Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
Duygudurum bozukluğu çoğu zaman veya neredeyse her gün üzgün ve değersiz hissetmek, enerji eksikliği, umutsuzluk gibi depsesif belirtiler veya aşırı enerjik ya da mutlu hissetmek, hızlı konuşmak ya da hareket etmek, ajitasyon, huzursuzluk, sinirlilik gibi hipomanik veya manik atak belirtileri gösterir.
Çevresel stres: Yaşamsal olaylar ve stres duygudurum bozukluklarına neden olabilir. Kişinin yaşadığı kayıp ve ayrılıklar da nedenler arasında sayılabilir. Hastalık öncesi kişilik: Obsesif kompulsif ve histrionik kişilik özelliklerine sahip kişilerde depresyon benzeri duygudurum bozuklukları oluşabilir.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Duygu durumu bozukluğu uzun yıllar sürebilen, hatta iyileştikten bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu açıdan psikoterapi seansları uzun sürebilir. Önemli olan kişinin bu seanslar yardımı ile kendisini tanıması, rahatsızlığın bilincinde olması ve belirtileri kontrol altına almayı öğrenmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
İntihar riski: Duygudurum bozuklukları, intihar riskini artıran ciddi bir faktördür. Depresyon veya bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar, intihar düşünceleri ve intihar girişimleri için riski artırabilir. Tedavi edilmeyen depresyon, özellikle intihar riski açısından büyük bir tehlike oluşturabilir.
Psikoterapi ya da ilaç tedavisiyle duygudurum bozukluğu tedavi edilebilir. İlaç tedavilerinde, kişinin semptomlarına göre ilaçlarda farklılık gösteriyor. Duygudurum bozukluğu tedavisinde antidepresan, duygu düzenleyici ya da antipsikotikler ilaçlar uzman doktor tarafında verilebiliyor.
Doğrusu: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin %40'ından fazlasında tam düzelme ve yaklaşık yarısında da hastalık belirtilerinde çok belirgin düzelme görülür.
Hastalığın tedavisinde lityum, karbamazepin, valproik asid, lamotrijin, antipsikotikler, antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi pek çok ilaç kullanılabilir. Ancak bunlardan en sık kullanılan lityum düzenli kullanımda, hastaların yaklaşık %80 de 2–3 haftada etkisini gösterir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Birbirlerine zıt gibi görünen bu iki hastalık dönemi yatışma ve alevlenmelerle seyreder. Hastalık dönemleri dışında ise hasta hemen tamamen normale döner. Bazı hastalarda ise günlük yaşamı kısmen etkileyen kalıntı belirtiler görülmekle birlikte, hastalar düzelir.
Bipolar Bozuklukta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı %1-2 iken, birinci dereceden akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk olanlarda hastalığın görülme sıklığı %7-8'e yükselmektedir.
Yetkili kurumlara yönlendirilirler. Bipolar hastalar; tedaviyle tam düzelmede %0, kısmi düzelmede %30, tedaviye direnç varsa %70 iş gücü kaybına uğrarlar. Yasa % 40 – 69 arası işgücü kaybını sakatlık, %70 ve üzerini malüllük olarak tanımlar.
Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur.
Depresyon (çökkünlük) Dönemi: Derin üzüntü ve bunaltı vardır. Düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma vardır. Değersizlik, küçüklük, güçsüzlük, karamsarlık duyguları hakim olup, isteksizlik mevcuttur.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
Böylece, EEG entropilerini ölçmek suretiyle hastanın bipolar olup olmadığı belirlenebilir.
Duygudurum dengeleyiciler en çok bipolar bozukluğun tedavisiyle bilinirler, ruh halinin maniye (veya hipomaniye) ve depresyona kaymasını önlerler. Duygudurum dengeleyiciler, bipolar tip olduğunda şizoaffektif bozuklukta da kullanılır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
D vitamini; metabolizmada görev yapan bir çok enzim ve proteinlerin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlar. Kişi bir vitamini yeteri kadar alamadığı taktirde bazı bozukluklar gözlemlenir.
2016 yılında yapılan bir çalışmada kan testleri kullanılarak bipolar bozukluk için saptanan biyo-belirteçlerle teşhis yaklaşık %70 doğruluk oranıyla tespit edilebilmiştir.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Anlayışlı Olun: Yakınınıza onun yanında olduğunuzu hissettirin. Onu dinleyin, hastalığın seyri konusunda cesaretlendirin. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan insanlar başkalarına yük olmaktan korktukları için yardım almak istemezler.
Yüksek vanadyum düzeyi olan besinler; işlenmiş, rafine ve paket gıdalardır. Örneğin beyaz ekmek ve fıstık ezmesi gibi endüstriyel ürünlerin vanadyum içeriği 11-93 ng/g arasında değişmektedir. Bu verilere göre; bipolar bozukluğu olan kişilerin, – İşlenmiş ve rafine gıda tüketimini azaltması gereklidir.
Duygu durum bozuklukları Depresyon ve çeşitleri (Majör depresyon, Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyon, Melankolik Depresyon, Katatonik Depresyon, Mevsimsel Depresyon, Distimik Depresyon) ve Bipolar Bozukluk (Manik-Depresif Bozukluk) ve çeşitleri Bipolar I, Bipolar II, Siklotimik Bozukluk, “Tanımlanmamış” Bipolar ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri