Nitel araştırma deseni: araştırmanın yaklaşımını belirleyen ve çeşitli aşamaların bu yaklaşım çerçevesinde tutarlı olmasına rehberlik eden bir stratejidir. Araştırma deseni yerine araştırma geleneği, araştırma yaklaşımı, araştırma stratejisi kavramları da kullanılmaktadır.
Belirli bir sosyal olayın belirli bir bağlamda nasıl gerçekleştiğini tanımlamak üzerine kurulan çalışmalardır. Bütün nitel çalışmalarda bağlamı tanımlamak zorunluluğu vardır. Burada söz konusu bağlamın içerisinde ele alınan duruma ilişkin sistemin işleyiş biçimini tanımlamaktır.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Durum çalışması; tek bir durum ya da olayın derinlemesine boylamsal olarak incelendiği, verilerin sistematik bir şekilde toplandığı ve gerçek ortamda neler olduğuna bakıldığı bir yöntemdir.
Sosyal bilimler alanında çalışılan bir konu, insan ilişkilerinde yer alan değişkenler arasındaki farklara, ilişkilere veya etkilere odaklanıyorsa nicel araştırma desenlerinden (tarama, nedensel karşılaştırma, korelasyonel ve deneysel) birini seçmesi gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
bu deneysel araştırma deseninde, katılımcılar, araştırma gruplarına SEÇKİSİZLEŞTİRME tekniği kullanılarak atanır. Her bir katılımcının herhangi bir koşulda yer alma olasılığı eşit olduğundan, özelliklerin, koşullarda yanlı olarak temsil edilmesi önlenmiş olur.
Bölüm - Durum Çalışması Desenleri
Genel olarak dört tür durum çalışması deseninden söz edilebilir. Bunlar; bütüncül tek durum deseni, iç içe geçmiş tek durum deseni, bütüncül çoklu durum deseni ve iç içe geçmiş çoklu durum desenidir.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Desen çeşitli bölümlere ayrılır. Eşyanın çiziminde gölge kullanılmışsa yapılan desen çizgi resim olarak isimlendirilir. Işık ve gölgeye yer verilmesi halinde desen gölgeli desen ismini alırken, eşyanın geometrik karşılaştırımını veren desenlere ise geometrik desen denilir.
Tarama araştırmaları nicel araştırma desenleri arasında yer alan oldukça popüler bir araştırma yöntemidir. Yaygın kullanım alanından dolayı araştırmacılar tarafından tarama araştırmaları sıklıkla tercih edilir.
Bütüncül tek durum deseni, tek bir analiz biriminin (bir birey, bir kurum, bir okul vb.) incelendiği araştırma desenidir. Bu desen üç tür durumla karşılaşıldığında tercih edilmektedir. Bunlardan ilki, ortaya atılmış bir kuramın teyit edilmesi veya çürütülmesi için kullanılmasıdır.
İçerik analizinde görüşme, gözlem veya dokümanlar yoluyla elde edilen veriler, dört aşamada analiz edilir: (1) verilerin kodlanması, (2) kod, kategori ve temaların bulunması, (3) kod, kategori ve temaların düzenlenmesi ile (4) bulguların tanımlanması ve yorumlanması (Eysenbach ve Köhler, 2002; Miles ve Huberman, 1994).
Kuram oluşturma deseni olgubilim deseniyle benzerlik gösterir ancak olgubilim çalışmaları olguları anlamlandırmakla ilgilenir, kuram ortaya koymaya çalışmaz. Kuram oluşturma çalışmalarında veri toplama ve analizi işlemleri birlikte yürütülür. Bu çalışmalarda “karşılaştırmalı analiz” denilen bir yönteme başvurulur.
Tanımlayıcı araştırma nedir? Keşifsel araştırmanın aksine, doğası gereği daha kesin sonuçlar içerir. Yani tanımlayıcı araştırma, hedef kitleniz üzerinde istatistiksel çıkarım yapmak için kullanabileceğiniz ölçülebilir bilgileri veri analizi yoluyla toplar.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Araştırma deseni, araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma yöntemi kısaca bir araştırmanın nasıl yapıldığıdır. Deney ve kontrol grubu belirlenir.
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Bağımsız Gruplar Deseni
Farklı deneme koşullarında bulunan deneklerin ya da farklı deneklerden oluşan grupların karşılaştırıldığı desenlerdir.
bir bağımsız (ya da yordayıcı) değişkenin özellik ya da olaylar üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, zaman içinde tekrarlı ölçümlerin alınmasını içeren DENEYSEL DESEN.
“Benzerlik”, “quasi “nin tanımıdır. Sonuç olarak, yarı deneysel araştırma, deneysel gibi görünen ancak deneysel olmayan araştırmalardır. Regresyon analizi değiştirilse bile bireyler koşullara veya koşul sıralarına rastgele dağıtılmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri