Duygusal hissizlik, kişinin normalde duygusal tepkiler vermesi gereken durumlarda duygu yaşamakta zorlandığı veya duygusal ifadelerini sınırlı veya eksik bir şekilde ifade ettiği psikolojik bir durumdur.
nedenleri arasında antidepresan kullanımı, aleksitimi, şizofreni, ağır depresyon, alkol kullanım bozukluğu, uyuşturu kullanım bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu ve ptsd bulunmaktadır. ek olarak çocuklukta istismara (fiziksel ve/veya psikolojik şiddet, taciz vb) uğrayan kişilerde de görülmektedir.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
Psişik uyuşma ya da duygusal anestezi, olarak adlandırılan, dış dünyaya tepki verme düzeyinde azalma, genellikle travmatik olaydan hemen sonra başlar. Kişi bir geleceği kalmadığı duygusuna kapılabilir. Kişide travma öncesinde bulunmayan sürekli anksiyete ya da artmış uyarılmışlık semptomları gelişir.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Aleksitimi, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilen bir kişilik durumu. Aleksitimik kişilerin temel özellikleri; mutluluk, acı, özlem, sevgi, coşku, öfke vb duyguların farkındalığından veya bunları ifade edecek sözcüklerden yoksun olmalarıdır.
Evlendiği gün de aynıydı onun için. Törenin merkezinde yer almış olsa da her şey duygulardan yoksun, mekanik bir prodüksiyondan ibaretti. Caleb'in sorunu duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitimi. Otizmli insanların yarısında bu durum görülüyor.
Hissizlik, bazı koşullarda o kadar yoğun bir hâl alır ki, var olduğumuzu hissetmenin yolunun acı çekmek, kendimize zarar vermek olduğunu dâhi düşünebiliriz. Zaman geçtikçe kaçarak başa çıkmaya çalıştığımız duyguların daha da büyümüş olarak, hatta suçluluk duygusuyla beraber bizi beklediği gerçeğiyle yüzleşiriz.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir. Bu da, elde parmak uçlarının 27-30 cm üstünde bir sinir hasarı olması durumunda, parmak uçlarının his kaybının giderilmesinin bir yıl kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Anksiyete ile ilgili uyuşukluk ve karıncalanma hissi birçok şekilde yaşanabilir. Kimilerine göre, vücudun bir kısmı "uykuya daldığında" hissedilen iğne batması gibi gelebilir. Ayrıca vücudunuzun bir bölümünde his kaybı gibi de hissedilebilir.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Yaşanan panik ataklara bakıldığında, altlarında yatan sebeplerden birinin de duygusal renk körlüğünden muzdarip olması çok büyük oranlarda görülmektedir. Buna ek olarak travma yaşamış, tacize maruz kalmış, örselenmiş ve obezite hastası insanlarda da aleksitimi görülmektedir.
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır.
Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir.
Aleksitimi doğuştan gelen bir bozukluk veya kişilik ile alakalı bir sorun kesinlikle değildir.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini bilmediği halde acı çekme, hayattan keyif alamama ve genel bir mutsuzluk hali içinde olma durumudur. Duygusal boşluk yaşayan kişiler mutluluğu genelde dış etmenlerde arar. Bu kişiler mutluluğu ararken zararlı alışkanlıklara da eğilim gösterirler.
Duygusal körelme, antidepresanlarla tedavi edilen majör depresif bozukluğu (MDB) olan kişilerin yaşadığı bir kayıtsızlık, tepkisiz bir duygulanım ve duyguları hissedememe durumu ile tanımlanan bir ruhsal bozukluğu ifade eder.
Aleksitimiyi tamamen "düzeltmek" veya tamamen değiştirmek mümkün olmayabilir. Aleksitimi, bazı kişilerde kalıcı bir özellik olarak kalabilir, ancak kişinin duygusal farkındalığı ve ifade becerileri üzerinde ilerleme sağlanabilir.
İlk 1970'li yıllarda tanımlanan Aleksitimi, çok sayıda araştırmaya konu olmuş bir kişilik özelliği. Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri