Ancak duygusal zekanın başarı üzerindeki etkisi bu özelliklerin kullanılabileceği meslekler için geçerlidir. İnsan odaklı çalışmayı gerektiren pazarlama, hukuk, danışmanlık, hekimlik, öğretmenlik, hizmet sektörü gibi alanlar için yüksek duygusal zeka sahibi olmak avantajdır. Mesleki başarıyı desteklemektedir.
Duygusal zeka yetenekleri öz bilinç/öz farkındalık, öz yönetim / kendini yönetebilme, motivasyon, empati ve sosyal becerilerdir (Tablo 3.). Bu yetenekler ve özellikler iş hayatında özellikleri yöneticilerin verimliliği ve etkinliği ile yakından ilgilidir.
Duygusal Zekâ (EQ), kişinin kendisinin yanı sıra başkalarının duygularını da gözleme yeteneği, onları ayırt edebilme ve bu bilgiyi düşünce ve davranışlarına rehber olarak kullanabilmesi olarak tanımlanır.
Yapılan araştırmalar duygusal zekası yüksek insanların her iş alanında %58 oranında başarılı olduğunu ortaya koyar. Duygusal zeka, bireysel performansı etkileyen önemli bir unsur olduğundan dolayı, profesyonel başarılarda da etkin rol oynamaktadır. IQ ve EQ dışında kişilik de yapbozun son parçasını oluşturur.
Goleman'ın Duygusal Zeka Yetkinlik Modeli
Bunlar: (1) öz bilinç, (2) öz yönetim, (3) motivasyon, (4) empati ve (5) ilişkilerde ustalık olarak sıralanabilir (Goleman, 2000: 395).
İlgili 21 soru bulundu
İş hayatında duygusal zekâdan yararlanarak duygu durumumuzu kontrol edebilir ve her problemde uzlaşma sağlayabiliriz. Bu sayede, yaşanan çatışmaları kontrol altına alabilir ve ekip çalışmasına katkıda bulunabiliriz. Pozitif bir çalışma ortamı, her şeydir. Hem kişinin hem de iş arkadaşlarının motivasyonunu arttırır.
Yapılan çalışmalar, duygusal olarak zeki kişilerin çevreleriyle daha uyumlu ve daha mutlu olduğunu gösteriyor. Bu bireyler, kişisel yeteneklerinin farkında olup duygularını kontrol edebilen, kendilerinin ve arkadaşlarının motivasyonunu artıran, öz güveni yüksek, sorumluluk sahibi ve sonuç odaklı kişilerdir.
Duygusal zeka ile ilgili bazı süreçler doğuştan gelmektedir. Çünkü bazı psikiyatrik durumlarda beynin yapısından kaynaklanan kendisi veya başkalarının duygularını anlama ve kavrama becerileri tam gelişmemiş olabilir. Ancak duygusal zekayı değiştirmek veya geliştirmek ise bebeklikten başlayan bir süreçtir.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Ölçekten alınabilecek toplam puanlar 30 ile 180 puan arasında değişmekte olup, yüksek puan duygusal zeka düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ölçek, toplam puana göre 155 ve üzeri yüksek, 130 Normal ve 129 ve altı düşük olarak hesaplanmaktadır.
Matematikçiler, bilim insanları, mühendisler ve ekonomistler, mantıksal-matematiksel zekaya sahip bireyler arasında yer alır.
Mantıksal matematiksel zeka
Rakamlardan ve karmaşık hesaplardan hoşlanırlar. Matematik ve sayısal dersleri severler. Zihinden işlemleri kolaylıkla yapabilirler.
Analitik zeka, yani çözüm odaklı zekadır ve sonuç çıkarmak, muhakeme etmek, karar vermek için veri toplama ve analiz etme yeteneğidir. Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
Duygusal zekası yüksek olan kişilerin belirleyici ortak özellikleri; güçlü empati yeteneği, motive etme becerisi, uzlaşma kültürüne yatkınlık, yüksek ikna yeteneği, iyi bir dinleyici olmak, güven duygusu, olumlu tutum, duygularını göstermektir. İnsanları anlamayan onların ihtiyaç duydukları şekilde davranamaz.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Duygusal zekayı ölçmek için birtakım testler uygulanmaktadır. En yaygın kullanılan testler arasında; Mayer - Salovey - Caruso Duygusal Zeka Testi, The BarOn Sosyal ve Duygusal Zekaya Bağlı Liderlik Testi bulunmaktadır. Duygusal zeka, IQ gibi matematiksel parametrelere bağlı olan bir zeka türü değildir.
Duygusal zekası yüksek olan insanlar, kendi duygularını yönetmenin yanı sıra, düşüncelerini kolaylaştırmak ve başkalarını anlamak için duygularını kullanabilirler. İşte de, duygusal zekanın kariyer yolunda IQ'dan daha önemli olduğu tartışmaları süregelmektedir.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Bilim insanları onlarca yıldır bu konuda çalışıyorlar ve kişinin duygusal zekâsının da mantıksal zekâsı kadar önemli olduğunu söylüyorlar. Başarılı insanların %90'ı mantıksal olduğu kadar duygusal olarak da zeki insanlardır. Duygusal zekâ hepimizin içinde bir parça da olsa var olan zekâ türüdür.
Birçok araştırmacıya göre duygusal zekâ öğrenme yoluyla geliştirilebilir. Bar-On (1997)'e göre bilişsel olmayan yetenek ve bece- riler yaşam boyunca değişebilir, zamanla gelişebilir ve terapotik tekniklerin yanı sıra bu konuya odaklanan eğitici ve iyileştirici programlar ile artırılabilir.
Schutte Duygusal Zeka Ölçeği kişilerin duygusal zekalarının gelişmişlik seviyesini ölçmek için kullanılan, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir. Testi çözerken göreceğin her önermenin sana ne kadar uygun olduğunu düşünüp ona göre yanıt vermelisin.
Duygusal zekası yüksek olan bireyler, kendilerini tanıyan ve ihtiyaçlarını bilen, güçlü ve zayıf yanlarının farkında olan, duygularını kontrol etmeyi başarabilen ve etkili ilişkiler kurabilen kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri