Bu kelime için doğru şekilde yazılışı, 'Rastgele' biçimindedir. Tesadüfen denk gelmiş bir durum ya da olay rastgele olarak ifade edilir. Okunuşu ve yazılışı üzerinden yukarıda verildiği gibi ele alınmalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılış hali, 'Rastgele' kelimesidir.
Rastgele Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Rastgele kelimesi de birleşik isim olduğu için bu kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
rast gelmek için benzer kelimeler
rast gele! rast gelmek, 11 karakter ile yazılır.
İlgili 29 soru bulundu
işiniz rast gitsin anlamında kullanılan bir söz.
Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
TDK'ya göre koreografi kelimesinin doğru yazılışı "koreografi"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Varoluş nedenimi ararken kendimi tasavvufun içinde buldum.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Raslantı nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "rastlantı" şeklindedir. Kelimenin söylenişi sırasında konuşma dilindende aradaki 't' harfi yok olduğundan yazı dilinde de bu şekilde kullanım neticesinde yanlışlıklara neden oluyor. Ancak TDK'ya göre raslantı kelimesinin doğru yazılışı rastlantı şeklindedir.
Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.
TDK'ye göre raslamak değil "rastlamak" yazmak gerekir. Üç sessiz harfin (R, S, T) yan yana gelmesi telaffuzu zorlaştırsa da bu kelime rast'tan türemiştir. Yaygın kullanım halen 'rastlamak' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri