Duyguya saplanmış dinleme: ❖Her söylenen ifadede bir hüzün ya da espri çıkarmaya çalışan bireylerin dinleme tarzıdır.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
İlgili 28 soru bulundu
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
Aktif dinleme, dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek, dinleme faaliyetini yerinde getirmesi şeklinde tanımlanır. Bu süreçte dinleyici, tekrar etme, vurgulama, yansıtma, empati kurma, netleştirme, özetleme, duygusal durumunu okuma ve bunu yansıtma gibi iletişim tekniklerini kullanır.
Sempati karşıdaki kişinin duygu ağırlığını paylaşmaktır. Birlikte sevinip birlikte üzülmektir. Empati ise kişinin duygularını ve düşüncelerini anlamaktır.
Etkin dinleme belli aralıklarla konuşulanın özetlenmesini içerir. Bu şekilde konuşmacının fikirlerinin özetini çıkartarak doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol edersiniz. Bu yöntem konunun dağılmamasını sağlar ve yazıya döküldüğü zaman kalıcı bir not olarak daha sonrası için kayıt niteliği taşır.
2. Edilgin dinleme:
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
Terapatik (Empatik) Dinleme: Konuşmayı/konuşulanı eleştirmeden empati kurularak yapılan dinleme türüdür. Yargılama yolunu tercih etmeden, herhangi bir tavsiyede bulunmadan, muhatabın duygularını anlamaya çalışarak yapılan dinleme, terapatik/empatik dinlemeye örnek olarak verilebilir.
Saplantılı dinleme: Bu tür dinleyiciler siz ne derseniz deyin kendi duymak istediğini duyar, bu tür dinleyicilerle belli bir noktaya ya da ortak paydaya gelmek çok zordur. Savunucu dinleme: Bu tür dinleyiciler yapılan her tür konuşmayı kendilerine yönelik bir saldırı gibi algılarlar ve sürekli savunma durumundadırlar.
Denetim terimi, Latince "audire" kelimesinden gelir - dinlemek veya duymak. Dinleme, "muhatabı dinlemek" anlamında, bir denetçinin temel görevidir, ancak hiçbir şekilde tek görev değildir. Çünkü denetçi bir denetimde sorular sorar, gözlemler ve analizler yapar.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Estetik dinleme: Estetik dinleme, eğlenmek ve zevk almak için yapılan dinleme türüdür. Bu dinlemede dinlenen şey heyecan ve duygu uyandırmalıdır. Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesini amaçlayan bir dinleme türüdür.
İlişkisel (iletişimsel) dinleme, insanların gündelik hayatta karşılaştığı dinle- medir. Bu dinleme türü, kişiler arası etkileşimde duygu ve düşüncelerin paylaşılmasını sağlamaktadır. Etkileşimsel dinleme, etkin ve aktif dinleme ile eş değer görülebilir.
Bilgiyi anlamaya ve saklamaya çalışmak için bilgi amaçlı dinleme kullanırız. Eleştirel dinleme yoluyla, mesajları çeşitli düzeylerde analiz eder ve değerlendiririz. Bir konuşmacının ne hissettiğini anlamaya veya deneyimlemeye çalışmak için empatik dinlemeyi kullanırız.
Empati, başkasının duygularını anlama, bu duyguları anlama, paylaşma ve başkasının davranışlarının arkasındaki motivasyonu içselleştirebilme yeteneğidir. Duygusal zekanın temel öğesi olan empati, benlik ve diğer kişiler arasında bağlantıdır. Kişiler başkalarının deneyimlediğini bu şekilde anlayarak davranış gösterir.
Bireyin beğenilerinin şekillendirdiği ve bu niteliğiyle subjektif bir nitelik arz eden takdir edici dinleme -appreciative listening- mesajdaki görsel ve işitsel öğeleri değerlendirerek gerçekleştirilen dinlemedir.
Canlı Dinleme özelliği sayesinde iPhone veya iPad'iniz, AirPods veya Beats'inize ses gönderen bir mikrofon işlevi görebilir. Canlı Dinleme, gürültülü yerlerdeki konuşmaları, hatta odanın diğer ucunda konuşan birini duymanıza yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri