Yani 1 bardak sirke kullanacaksanız 1 bardak da su kullanın. Bu karışımı sprey şişesine koyup duvar ve tavandaki tüm küflü bölgenin üzerine bolca püskürtün. Bu şekilde kurumasına izin vermeden yaklaşık 10-15 dakika bekletin ve sirkenin antiseptik özelliklerini göstermesinin keyfini sürün.
Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Rutubetli duvarın durumuna göre temizlik sürecine karar verilir. Duvarın kuru bir bezle silinmesi, kabaran yerlerin bir spatula yardımıyla kazınması gibi yöntemler uygulanabilir. DRYFİX NM-S 10 (Nem ve Rutubet Boyası) en iyi sonucu verebilmesi için duvardaki kabarıkların giderilmiş olması gerekmektedir.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Odamızdaki nemin giderilmesi için odamızı düzenli olarak havalandırmak en basit ve etkili yöntemdir . Odada çamaşır kurutulmamalı , çamaşır kurutmak zorunlu ise kurutmadan hemen sonra oda havalandırılmalıdır .
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
İlk olarak bir fincan içerisine sirke ile sıcak suyun karışımı eklenir. Daha sonra bu oluşan madde rutubetli noktaya dökülür. Aradan 10 dakikalık bir süre geçtikten sonra ise ıslak bir bez ile silinir. Duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Rutubet sorununu çözmek, hem evinizin sağlığını hem de sizin sağlığınızı korumak için önemlidir. Rutubet, evlerde sıkça karşılaşılan ve birçok sorunu beraberinde getiren bir problemdir. Nemli ortamlar, kötü koku, küf ve mantar oluşumu gibi sorunlara yol açabilir ve sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Rutubetli ortamlarda uyumak, solunum yollarını etkileyebilir ve nefes alma zorluğuna neden olabilir. Yüksek nem seviyeleri, astım veya alerjisi olan kişilerde solunum yolu tahrişine yol açabilir ve semptomların kötüleşmesine neden olabilir.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Yapıların dış etkenlerden kaynaklanan su sızıntılarına, rutubet oluşumuna ve nem problemlerine karşı korunmasını sağlar.
Rutubet alan bölgeler kazınarak duvar yüzeyi iyice temizlenmelidir. Sıva takviyesi yapılmalı ve rutubet önleyici, su tutucu malzemeler yüzeye uygulanmalıdır. Son işlem olarak boya yapımına geçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri