Duyu Algı Motor Bütünleme Programı Çevremizle (sosyal ve fiziksel) olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir biçimde kullanabilmemizi sağlamak için, vücudumuz ve çevremizden gelen duyuları organize eden nörolojik bir işlemdir. Beyin bu işlemi günlük yaşam aktivitelerinde kullanır.
Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş)
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir. Bu dönemde bebek yoğun refleksler içerisindedir.
'Algı üzerinde istemli motor aktivitelerin etkisi, motor aktivite üzerindeki algısal kapasite gelişiminin etkisidir'. Bazı algısal motor yetenekler daha erken gelişebilir. Çeşitli duyular (görme, işitme, dokunma, koku alma gibi) duyular yoluyla kazanılabilir.
işitme) çevreden alınan duyusal uyarıların beyne iletilmesidir. Algı, alınan bu uyarıların beyinde bilinçli hale getirilmesine denir. Motor integrasyon ise; bu uyarılara cevaben hareketlerimizde kontrol ve koordinasyonun ortaya çıkmasıdır. ağrı,açlık,bulantı gibi duyulardır.
Çocuklar öğrendikleri her şeyi duyularıyla algılayarak öğrenir. Çocuklardaki öğrenmelerin gerçekleşebilmesi için tüm duyular görevlerini yerine getirerek; bilgiler beyne iletilir ve iletilen bu bilgiler algı tarafından anlamlı hale getirilip yorumlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Duyu Algı Motor Bütünleme Programı
Çevremizle (sosyal ve fiziksel) olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir biçimde kullanabilmemizi sağlamak için, vücudumuz ve çevremizden gelen duyuları organize eden nörolojik bir işlemdir.
Bir duyusal özelliğin algılanması insan vücuduna yapılan bir uyarı sonucunda oluşmaktadır. Yanıt tipinin en erken oluşan fakat en az olgunlaşmış şekli sezme olup bu kavram 'Mutlak Eşik“ olarak da tanımlanmaktadır. Tanıma sezmeden sonra gelişen bir yanıttır.
Bu beceriler, çocukların yürüme, koşma, tırmanma gibi büyük hareketlerden, el yazısı, parmakla nesne kullanma gibi ince detaylara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Duyusal-motor gelişimi desteklemek, çocukların koordinasyonlarını artırmalarına, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerini sağlar.
Duyusal Oyun Nedir? Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
Duyusal algı, dokunma, tat, koku, işitme, görme – vestibüler ve propriyoseptif sistemler gibi duyuları içeren bir beyin fonksiyonudur. Öğrenme Döneminde Çocuklarda Duyusal Algı ile Dünyayı yorumlar ve duyumlar yoluyla öğrenir, bilişsel ve duygusal beceriler geliştiririz.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Duyu gelişimi anne karnında başlayan ve doğum itibariyle bebeklerin çevrelerini keşfetmeleri ve anlamlandırmaları için aktif olarak devam eden bir süreçtir. Duyusal gelişim, 5 duyu organı ile farklı renkleri, dokuları, sesleri, kokuları ve daha fazlasını keşfetme ile gelişir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Duyu- Motor dönemi (0-2 yaş)
Bebek bu aşamada dış dünyayı keşfetmede duyularını ve motor becerilerini kullandığından bu döneme “duyu- motor” denilir.
Duyusal oyun aynı zamanda sosyal yetenekleri artırır. Çocuklar bu tür etkinliklerle başkalarının hissettiği ve yaşadığı deneyimleri anlar, sosyalleşme becerileri kazanır, iletişim becerileri olumlu yönde etkiler. Duyusal oyunlar, çocukların hem fiziksel hem de bilişsel aktivitelerini çalıştırır.
Duyusal-motor kaynaşma, ses üretimini sağlamak üzere fiziksel hareketlerin ardışık dizimini içeren motor planlama ve öğrenme yeteneklerini içermektedir. İşitsel algısal kaynaşma, bireyin akustik ipuçlarını ve sesbirim farklılıklarını algılama, konuşma seslerini sınıflandırma ve saklama yeteneğini ifade etmektedir.
Motor becerilerin gelişim evresi bebeklikte başlar ve ergenlik dönemine kadar devam eder. İnce motor becerileri parmaklardaki eklemlerle ve ellerle gerçekleştirilir. Kaba motor becerilerinde ise başta kollar ve ayaklar olmak üzere büyük kas kütleleri kullanılır. Motor beceri nedir?
Başını kaldırma, oyuncağı kavrama gibi küçük adımlarla başlayan bu beceriler motor gelişim olarak adlandırılır. Motor gelişim sürecinde edinilen kabiliyetler ise ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Duyum , iç veya dış dünyadan gelen uyarımların beyne ulaşmasıdır. Algı ise beyne ulaşan bu duyumlara anlam verilmesi, onların tanınması demektir. Örneğin dildeki uyarılma duyum, dildeki bu uyarılmanın naneli şeker olduğunu anlamamız ise algıdır.
farklı duyu organlarından (modalitelerden) gelen duyusal bilgilerin bütünleşik bir deneyim haline gelmesi.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri