Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Toksik siyah küf olarak da bilinen Stachybotrys, tehlikeli bir küf türüdür. Bu küfün besin kaynağı nem ve sıcaklıktır. O yüzden bu koşulları sağlayan kapalı ortamlarda, nemli duvar, tavan ve parkelerde kolaylıkla çoğalabilir. Bu zehirli küf, yoğun olarak mikotoksin üretir.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Küflü duvara boya uygulamadan önce duvara astar sürmelisin
Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır. Astarın bir diğer faydası da boyanın çatlamasına neden olan nemin giderilmesine yardımcı olur.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Bu sağlıksız durumdan kurtulmak için imdadınıza tabii ki ilk olarak sirke koşuyor. Bu uygulamada üzüm, elma sirkesi gibi sirkeleri ya da temizlikte daha çok kullanılan beyaz sirkeyi tercih edebilirsiniz. Öncelikle duvardaki küflü alanı temiz bir bezle güzelce temizleyin ve kurtulabildiğiniz kadar küften kurtulun.
Alçıpan yapısı gereği havadaki nemi emer ve hava kuruduktan sonra nemi havaya geri bırakır. Nefes alıp verme olarak da tanımlanan bu özelliği sayesinde havadaki rutubetin dengelenmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde hem insan sağlığını korur hem de yapının rutubetten etkilenip bozulmasını önler.
Bir sprey şişesini beyaz sirkeyle doldur.
Sirkeyi suyla seyreltme. Temizlemek istediğin yüzeye yetecek kadar sirken olduğundan emin ol.
Çoğu kişi çamaşır suyu kullanır ki bu şehir efsanesidir. Evet, toksik yapısı pürüzsüz yüzeylerde küfü yok eder ama bilhassa ahşap yüzeyde yetersizdir. Bize ve doğaya etkisi de cabası.
Tüm hasar durumları için kurutma süresini genelleyecek olursak: „Optimum temel koşullar sağlanır ise, kurutma işlemlerinin bir çoğu genelde 3 ila 4 hafta arası sürer. “ Niye bu kadar uzun diye şaşırmış olabilirsiniz.
Küf, ister bir yüzeyde ister nemli bir ortamda olsun, rutubetten kaynaklanır. İstediğiniz kadar temizleseniz de rutubet sorunu çözülmezse küf oluşmaya devam edecektir.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor. Jonix hava temizleme cihazları, evden küf ve diğer kirleticileri uzaklaştırarak, hastalıkların iyileşmesine destek oluyor.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri