Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir. Yağlı boyaların hemen hemen her rengi bulunur. Aynı selülozik boya uygulamasında olduğu gibi, yüzeye sentetik boya yapılacaksa kullanılacak astarın da sentetik esaslı olması gerekmektedir.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Yağlıboyanın inceltilmesi için aşağıda bahsedeceğimiz yağlar kullanılır. Yağ ile inceltilen boya, tiner veya terebentin ile inceltilen boyaya göre daha yavaş kurur. Böylece boya uygulama süresi uzar, renklerin kaynaştırılması ve tekniğin uygulanması için yeterli süre elde edilmiş olur.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
"Saç boyasının içine zeytinyağı konulur mu?" ya da "Saç boyasına zeytinyağı koymak ne işe yarar?" diye soracak olursanız bence cevaplar sırayla "Kesinlikle hayır." ve "Saç boyanızın kalıcılığını azaltmak dışında hiçbir işe yaramaz." olur.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Asetonu kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz. Sertleşen fırçayı yumuşatmak için kılları boya eriyene kadar ürüne batırın. Daha sonra fırçayı sabunlu suyla yıkayabilir ve ardından temiz suyla iyice durulayabilirsiniz.
Tamamen kuruması uzun zaman alan yağlı boya ile karşılaştırıldığında akrilik boyalar birkaç dakika içerisinde kurur. Yağlı boyalardan farklı olarak kuruyan alanlarda boyama yapılmaya devam edilebilir.
Bağlayıcı madde olarak, yağlı boyada: keten yağı veya haşhaş yağı, reçine, bal mumu ve terebentin kullanılır. Yağlı boya kapatıcı özelliğe sahip boyadır. Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir. Tabi burada boyayı kullanan ustaların tecrübesi de çok önemlidir. Bu tecrübe ile herhangi bir ölçü ya da oran dikkate alınmaksızın boyanın kıvamı ayarlanabilir.
Boyanın akışkanlığını arttırır ve fırça izlerinin belirgenliğini azaltır. Yağlı boya yapımında bağlayıcı olarak ve medyum hazırlamada kullanılır.
Sirkeli solüsyon yapabilirsin
İsli duvar için sirke, su arap sabunu ve bulaşık deterjanı karışımını kullanabilirsin. Karışımı temiz bir bez yardımıyla isli duvar üzerine uygulayarak bu sorunu çözebilirsin. Bu işlem sonrasında da durulama yapılması gerekir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Arabaların kaporta boyalarının üzerinde koruyucu tabaka olarak vernik kullanılır. Bu vernik tabakası tıpkı gözde katarakt oluşması gibi, zararlı dış faktörlerin de etkisiyle zamanla yıpranır ve matlaşır. Netfer pasta cila ürünlerini kullanarak bu matlaşan tabakayı alıp solmuş araba boyasını parlatmak mümkündür.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
İkinci El Boyama (Sollama)
Eğer bu aşamadan sonra boya olmazsa işlem tekrarlanabilir. Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Su ile karışan toprak boyasının, suyuna çok az miktarda tutkal (zamk) katmak gerektir. Böylece boya harice karşı dayanıklı olur, ayrıca boya ile suyun karışması da kolaylaşır. Yalnız tutkallı suyun kıvamı çok iyi hazırlanmalıdır. Tutkalı az gelirse boya dış etkilere karşı dayanıksız olur.
19. Saç boyasını saç kremi ile seyreltmek, daha pastel ve daha açık bir ton elde etmenize yardımcı olacaktır.
1 – Saçınızı boyadıktan temizleyici şampuanlar kullanmanız hem saçınıza zarar verir hem de boyanın akmasına neden olur.2 – Saçlarınızı boyadıktan en az 2 gün sonra şampuan ile yıkamayı deneyebilirsiniz.
En İyi Cevap. Saçlarını düzenli olarak boyatan biriyim ve sorunuzu görünce cevap vermek istedim. Öncelikle Hindistan cevizi yağı düşündüğünüz gibi saç boyası akıtmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri