Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir. Yüzyıllardır sofralardan eksik edilmeyen bu geleneksel lezzetin en çok tüketileni domates salçasıdır.
Organik salçalar, hazır salçalar gibi küf tutmadığı için, ayırıcı en önemli etkenlerden biri de küflenip küflenmediğine bakılmasıdır. Organik salçalar uygunsuz ortamlarda saklanırsa yalnızca ekşime sorunu yapabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz. Fakat doğal olmayan salça acı ise acısı peşinen gelir çünkü yapay bir acı kullanılmıştır.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Birinci yöntem güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek. Bu karışımı 3-4 gün boyunca, fazla suyunu çekip kıvam alana kadar güneşin altında karıştıra karıştıra salça haline getirin, kavanozlara aktarıp, tüketin. Evinizde ise camın önünde ya da balkonunuzda bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda çok iyi bir antioksidan. Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Tokat Merkezli Olca Gıda Sanayi Karacabey sınırları içinde bulunan Salça fabrika binalarının çatısına kurduğu güneş enerjisi santralleriyle hem tükettiği elektriğini karşılıyor üretim fazlası elektriği ise piyasa fiyatından devlete satıyor.
Bizim salçalarımız genelde bir senede tüketeceğimiz şekilde üretmekteyiz. Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın. (Ortalama 3-5 gün) Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun.
Köy salçası Fiyatı – Köy salçası fiyatı 50-80 tl arasında değişmektedir. Biber salçası fiyatı 50-80 Tl arasında değişirken Domates salçası fiyatı 30-50 Tl arasıda değişmektedir.
Domateslerin suyu iyice çıktıktan sonra su kazanlara alınır belli bir kıvama gelene kadar kaynatılır daha sonrasında güneşte kurutulmaya bırakılır. Hatay domates salçasını bu şekilde yapmaktadır. Antep Domates salçası da bu şekilde yapılmaktadır.
salçanın üstüne 6-7 dilim sarımsak atmak (homojen dağılacak şekilde) bir çözüm olabilir. sarımsakta bolca antimikrobik madde bulunduğundan küf oluşumunu engeller.
Böylece salça hem katılaşır hem de rengi koyulaşır. Tam kıvam alan salçanızı cam kavanoza geri aktarırken bir miktar da tuz koyup buzdolabında muhafaza etmeniz ise, asla bozulmamasını sağlayacaktır.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri