Düşüncenin doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilirken, duyguların doğrusu ve yanlışı diye bir kavram yoktur. Duyguyu hissedersiniz, hissetmemeyi seçemezsiniz. Duyguları bastırmak, onları görmezden gelmek iç dünyamıza açılan kapının kapatılması gibidir. Biz ancak duygularımız aracılığı ile kendimizi tanıyabiliriz.
Duygular düşünce üretebilir ama her düşüncenin bir duygusu yoktur. Duygular mantığın çözmesi için sorunu ortaya koyar. Duygularımın ortaya koyduğu şekilde sorunu çözeriz. Düşünmemizin sebebi duyguların ortaya koyduğu sorunu çözmeye çalışmamızdır.
Düşüncelerimizi sorgulamadan onlara yüzde yüz inanırsak, düşündüklerimizin duygu durumumuz üzerinde olumsuz etki yaratma tehlikesi ile karşılaşırız. Unutmamalıyız ki düşünceler duygulardan daha kolay değişir ve düşünceler değişince duygularımız da değişir.
Düşünceler duyguları doğurur. Duygularımız doğrultusunda davranış tercihimizi yaparız. Düşünceleri sorgulamak özel hayatta ve iş hayatında sağlıklı davranmamız için önemlidir. Yaşadığımız durumlar karşısında geliştirdiğimiz düşüncelerin geçmişten kaynaklanan tecrübelerle ne kadar beslendiği önemlidir.
Duygu, bireyin ruh hâlinde biyokimyasal (içsel) ve çevresel tesirlerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktör olup, insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar.
İlgili 43 soru bulundu
Duyguların aksine düşünceler dış evrenden gelir ve zihnimize yansır. Sonra da o düşünceye bir duygu yüklersek, içimize aktarılmış olur. Başkalarının düşünceleri, öğretiler ve yaşanan olaylar bizde yarattığı duyguya göre içimizde saklanır. Aynı olay ve düşünce herkeste aynı duyguya dönüşmeyebilir.
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Beynin yapı taşı olarak bilinen nöronlar, elektrik sinyalleriyle iletişime geçerek düşüncelerimizin temelini oluşturan nöral yollar oluşturmuştur. Beyindeki farklı sorumlulukları olan bölümler birleştiği zaman düşüncelerimiz ortaya çıkmaktadır.
Zihin duygulara yön verebileceği gibi duygularla da yön alabilir. Bilişsel sistemin her zaman sağlıklı karar verememesinde veya vermesinde en önemli faktör duygulardır. Bir olay anında hissettiğimiz duygular, olay hakkındaki düşüncelerimizi ve dolayısıyla davranışlarımızı da etkiler.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
Özellikle de negatif duygular organlarımız üzerinde büyük etkiler bırakabilmektedir. Sinir stres ve üzüntü duyguları; kalp, sindirim sistemi ve mideyi yakından ilgilendirmektedir. Overthink yani aşırı düşünme rahatsızlığında ve takıntılı durumlarda ise dalak ve sindirim sistemlerinin etkilendiği görülür.
Duygular insan tepkilerini ve hareketlerini belirleyen temel unsurlardır. Düşünceler duygu bütünlüğünün bir sonucu olarak ortaya çıkarlar ve anlamlı insan davranışları da böylelikle oluşmuş olur. Orta beyinde bulunan duyguların yönetildiği bölgede, ani bir tepkide bile duygu oluşmasını sağlayacak bir sistem vardır.
Duygularını bastırmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin karşındaki insana duygularını açıkça ifade edersen onun kırılacağını düşünmek, hissettiğin duyguyu yansıtmanın yeri ve zamanı olmadığını düşünmek, duyguları ifade etmenin zayıflık göstergesi olarak görülebileceğini düşünmek gibi.
Empati veya eşduyum, bir başkasının duyguları, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır. Empatinin zıt anlamlısı antipatidir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar. Diğer duygular ise sonradan yaşam boyunca öğrenilir.
Duygular davranışı tetikler
Çağrışımlar ve uyarımla birlikte eylem için ihtiyacımız olan desteği sağlar ve bizi harekete geçirir. Darwin' e göre uygun davranış gösterebilmemizin yolu hissetmekten geçiyor.
Özet olarak, hissettiklerimiz aslında gerçekleşmesini hiç istemediğimiz bir durumdur, o kadar. Yetiştirilme tarzımız, ebeveynlerimizin tutumu, genetik yatkınlığımız, deneyimlerimiz ve birçok faktör kaygıyla başa çıkma stilimizi etkilemektedir.
Bir duygu hissettiğimizde, o duyguyu tanımlayan bir düşünce vardır. Bir olayın yorumlanış biçimi ya da aynı olayla ilgili düşünce, farklı duygulara neden olabilir. Oluşan olumsuz duygu, istenmeyen davranışlara neden olabilecek sonuçlara yol açabilir.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir.
Düşünme, genellikle bir problemle başlayan ve çözümle sonuçlanan zihinsel bir süreçtir. Bu sürecin de yakınsak ve ıraksak olmak üzere iki boyutu vardır. Düşünme, insana özgü olduğu varsayılan zihinsel bir eylem olarak kabul edilebilir ve öğretilebilir bir beceridir.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
İnsanoğlu duyguların kökeninden yüzde yüz emin olamamaktadır. Sahip olduğumuz birincil duygulardan en az 6 temel duygu ya da yedi temel duyguya ulaşılmaktadır. Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri