Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Ayak kokusu, genellikle terleme sonucu oluşan bir durumdur ve insanların günlük yaşamlarını etkileyebilir. Özellikle sıkı ayakkabılar giyme, ayak hijyenine yeterince dikkat etmeme veya bakteri oluşumu gibi durumlar kokuya sebep olabilir.
Kokuya neden olan durum ise genel olarak bilinenin aksine terleme değil, terleme sonrası ayakta oluşan bakterilerdir. Ayakta kötü koku oluşumuna sebep olan durumlar arasında bazı metabolik hastalıklar, hormonal değişimler, obezite de sayılabilir. Genetik etkenler de ayakta koku oluşumunu tetikleyebilir.
Ayak kokusu ayakların fazla kapalı kalması ya da çok fazla terlemesi ile meydana gelir. Bireyin sosyal yaşamını kötü etkileyen bir problemdir. Erkek ya da kadın olması fark etmeksizin toplumda çok fazla rahatsız edici bir durumdur. Ayaklarda kokuyu oluşmasına neden olan bakterilerdir.
Ayakları her gün sabun ve su ile yıkayarak temiz tutmak, kokuyu önlemeye yardımcı olur. Duş alırken veya küvette ayaklarınızı fırçalayarak yıkayabilirsiniz. Bakteri oluşumunu önlemek için antibakteriyel sabun kullanmanız tavsiye edilir. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra kurutmadan etrafta dolaşmamanız gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle terleme dolayısıyla böyle bir durumla karşı karşıya iseniz ayak kokusu önleyici pudra yönünde tercihinizi kullanabilirsiniz. Bu sayede hem ter oluşumunun önüne geçebilir, hem de kötü kokuları önleyebilirsiniz.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Eğer son günlerde ayakkabındaki kokudan rahatsız olduysan hemen 1 paket karbonatı al ve ayakkabı içine dök. Sabah uyandığında ayakkabını ters çevir ve karbonatı dök. Bu yöntem sayesinde ayakkabının iç yüzeyindeki kokular yok edilecek ve daha temiz koku alınacaktır.
Leş kokuları genellikle çöp, pis su, kanalizasyon veya ölü hayvanlar gibi kaynaklardan gelir. Evde leş kokusu nasıl giderilir öncelikle kaynağın tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir. Ardından, havalandırma sağlanmalı ve temizlik yapılmalıdır.
Rahatsız edici ayak kokusuna çözüm sirke olacaktır. Gün içinde sürekli ayakta kalıyorsanız, ayakkabı içinde ayağınız terleyecektir. Sirkeli su karışımı ile ayak terlemesini önleyip koku oluşumunu sonlandırabilirsiniz. Bunun için 2 çay bardağı sirkeyi 1 litre suda karıştırın ve ayaklarınızı bu suyun içinde bekletin.
Ergenlikte ayak kokusu nedeni farklı bir şey neden olur. Ayaklarda yağlı ter üreten bezler bulunmazken, çoraplar ve ayakkabılar nemi muhafaza ederek bakteri ve mayanın ayaklarda büyümesine ve farklı türde bir kötü kokuya neden olur.
Ayak kokusu sorununu gidermek için kullanılan vazelin veya diğer kremler ile kokuyu geçici de olsa önleme imkanınız bulunmaktadır. Siyah çay demleyerek arta kalan çay ile ayaklarınızı yıkayarak 10 dakika bekletip tekrardan silin. Ayak kokusu problemini gidermek için müthiş bir çözüm yoludur.
limon ve ılık suyla ayak kokusuna son haftada iki defa 20 dakika bekletin suda kokuda eser kalmayacak #limonsuyu #limon #ılıksu #ayakkokusunason #ayakkokusunaçözüm viralvideo.
Ter ve rutubetin birleşmesiyle karanlık ve sıcak bir ortamda, normalde, derimizde yaşayan bakterinin üremesinin artmasına zemin hazırlar. Bakteri, ayak kokusu ile birleşen bir madde olan izovalerik asidi üretir.Daha fazla nem daha fazla bakterinin, hızla çoğalmasına ve daha fazla koku üretmesine neden olur.
Yağlanan yer terlerse daha fazla koku yayar.. Onun için ya 2 günde bir iç çamaşırı değiştirin,ya düzenli olarak banyo yapın yada ph ı 5-6 arası olan ıslak mendillerden alın.. Ama kokusu fazla ağır olmasın ve mümkünse kokusuz olsun..O bezle oraları 2 günde 1 yada banyo yapmaya 2-3 gün kala hergün adam akıllı silin..
Ayakta en yoğun olarak tabanda ve ayak parmaklarının kökünde bulunduklarından en çok bu bölgelerin kokması tesadüfi değildir. Bazı küflü peynirlerde de benzer uçucu kimyasal maddeler üretildiğinden bunların ayak kokusunu andırdığı ifade ediliyor.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Canlı veya Ölü Fareler – Gündüz gözlenen fare ağır bir istilanın belirtisi olabilir. Kötü Koku – fareler sık sık idrara çıkarlar ve idrarları amonyak kokusuna benzer güçlü bir koku yayarlar.
Koku alma bozukluğunun en sık üç nedeni sırasıyla; üst solunum yolu viral enfeksiyonları sonrasında gerçekleşen koku duyusu kaybı, burun eti büyümesi, burun eğriliği, sinüzit ve tümör gibi burun içi hastalıklar ve kafa travmalarıdır. Bu üç durum koku alma bozukluğunun yüzde 70'ini oluşturur.
kullandığınız çoraplar koku yapar. ayakkabı koku yapmaz. ayrıca spor ayakkabılar üretildiği amaç için kullanılır.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
Deri ayakkabılar ayakların nefes almasını ve nemin dışarı çıkmasını sağlar. Ucuz, plastik ve suni deri ayakkabılar ise kötü kokuya davetiye çıkarır çünkü kokuyu emerler.
Lavanta yağı da ayakkabı kokularını önlemede kullanılan malzemeler arasındadır. Eve geldikten sonra ayakkabılarınızın iç kısmına birkaç damla lavanta yağı damlatarak ayakkabılarınızın sabaha kadar güzel kokmasını sağlayabilirsiniz, böylece yeni günde ayakkabılarınızın içi oldukça hoş kokacaktır.
Ayakkabının içinde bütün bir gün geçiren ayağın terden dolayı ayakkabı içerisinde bakteri oluşumuna sebep olacağından ötürü bu durum ayakkabının içinde koku oluşmasına neden olur. Ayak mantarı gibi sorunların da ayakkabı içerisinde kokuya sebep olan bir diğer unsur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri