Limited şirket yani kısaca LTD, dünyadaki en popüler şirket türlerinden biridir ve bu tercih ülkemiz için de geçerlidir. Türkiye'de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir.
Bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulan şirketlere limited şirket denir. Bu tip şirketlerin esas sermayeleri bellidir ve bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Limited Şirket Nedir? Şahıs şirketlerinden sonra en çok kurulan şirket türü olan limited şirketler gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan şirket türleridir. Limited şirket türünde bir veya birden fazla gerçek kişi ile beraber tüzel kişilikler yani şirketler de ortaklık yapabilmektedir.
Limited şirket; öz sermayenin net bir şekilde görüldüğü ve şeffaf bir şekilde ortaya koyulduğu bir şirket olarak ifade edilebilir. Türk Ticaret Kanunu'na göre gerçek veya tüzel kişi/kişiler önderliğinde ticaret amacıyla kurulan şirketlere Limited Şirket denilmektedir.
Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
İlgili 29 soru bulundu
Dernek, vakıf, sendika, şirket, siyasi parti gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.
Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden oluşur.
Limited şirket, bir ya da birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan, esas sermayesi belirli olan ve bu sermayenin esas sermaye paylarının toplamından oluşan ticaret şirketidir. Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ya da konu için kurulabilirler.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
Limited şirket ile şahıs şirketi farklı işletme türleridir. Limited şirket, ortaklar arasında sınırlı sorumluluk sağlarken ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir. Şahıs şirketi ise tek bir kişi tarafından yönetilen ve kişisel sorumluluğun olduğu bir işletme türüdür.
Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Anonim Şirket ile Limited Şirket Arasındaki Farklar
Anonim şirketlerde ortak sayısı bakımından herhangi bir sınır bulunmazken, limited şirkette ortak sayısı azami 50 (elli) kişidir. Anonim şirkette esas sermaye ve kayıtlı sermaye sistemi vardır. Limited şirkette yalnızca esas sermaye sistemi vardır.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelin yapmanız gerekenleri adım adım inceleyelim: İlk olarak evinize ait kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisini temin edin.
Şirketin temsili, şirket adına imzaya yetkili kişilerin şirket unvanı altına imza atmaları şeklinde gerçekleştirilir. Bu noktada, limited şirket ana sözleşmesinde aksi öngörülmemiş veya müdürler kurulu tek kişiden oluşmuyorsa temsil yetkisi çift imza ile kullanılmak üzere müdürler kuruluna aittir.
Limited şirket, gerçek ya da tüzel kişilerce kuruluyor. Şirketin ortak sayısı; en az 1, en fazla 50 kişi olabiliyor. Bu tip şirketler, daha sonrasında 1 ortak kalması ile tek ortaklı bir yapıya sahip olabiliyor.
Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
A.Ş.'den farklı olarak Limited şirkette en fazla ortak sayısı 50 olabilir. Ortak sayısı 500'ü geçen anonim şirketler ise Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabidir. A.Ş için her bir payın değeri en az 1 kuruş olarak belirlenebilmekteyken Limited şirketlerde asgari pay değeri 25TL'nin altına inemez.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
Anonim şirketler tüzel kişiliklerdir ve tüzel kişilik ticaret siciline tescil ile gerçekleşir. Kurulan anonim şirketinin borçlarına karşı sorumluluğu mal varlığı ile sınırlanır. Ortaklarının sahip olduğu sorumluluk ise taahhüt edilen sermaye ile olur.
a. Ticaret şirketleri: Ticaret şirketleri, ticaret siciline tescil ile birlikte tacir sıfatı kazanır. Ticaret şirketlerinin, tüzel kişi olarak tacir sıfatı bulunduğundan şirket ortak ve temsilcileri tacir değildir.
6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'ndan9 farklı olarak ortak sayısı bakımından tek kişilik limited şirketin kurulmasına da olanak tanınmıştır10; ayrıca ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri de açıkça kanuna alınmıştır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketler, sermaye ve şahıs adı altında iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri; anonim, limited, paylı komandit şeklinde sıralanır. Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.
Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri