Önce duvarı temiz bir havluyla silin. Ardından, iki bardak suya yaklaşık iki limonu karıştırın ve duvardaki kurum lekelerini silin. Su ve limon suyu yetmezse aynı oranda arttırabilirsiniz. Lekeyi çıkarmak için güç kullanmanız gerekebilir.
Karbonat ve Su
Karbonat, duvardaki is lekesini çıkarmada etkili bir doğal temizleyicidir. Bir miktar karbonatı bir miktar suyla karıştırarak pasta kıvamı elde edin. Bu pastayı bir sünger veya temiz bir bezle lekenin üzerine uygulayın ve hafifçe ovun. Karbonat, duvar yüzeyindeki is kalıntılarını çözer ve temizler.
Limon suyu eldeki kurum lekesini çıkarmak için iyi bir yöntemdir ama elinizde kesikler ya da çatlaklar varsa dikkat etmenizi öneririm. Kurum lekesi halınıza bulaştığında ise, halıya dökülen kurumun üzerine bol miktarda yemek tuzu dökünüz. Bir iki saat bu şekilde bekletip sert bir fırça ile fırçalayın.
Zift duvara bulaştığı zaman ilk olarak spatula yardımı ile alınması gerekir. Eğer zift az miktarda ise kolonya, Arap sabunu veya sentetik tiner ile silinmelidir. Fakat zift çok fazla ise spatula ile alındıktan sonra zımpara yapılmalıdır.
Limon Suyu
suyuyla ıslattığınız bez yardımıyla is lekesi bulunan bölge üzerini güzelce ovun. göreceksiniz.
İlgili 19 soru bulundu
İsli duvar için sirke, su arap sabunu ve bulaşık deterjanı karışımını kullanabilirsin. Karışımı temiz bir bez yardımıyla isli duvar üzerine uygulayarak bu sorunu çözebilirsin. Bu işlem sonrasında da durulama yapılması gerekir. Son aşamada ise duvarlarını kuru birbez ile bir kez daha silmen gerekiyor.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Yapmanız gereken alevlerin tutuştuğu ve yanmanın en kuvvetli olduğu anda baca açıcının alevlerin içine atılması ve sobanın kapağının kapatılmasıdır. Baca açıcıların buhar hale gelmesi ile kuruma yapışarak kurumun tutunduğu yüzeylerden kurtulmasını sağlar. Bu şekilde baca temizliği yapmış olursunuz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Bir bardak amonyak, yarım bardak beyaz damıtılmış sirke veya elma sirkesi ve çeyrek bardak karbonat kullanarak kendi temizleyicinizi de yapabilirsiniz. Yine ılık suyla karıştırın ve ardından duvarları sünger veya bezle silin. İşiniz bittiğinde temiz su ile silerek durulayın.
İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
Kül dediğimiz kalıntı çok fazla leke tutmadığından bolca su ve köpük ile kolaylıkla akıp gidecektir.
İs lekesi yıkamayla çıkmıyorsa ipa veya m600 tinerle çıkarılabilir. Kil hare yapar. Kilden sonra genelde polisaj gerekiyor maalsef. En kolayı yüzeyi waxtan temizleyip tekrar wax atmak.
Tuz ve limon suyu karışımı duvardaki boya lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemdir. Tuzu limon suyuyla karıştırın ve lekenin üzerine sürün. Bir süre bekledikten sonra lekeyi bezle silerek temizleyin. Buhar temizleyiciler evdeki birçok yüzeyi temizlemek için kullanılan etkili araçlardır.
Kir birikintileri ile kararan duvar için sirke, arap sabunu ve bulaşık deterjanını 5 litre suya karıştırın. Karışıma batırdığınız yumuşak ve temiz bir bezi lekeli alanlara sürerek temizleyin. Sildiğiniz alanı durulamayı unutmayın. Daha sonra kuru bir bez ile iyice silin.
Duvar silmeye başlamadan önce bir elektrikli süpürge veya süpürge yardımıyla toz ve büyük kir parçacıklarını temizlemek önemlidir. Sonrasında ise ılık su ve hafif bulaşık deterjanıyla hazırlanan temizlik solüsyonunu nemlendirilmiş bir bez veya sünger ile duvarı nazikçe silmek gerekmektedir.
Sirke asetik ya da sitrik asit içerdiği için güçlü bir pas sökücüdür.
A şıkkında belirttiğimiz gibi pasın sökülmesinde etkili olan madde asittir. Yine evde pas sökme yöntemleri arasında tuz ve limonu aynı anda tepkimeye sokmak gelir.
Sabunlu su ile temizlik yapamıyorsanız sirkeli su veya sıvı sabun kullanarak da ocak yüzeyi temizliği yapabilirsiniz.
Şömine Baca Temizliği İçin Gerekli Malzemeler
Bacayı düzenli aralıklarla karbonatla temizlemek tıkanmasını önler. Şöminenin ateşi tamamen sönmeden önce bir kaşık karbonat atın ve tüm camlarını tamamen kapatın. Karbonat sayesinde baca üzerine yapışan kurumlar dökülecektir.
Baca sil sobada yanarken eriyerek çıkardığı buhar, kuruma yapışır ve kurumu toz haline getirip küllüğe döker. Baca sil hemen etkisini göstermeye başlar, boru ve bacalarınızı temizler. Baca sil sobada yanarken alevlenmez, parlamaz, patlamaz ve bacaları tutuşturup tehlike oluşturmaz.
SABUNLA BACA TEMİZLEME
Boruların ve bacanın temizlenmesi için ayda bir kez kömürlerin iyice tutuştuğu anda bir kalıp sabunu sobaya atarsanız borular ve baca temizlenecektir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri