin bol bol gülmesi ise sevinçli bir haber alacağını ifade eder.
İlgili 24 soru bulundu
Her yaştan bireyde zaman zaman görülebilen bir sorundur. Ancak özellikle 5 ay-6 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir, çocuklarda görülme oranı ise %88'dir. Ergenlik döneminden sonra daha az görülse de, yetişkinlik döneminde de parasomnia yaşayan kişiler bulunmaktadır.
Kabuslar uykunun REM döneminde (yani rüyaların büyük bir kısmının görüldüğü evre) meydana gelirken, gece terörü atakları derin uykunun olduğu non-REM döneminde görülür. Derin uyku evresi gecenin ilk yarısında daha fazla olduğu için uyku terörünün görülme sıklığı da bu dönemde daha fazladır.
Gettleman: “Bebeğiniz gülmeye ilk başta küçük kıkırdamalarla başlayacaktır ve 5 aylık olan bebek göbeğiyle dışarı doğru kahkaha atarak sizi heyecanlandırıp şaşırtabilir.'' diyor.
Sekiz aylık bir bebek yavaş yavaş ismine tepki vermeye başlar, çağrıldığında kafasını o yöne doğru çevirir. Ayrıca bebek artık tanıdık kişilerin seslerine de dönüp bakar, ilaveten değişik seslerin geldiği yöne de bakar. Etrafındaki nesne ve kişilerin sesleri artık dikkatini çeker.
Yenidoğan bebekler dokunulmaktan, okşanmaktan, sallanılmaktan, öpülmekten, kucağa alınmaktan çok hoşlanırlar.
Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
Koku duyusu en kötü duyusudur. Sadece annesinin kokusunu alabilir o da sadece biraz. Ayrıca yüz kasları gelişmemiştir ve gülmesi imkansızdır.
Gülmek bu mekanizmalarla doğmuş olup sağladığı işlevlerle günümüze taşınmıştır. Bu refleksi gıdıklanma olarak vermemizin temelinde de benzer bir durum söz konusudur. Gıdıklanma ile gelen gülme de korkunun sonucudur.
Evet, bebekler doğdukları andan itibaren rüya görmeye başlarlar. Hatta özellikle ilk haftalarında zamanlarının büyük çoğunluğu uykuda geçtiği için rüya deneyimini de yoğun şekilde yaşarlar. Rüya, hafif uykuda görülür. Uyku derinleştiğinde rüyalar da azalır.
Bebeğin ilk sosyal gülümsemesi yani genel ifadeyle ilk “gerçek” gülüşü genellikle 6-8. haftalarda olur. Bu gülümseme daha çok sizin için gelir; yani anne ve baba için. Bebek kendisi için çok özel olan anne ve babasını gördüğünde mutlu olur, heyecanlanır. Bebek gülerken tüm yüzünü kullanır, sadece ağzını değil.
Sonuç olarak yenidoğan bebeklerde gülme bebeğin doğal gelişim aşamalarından birisi olarak görülmelidir. Bebeğiniz 2 - 3 aylık olana kadar sosyal gülme yeteneğini kazanmasa da bebeklerde gülme refleksini insan olmanın getirdiği bir davranış olarak açıklayabiliriz.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Bebeklerin uzanma, kavrama, tutma, elden ele verme ve son olarak parmakları kullanma aşamaları sonunda el koordinasyonları gelişir. Bu sebeple parmaklarını kullanmadan önce tanımak için ağız yoluyla tanımayı tercih ederler. Bu süre zarfında ayaklarını da ağzına götürebilir.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
Bebeklerde 4 Ay Sendromu Nedir? Bebeklerde 4 ay sendromu aynı zamanda uyku gerilemesi olarak da bilinir. Bebeğinizin uyku döngülerinde yaşayacağı değişiklikten kaynaklanan tekrar uykuya dalma sorunu için ona destek olabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni farklılıklar gösterebilir.
5 AYLIK BEBEK KİLOSU
5 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5000 gr. ortalama kilo 6900 gr. üst sınır 8700 gr'dır. 5aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 5100 gr. ortamalama 7100 gr. üst sınır 9 kg. dir.
4-6 ay dönemindeki bebeğinizin uyku ihtiyaçlarına dönersek, aşağıda detaylı şekilde üzerinden geçelim. 4-6 ay arası bebeklerin, gece ortalama 11-12 saat ve gündüz 3,5-4 saat civarı (genelde 3 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı olur.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri