Kar seyrek yağar, hava basıncı 760-800 mb.arasında olup, nemlilik oranı 69-90 dolayındadır.
120 km uzunluğunda ve rejimi düzensizdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı 15-20 derece arasındadır. Rüzgârlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser.
Türk Döneminde Şehrin sosyal yapısı bakacak olursak; Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve diğer yabancı gruplardan oluşan nüfusu vardı. Kalenin eteklerinde Rumlar, Bergama Çayı (Selinos) 'nın sağ ve sol kıyıları boyunca Yahudiler ve Ermeniler, Bakırçay Ovasına doğru düzlük alanlarda da Türkler yerleşmişti.
Bergama sahip olduğu, zengin tarihi ve kültürel değerleriyle insanlığın çok değerli hazinelerindendir. İlçe merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli ziyaret yerleri vardır.
Yeni hizmete giren çevreyolu ile İzmir – Bergama arası 1 saate inmiştir. Hava yolu ile: Bergama İzmir Adnan Menderes Havalimanına 130 km uzaklıktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Bakırçay'ın kuzeyinde, antik Pergamon kentinin yer aldığı yamaç üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Soma ve Kınık, kuzeyinde Burhaniye ve İvrindi, batısında Ayvalık ve Dikili, güneyinde ise Aliağa ile çevrilidir. İzmir il merkezine uzaklığı 107 km ve deniz kıyısına uzaklığı 30 km'dir.
Ankara ile Bergama arasındaki mesafe 690 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 10 saat 15 dakika kadar sürmektedir.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Beylikler ve Osmanlı döneminde büyük miktarda Yörük grubu, fethedilen bu topraklara gelmiştir. Bergama'yı bir Türk yurdu haline getirmiştir.
O zaman Bergama'nın adı Parg-a-uma idi. Perg=Berg Arapçadaki “Burç” anlamına gelir, kale demektir. Uma ise, “halk” demektir.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Bergama Meslek Yüksekokulu - Ege Üniversitesi.
Pergamon Antik Kenti
Helenistik Dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama'nın tarihi, MÖ yedinci yüzyıla kadar gitmektedir. Kent MÖ 281-133 tarihleri arasında yaklaşık 150 yıl süren Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur.
Halkın geçimini sağladığı en önemli tarım ürünleri pamuk, tütün, domates, zeytin, mısır ve buğday sayılabilir. Yeraltı zenginlikleri olarak perlit rezervi, linyit, granit ve taşocakları, altın madeni bulunmaktadır. Doğal kaplıca suları ve su kaynakları yönünden de zengindir.
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir.
Pergamon antik kentinin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon'un kurulduğu tepe'de M.Ö 7.-6.ve 5.yy. işaret eder. “kale” veya “müstahkem mevkii” anlamına gelen “Perg” veya Berg” Pergamon adını oluşturur.
İlçenin yüzölçümü 1.720 km2`dir. Ayazkent, Göçbeyli, Bölcek, Zeytindağ ve Yenikent olmak üzere 5 beldesi ve 114 köyü bulunmaktadır. 2009 Yılı ADNKS verilerine göre toplam nüfusu 100.802`dir. Bu nüfusun 58.570`i merkezde, 42.232`si belde ve köylerde yaşamaktadır.
Anadolu'da Türkiye Selçuklu devleti, birçok Anadolu Beyliği, Osmanlı Devleti'nin kurucu gücü olmuşlardır. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok bölgesinde yaşayan Türk halkının çoğunluğu bu Türk boyuna mensuptur. Oğuzlar kendi içerisinde Bozok ve Üçok olmak üzere iki ana kola ayrılmışlardır.
Bergama'dan ne alınır diye araştırma yaptığınızda yöreye özgü magnetler, rengarenk farklı boyutlarda anahtarlık ürünler, aynalar, metal kutular, çeşitli biblo ve objeler gibi seçenekler karşınıza çıkmaktadır. Yöreye özgü hediyelik alternatiflerini inceleyebilir ve değerlendirebilirsiniz.
İzmir Bergama Pitane Antik Sahili
Bu dönemde Elaitikos, yani şimdiki adıyla Çandarlı Körfezinin kuzeyinde yer alan bir kasaba olan Pitane, denizde bir boynuz gibi uzanır. Bergama Çandarlı burnunda bugün Antikçağ'a ait pek bir kalıntı kalmamış. Ama hala çok güzel bir manzarası var ve buradan denize girmek muhteşem.
Araçla tepeye çıktıktan sonra tam tur için 1.30-2 saat zaman harcıyacağınızı bilerek planlama yapmalısınız. Kalıntı çok ancak ayakta olan yapılar az. İnsan Zeus Sunağının Almanya'da sergilendiğini düşününce kahroluyor. Amfi tiyatro çok büyük ve dik.
Bergama - Ayvalık arası yaklaşık olarak 54 km'dir. Kamil Koç ile Bergama - Ayvalık seyahatiniz tahmini olarak en az 45 dakika saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri