Kronik Bakteriyel Prostatit: Akut bakteriyel prostatite göre daha sık görülmektedir. İltihap prostat dokusunda sınırlıdır ve sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Tedavide ağızdan 4-8 hafta antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 2-4 haftalık tedavi sonrası faydası ortaya çıkmaktadır.
Kronik prostat iltihabı tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılır. Ortalama 4-6 hafta boyunca bu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Oral yolla alınan antibiyotiklerle akut bakteriyel prostatitin iyileşme oranı yüksek olmasına rağmen, bir kısım hasta daha sonra kronik bakteriyel prostatit geliştirebilir.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
İdrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara çıkma ve genital bölgede (özellikle makata yakın kısımlarda) ağrı başlıca şikayetlerdir. Uzun sureli (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi gerektirir.
İlgili 42 soru bulundu
Etkili bir tedavi için genellikle uzun süreli ve geniş antibakteriyel spektruma sahip antibiyotiklerin kullanımı gereklidir. Bakteriyel prostatit tedavisi ortalama 4-6 hafta sürebilir, bazı durumlarda ise 3-6 ay gibi uzun süre boyunca antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Ani gelişen akut bakteriyel prostatit;yüksek ateş, kasık ağrısı, ağrılı idrar yapma, idrar yapmada zorlanma, koyu renkli, iltihaplı idrar yapma ve iltihaplı akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Prostatit kanser hücresi taşımaz, iyi huyludur ve kanser riskinizi arttırmaz. Prostatitten kaynaklanan iltihaplanma bazen kandaki prostata özgü antijenlerin(PSA) seviyesini yükseltebilir. Yapılacak farklı testler kanserden bağımsız olarak, yüksek PSA sevilerine neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.
Sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi, idrar yaparken yanma ve zorlanma, titreme, yüksek ateş ve halsizlik gibi bulgularla kendini belli eder. Bu hastalarda yapılacak olan tüm idrar tahlilinde iltihap hücrelerinin gözükmesi ve prostat muayenesinde prostatın sıcak ve ödemli olması tanı koydurucudur.
Tedavisi öncelikle damar yoluyla antibiyotik tedavisi ve sonrasında da 2-4 hafta süreyle ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Nadiren prostat dokusunda abse oluşabilmektedir, bu durumda abse cerrahi ile drene edilmelidir.
Bakteriyel prostatit için genellikle ağızdan oral antibiyotikler önerilir. Uzun süren veya tekrarlayan enfeksiyonları olan kişiler, 6 aya kadar devam edebilen uzun vadeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir. Ağızdan tedavi yeterli olmazsa hastalığın damardan tedavisi gerekebilir.
Prostat sağlığının korunması için dengeli bir beslenme düzenine ek olarak iyi bir sıvı tüketim rutini oluşturmalısınız.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostat iltihabı iyi tedavi edilmezse tekrarlama ihtimali yüksektir.
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalara sıcak su uygulaması iyi gelebilir. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlayabilir.
Prostat apsesi gelişebilir, genellikle bakterieldir ve hastaneye yatma ihtiyacı olabilir. Akut bakteriel prostatit sık görülen bakteriler tarafından, genellikle enfekte idrarın prostata nufuzuyla ortaya çıkar, iyi tedavi edilmediği zaman kronikleşir(%10) ve sonuçda kronik prostatit oluşur.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Tuvalet alışkanlıklarında da değişikliklere neden olan prostat büyümesi, tedavi edilmediği takdirde kronik böbrek yetmezliği gibi ciddi durumlar ile sonuçlanabilmektedir.
Ağızdan tedavi yeterli olmazsa hastalığın damardan tedavisi gerekebilir. Antibiyotik tedavisiyle iyileşme olmayan durumlara yönelik ağrı ve iltihap giderici farklı ilaçlar ile kas gevşetici ajanlar kullanılır. İdrar yollarında idrar yapmayı güçleştiren kalıcı hasar oluşmuşsa cerrahi tedavi yapılır.
Prostatit sık idrara gitme, idrar esnasında zorlanma ve yanma, ağrı gibi şikayetlere neden olduğundan günlük hayatı son derece yakından ilgilendiren bir sorundur. Toplumdaki erkeklerin yaklaşık %5 ila %10'unda prostat iltihabı gözlenebilir.
Kimlerde görülür? Erkeklerde cinsel hayatın başlamasıyla birlikte görülmeye başlanır. Erkeklerin yüzde 50'si hayatları boyunca en az bir defa prostat iltihabına yakalanmaktadır.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostatit cinsel temas ile eşime geçer mi? Hayır. Prostatit cinsel temas ile bulaşan bir hastalık değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri