Duygusal gelişim gerilikleri, çocuğun gelişim basamaklarına göre gerçekleşmesi beklenen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması olayına verilen isimdir. Duygusal gelişim gerilikleri, her insanın başına gelebilecek olaylar arasında yerini alan önemli bir unsur olarak ortaya konulur.
Duygusal gelişim, çevreden iç ve dış dünyalardan gelen etkiler herhangi bir olayın ona hoş gelip gelmeme hâli olarak tanımlanır. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Bireyin yaşamında, bir canlanma hareketlenme anlamına gelmektedir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Sonuç olarak, gelişme geriliği, çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre beklenen büyüme ve gelişme hızından geri kalması durumudur. Belirtileri arasında boy ve kilo geriliği, motor beceri eksikliği, dil ve iletişim gerilikleri, sosyal etkileşim sorunları ve bilişsel gelişimde gerilik yer alır.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Uyaran eksikliği, yaşına ve gelişim düzeyine uygun çevresel faktörlerin yeterli düzeyde çocuğa sunulmaması şeklinde tanımlanabilir. Özellikle ailenin çocuğuyla iletişimde bulunmaması, onunla sosyal hayatta ortak bir şeyler paylaşmaması, çocuğun yalnızlaşmasına ve içe çekilmesine neden olmaktadır.
Gelişme geriliği genellikle standart bir ultrason taraması sırasında teşhis edilebilir. Hamileliğin erken döneminde gelişme geriliğinden şüphelenildiğinde doktor fetüs gelişimini düzenli ultrasonlarla izleyecektir. Gelişme geriliğinin kesin teşhisi için amniyosentez testine başvurulması gerekebilir.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Duygusal gelişim, doğumdan itibaren duyguları deneyimleme, ifade etme, anlama ve regüle etmenin oluşması ve çocukluk, ergenlik ve erişkin dönemlerinde kapasitelerinin büyümesi ve değişmesi sürecidir. Yani bireyin doğumdan itibaren duyguları oluşur ve büyüdükçe bu duygular genişler ve gelişir.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
Çocuklarda büyüme geriliği nedenleri
Anne karnında yetersiz beslenme nedeniyle düşük doğum ağırlığı Doğumdan sonra, özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri. Kronik hastalıklar. Büyümeyi sağlayan büyüme hormonu ile tiroit hormonunda görülen eksiklikler.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Otizm, çocuklarda klinik olarak teşhis edilen klinik bir tanı olarak dikkat çeker. Uyaran eksikliği ise sadece bir neden olmakla beraber bu şekilde bir tanı bulunmamaktadır. Uyaran eksikliğinden dolayı ortaya çıktığı ifade edilen birkaç otizm tanısı bulunur.
Uyaran Eksikliğine Ne İyi Gelir? Uyaran eksikliği yaşayan çocuklarda ilk olarak eksikliğin erken tespit edilmesi ve ailenin bu konuda eğitilmesi bu dönemi atlatmada iyi gelen unsurlardandır. Uzman önerilerine göre çocukla iletişim kurulması, ilgilenilmesi, oyun oynaması uyaran eksikliğine iyi gelir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar? Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Çocukta Gelişim Geriliği Neden Olur? Gelişim geriliklerinde doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası biyolojik faktörler etkili olabileceği gibi, çevre faktörleri de etkili olacaktır. Özellikle gelişim geriliklerinde çevre faktörleri etkilidir.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri