Duvardan gelen su, boya kabarmasına neden olur. Duvar içinde patlayan borunun ilk belirtileri boyalarda kabarma şeklinde ortaya çıkar. Pamuk gibi dökülen duvarın yüzeyinde rutubet belirtileri ortaya çıkar. Rutubetli duvar koku ve nem şeklinde şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Su tesisatçısı rutubetin nedenini bulur ve tamir eder. Boyamaya geçmeden önce, duvardaki nemin 5-6 gün kurumasını beklemelisiniz. Bundan sonrası iş, boyacı ustasında.
Duvarın arkasındaki sızıntının görünmediği durumlarda, sızıntıyı koku duyunu kullanarak tespit edebilirsin. Duvarlara sızan suyun hiçbir zaman kuruma şansı olmadığı için duvarlar nemli, küflü bir koku yaymaya başlayacaktır. Küf kokulu duvarlara genellikle diğer sızıntı belirtileri eşlik eder (renk değişikliği gibi).
Uzun süreli su sızıntıları duvarları çatlatabilir ve deprem gibi durumlarda dayanıklılığının azalmasına yol açabilir. Duvarlarınızda sızıntı meydana geldiğini duvar ve tavandaki su lekelerinden anlayabilirsiniz. Aynı zamanda rutubet kokusu da meydana gelmektedir.
Rutubet duvarlarda küflenmeye neden olurken, çok kötü bir koku ve kötü bir görünümde oluşturur. Duvarlarda veya yerlerde oluşan bir su kaçağı rutubete sebebiyet verir. Rutubet, daire içerisinde sıva ve boyalarda kabarma, dökülme gibi sorunlara ve küf kokusuna yer açar. Parkeler yumuşar, duvarlar terler.
İlgili 22 soru bulundu
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Rutubetli duvar nasıl kurutulur? Rutubetli duvar ilk olarak çamaşır suyu ve su karışımı ile iyice silinerek temizlenir. Sonrasında saç kurutma makinası veya içeride tasarruflu elektrikli ısıtıcı çalıştırılarak rutubetli duvarın kuruması sağlanır.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Duvar su yalıtımı; dış cephe yalıtım sistemi ve mantolama yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Dış cephe yalıtım sisteminde duvarların dış bölgesine yalıtım malzemesi uygulanır ve suyun duvara ulaşması önlenmiş olur. Diğer yöntemde ise duvarların içine yalıtım malzemeleri yerleştirilir.
Su kaçağının kırmadan tespit edilebilmesi için su kaçak bulma cihazlarının olması gereklidir. Kameralı boru içi görüntüleme, su kaçak görüntüleme kameralarının kullanılması gerekir. Bu cihazların kullanılması sayesinde noktasal tespit yapıldığından sadece bu bölgede onarım yapılır.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Büyük ıslaklıklar için nem alma cihazı edinin. Nemi emebilecek kurutucu malzemelerden faydalanın. Havalandırmaların önünü açın, duvar kaplamalarını sökün. Duvara monte edilmiş dolapları sökün.
Öncelikle eğer hava şartları kısa sürede istediğin hale gelecekse, bu durumda yağmur sonrası duvar boyası için zeminin kurumasını bekleyebilirsin. Bu da yağmurun kesilmesinin ardından 6-8 saatlik bir bekleme süresi anlamına gelecektir. Bu süre aslında boyama işlemi için değil, astarlama işlemi içindir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Daireniz bodrum kattaysa ve evin duvarlarından su akıyorsa, dışardaki topraktan kaynaklanıyor olabilir. Bu durum özellikle yağmurlu havalardan sonra meydana gelir. Eğer yağmurlu havalar dışında da evin duvarlarından su akıyorsa, duvar içinden geçen tesisat borularında kaçak olabilir.
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Su Kaçakları Betona Zarar Verir Mi? Evet, su betona zarar verir. Hem de binanın ömrünü kısaltacak derecede yıpranmasına sebep olur.
Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. İnşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor.
Seramik yüzeyler ve fayanslar için karbonat
Karbonat ise bu tür yüzeylerde en etkili silahtır. Duvardaki fayansların ya da yerdeki karoların üzerine serpiştirdiğiniz karbonatı biraz su ile karıştırdıktan sonra fırça yardımıyla ovarak su lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Karbonat ve Su
Karbonat, duvardaki is lekesini çıkarmada etkili bir doğal temizleyicidir. Bir miktar karbonatı bir miktar suyla karıştırarak pasta kıvamı elde edin. Bu pastayı bir sünger veya temiz bir bezle lekenin üzerine uygulayın ve hafifçe ovun. Karbonat, duvar yüzeyindeki is kalıntılarını çözer ve temizler.
Duvarda uzun süre yer alan nem, bir süre sonra küfün ve böceklerin üremesine sebep olur, duvar veya tavan sararmaya, hatta gittikçe koyulaşmaya başlar. Eğer oda çok sıcaksa terleme sebebi ile de rutubet lekeleri oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri