Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır. Mastikler sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda her türlü duvar çatlak tamiri ve duvar delik kapama için kullanılabilir.
Sıva çatlağı da olarak bilinen ince çizgi halindeki çatlakları alçı ile kapatabilirsiniz. Duvardaki çatlakları kapatmak için, çatlağı boydan spatula yardımıyla kazıyın. Çatlak biraz aralandığı zaman tamir işlemi kolaylaşacaktır. Çatlaklara alçı veya dolgu macunu uygulayın ve tamamen kurumasını bekleyin.
Tasarım Harikası Duvar Macunu Çeşitleri
Bir diğer adı duvar tamir macunudur. Duvar çatlak dolgu macunu olarak geçen bu malzeme, zamanla oluşan delikleri, çatlakları kolaylıkla yok eder.
Sıvanın yenilenmesi: Sıva çatlağı büyükse, sıvanın yenilenmesi gerekebilir. Eski sıva çıkarılır ve yeni sıva uygulanır. Bu yöntem, çatlağın nedeni yapısal bir sorun ise daha iyi sonuç verir. Duvarın güçlendirilmesi: Eğer çatlaklar yapısal sorunlardan kaynaklanıyorsa, duvarın güçlendirilmesi gerekli olabilir.
Alçıpan panel,pencere kapı yada mobilya gibi birleşim yerlerine derz bandı çekilmeyen hareketli kısımlara denk gelen yerlerde kapı ve pencere pervazı kullanmak gerekir. eğer bu uygun değilse ek yerlerine mastik yada silikon çekilerek çatlama sorunu giderilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
İçeriğinde cam elyaf bulunan kendinden yapışkanlı bir bant çeşididir. Alçı levhaların birleştiği kısımlarda oluşabilecek çatlakları önlemek için kullanılan bu bant, iç mekânlarda yapılan alçı levha sistemlerinde derz olarak kullanılıyor. Farklı ağırlık, uzunluk ve en ölçülerine sahip olarak üretiliyor.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir. Dermis ise onun altında ki besleyici tabakadır.
Kalekim kullanmak için öncelikle bir tekne ya da bir kova gerekmektedir. Kovanın içerisine bir müddet su ilave edilir. Üstüne de kalekim harcı eklenir. Daha sonra mala ya da karıştırma makinesi ile birlikte bu karışım karıştırılımaktadır.
Çatlakların doldurulmasında çimento şerbeti, epoksi reçineleri, çok ince kumlu yüksek çimento oranlı harçlar ve başka özel katkı maddeli harçlar kullanılabilir. Çimento şerbeti ve epoksi reçinelerinin çok derinlere giden ince çatlaklara tam olarak içirilmeleri için basınç altında uygulanmaları gerekir.
Hazır olan yüzeye enjeksiyon yöntemi ile madde püskürtülür. Yarığın derinliğine göre tek pompa veya çift pompa tercih edilebilmektedir. Çatlak dolana ve yüzeye çıkana kadar enjekte etme işlemi sürmelidir. İşlem bittikten sonra en az 2 gün boyunca herhangi bir problem olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
Günümüzde çatlak tedavisinde etkili çözümünden biri olarak lazer tedavisi seçenekler arasındadır. Lazerin ışınları ile cildin kendini yenilemesi, kolajen üretiminde artış sağlamada etkilidir. Icon lazer sistemiyle çatlakların görünümünde %50-%60 oranında bir iyileşme gerçekleşebilmekte.
Çatlak tedavisinde bilinen en etkili yöntemler lazer, ışık ve radyofrekanstır. Fraksiyonel bir lazer sistemi olan Icon Lazer, çalışma prensibi gereği etkinliği yüksek uygulamalar arasında gösterilmektedir.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir. Yeni inşa edilmiş bir evin 1 yıl içerisinde ortalama olarak kaybettiği su miktarı 4.000 litredir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi ve çimento şerbeti enjeksiyonu, ile onarılabilir. Betonun ezilmesi veya donatının kopması gibi hasarın ağır olduğu durumlarda, geçici olarak askıya alınması uygundur.
Derz Uygulamaları
Çimento esaslı derz dolguları genelde banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda görmeye alışkın olduğumuz seramiklerin arasını, hem zeminde hem de duvarda doldurmakta kullanılır.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinere son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
COREX bölme duvar,giydirme duvar ve asma tavan sistemlerinin yapımında, alçı levha derzlerinde kullanılan kendinden yapışkanlı cam elyaf banttır. derz bandı, alçı levha ek yerlerinde çatlakları önler ve yüzeyin yekpare çalışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri