Duygu çarkı, bireylerin karmaşık duygularını tanımlamasına ve sözlü olarak ifade etmesine yardımcı olan psikolojik bir araçtır. Tekerlek, sekiz temel insani duyguyu ve bu birincil duyguların versiyonlarının katmanlarını tanımlar.
Duygular genelde karmaşıktır ve bir hissiyatın iki veya daha fazla farklı duygunun bir birleşimi olduğunu tanıyabilmek yardımcı olan bir beceridir. Bu psikolog Robert Plutchik tarafndan yaratılan duygu çarkını yorumlamanın temel bir rehberidir.
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
İlgili 17 soru bulundu
Psikolog Paul Eckman, deneyimlediğimiz sayısız duyguyu incelerken tüm insanların yaşadığı 6 temel duygudan bahsediyor. Bu 6 temel duygu mutluluk, üzüntü, korku, iğrenme, öfke ve şaşkınlık olarak geçiyor.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb. Duygular insanın sahip olduğu çok karmaşık, anlaşılması ve aktarılması en zor yapılardan biridir.
Özellikle de negatif duygular organlarımız üzerinde büyük etkiler bırakabilmektedir. Sinir stres ve üzüntü duyguları; kalp, sindirim sistemi ve mideyi yakından ilgilendirmektedir. Overthink yani aşırı düşünme rahatsızlığında ve takıntılı durumlarda ise dalak ve sindirim sistemlerinin etkilendiği görülür.
Duygular, beyin tarafından salınan nörotransmitterler ve hormonlar aracılığıyla etkinleşen bedensel tepkiler, hisler ise duygusal tepkilerin bilinçli deneyimleri olarak tarif ediliyor. Burada bilinçli deneyimden kastedilen de büyük ölçüde düşünceler, daha doğrusu dünyevi bilgiler.
Duygular insan tepkilerini ve hareketlerini belirleyen temel unsurlardır. Düşünceler duygu bütünlüğünün bir sonucu olarak ortaya çıkarlar ve anlamlı insan davranışları da böylelikle oluşmuş olur. Orta beyinde bulunan duyguların yönetildiği bölgede, ani bir tepkide bile duygu oluşmasını sağlayacak bir sistem vardır.
Aristoteles insanların kaç tane duyguya sahip olduğunu belirlemeye çalışırken 14 farklı duygusal ifade olduğunu öne sürdü. Bunlar: korku, güven, öfke, dostluk, sakinlik, düşmanlık, utanç, utanmazlık, acıma, nezaket, kıskançlık, öfke, öykünme ve hor görmedir.
Duygusal tepkiler: Şok, öfke, çaresizlik, boşlukta hissetme, hissizlik, aşırı korku, suçluluk, yas, ümitsizlik, sinirlilik hali, karamsarlık, panik ve utanç, değersizlik hissi.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Şaşkınlık, beklenmeyen bir olayın sonucu olarak hayvanlar ve insanlarda bir irkilme tepkisi ile deneyimlenen, kısa, zihinsel ve fizyolojik durumdur. Şaşkınlık herhangi bir değerlikte hissedilebilir; yani, nötr/ılımlı, hoş, hoş olmayan, pozitif veya negatif olabilir.
Begüm Öztürk, stresin kalp atış hızınızı da artırdığını ve zamanla, uzun süreli stres durumunun kalbiniz üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini de ekledi. Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir.
Kalp, binlerce yıldır insanlar tarafından duygularla özellikle de sevgi ile ilişkilendirilir. Ancak şu an sahip olduğumuz bilgiler duyguların beyinde ortaya çıktığını gösteriyor.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır. Yapılan son araştırmalar duygularımızın, kalp sağlığımız üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Olumsuz duygular, hoş olmayan ve yıkıcı duygusal tepkilerdir. Olumsuz duygulara örnek olarak üzüntü, korku, öfke veya kıskançlık verilebilir. Bu duygular sadece zorlayıcı değildir; ayrıca normal günlük yaşamınızda çalışmayı zorlaştırır ve hedeflerinize ulaşma yeteneğinizi engeller.
Negatif düşünce tarzı, “yetersizim”, “başarısızım” veya “değersizim” gibi ifadeler, kişinin özsaygısını ve özgüvenini ciddi şekilde etkileyebilir. Sürekli olumsuz düşüncelere sahip olan bir kişi, kendini değersiz ve yetersiz hissedebilir, bu da hayata bakışta mutluluğu ve başarı hissini azaltabilir.
Fromm ayrıca aşkı, ilk aşamalarında istemsiz bir duygu olarak ortaya çıkabilen, ancak daha sonra artık bu duygulara (sehvete) bağlı olmayan, bunun yerine yalnızca bilinçli bağlılığa bağlı olan bilinçli bir seçim olarak tanımlamıştır. Kısacası Aşk (sevgi duygusu)- sevgi (olgunlaşmış aşk) arasında bir ayrıma gitmiştir.
Sevgi yaşamı boyunca bir insanı en çok besleyen duygulardan biri.
Çocukluktan başlayan ve yıllar geçtikçe elde edilen düşünce tabakasının duygulara etkisi, bastırılmış duygular olarak karşımıza çıkar ve bir noktadan sonra taşabilir. Bu taşma durumları bazen yanlışlıkla söylenilen sözlerde, yapılan küçük hareketlerde veya rüyalarda kendini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri